COMPAREX hjælper Matas A/S med at få det maksimale ud af deres licensaftaler.

”Software og licenser er ikke skønhedsprodukter. Men vi ser nu engang bedst ud, hvis der er styr på dem,”
siger Thomas Grane, som er mangeårig it-direktør i Matas.

Matas er en af Danmarks bedst kendte detailbutikker. Kæden har sine rødder helt tilbage i 1800-tallet, og Matas har været en fast del af bybilledet i store og små byer siden 1949. Matas er i dag en børsnoteret virksomhed med 290 butikker i Danmark alene. Fokus er stadig at tilbyde danskerne produkter inden for primært skønhed og sundhed. De 2.500 butiksansatte sørger hver dag for at hjælpe kunderne med at have det godt, se godt ud og være i godt humør, som det lyder fra Matas egen mission.

Overblik og indsigt

Den store jungle med skiftende licensregler og stor kompleksitet giver de fleste it-afdelinger udfordringer. Det kræver en opdateret viden og et dedikeret fokus, hvis en virksomhed som Matas skal være licenseret korrekt. Derfor har Matas gennem de sidste 9 år alliereret sig med COMPAREX som fast licenspartner. Samarbejdet skal sikre, at Matas hele tiden har de mest optimale licensbetingelser og korrekte aftaler. Målet er, at Matas skal mindske omkostningerne med at styre og købe softwarelicenser, og ikke mindst fjerne risikoen for uforudsete udgifter på grund af manglende eller ukorrekte licenser.

”Hele vores flow falder fra hinanden, hvis ikke vi har styr på den del. Her er COMPAREX superstærke. I vores travle hverdag har vi ganske enkelt ikke de fornødne ressourcer, derfor træder COMPAREX til som et ekstra sæt sikre hænder,” fortæller Thomas Grane.

Det er ganske enkelt betryggende, og giver os en herlig ro i maven, at vi har en partner, som vi kan regne med, og som f.eks. kender vores største softwareproducent, Microsoft, så godt. COMPAREX har et unikt set-up, hvor de præcis ved, hvordan vi skal gribe en sag an, hvilke personer vi skal have spil og så videre. I licensverdenen kommer du hurtigt til at bruge meget energi på det forkerte,” siger Thomas Grane.

Partnerskab sikrer værdi

Detailbranchen er væsentlig anderledes end f.eks. virksomheder med mange funktionærer og typiske kontoropgaver. Industrien er med andre ord kompleks for producenterne. Detailbranchen er kendetegnet ved en hyppig udskiftning af personale og mange timeansatte. Hvordan skal de licenseres? Det spørgsmål var en af de helt store udfordringer. Matas’ personalestruktur passede simpelthen ikke ind i de gængse licensmodeller. Timepersonalet bruger nemlig ikke licenserne fuldt ud. Thomas Grane peger på, at licenser og licensaftaler har et stort fortolkningsrum, og netop den unikke personalesammensætning og de gængse licensregler har givet anledning til mange gode og spændende diskussioner med producenter, som f.eks. Microsoft.

”Jeg er ganske imponeret over COMPAREX’ tilgang til den udfordring. Det lykkedes COMPAREX at udfordre Microsoft og opnå en aftale, hvor parterne nåede til enighed om, at den almindelige logik for en licensbruger ikke direkte kunne bruges hos os. Det gør vores fremadrettede arbejde meget lettere. Matas har i dag 700 timeansatte – så der var ikke tale om en bagatel her,” siger Thomas Grane.

Udover Microsoft-licenser har Matas gennem tiden samlet de fleste licenser fra forskellige producenter som f.eks. Global Scape og Citrix, hos COMPAREX. Kenneth Schultz, som er it-driftschef hos Matas, fremhæver i den forbindelse vigtigheden af at have et samlet overblik.

”Netop fordi licenser er et så kompliceret stofområde, har det været super værdifuldt, at COMPAREX har oprettet en ERFA-gruppe, hvor vi er med. Her er samlet en række virksomheder med samme udfordringer og i samme størrelse som vores. Vi har en fælles interesse og kan lære en masse af hinanden. Gruppen skaber værdi, så det er helt klart en ERFA-gruppe, som jeg prioriterer at være med i,” siger Kenneth Schultz.

Skal vi også hjælpe dig?