De COMPAREX Foundation
De COMPAREX Foundation: Samen het verschil maken

Vrijdag 3 maart 2017, DE dag voor de kinderen van groep 5 tot en met 8 van de basisschool De Klimop in Amsterdam Noord. Vanuit de COMPAREX Nederland hebben wij met 25 collega’s de kinderen leren coderen. Amsterdam Cares heeft ons hierbij geholpen, met financiële steun vanuit de COMPAREX Foundation.

Als IT-bedrijf vonden wij dit een uitgelezen mogelijkheid om jonge kinderen kennis te laten maken met de wereld van IT en te investeren in de toekomst! Het belang van IT neemt in de toekomst namelijk alleen nog maar toe! Drie collega’s hebben een korte beschrijving gemaakt van hun ervaring van deze dag:

Barbara Koopman-Zwaan

“’s Ochtends hebben wij eerst met z’n allen zelf codeerles gekregen van Koos (van Codeuur). Codeerles is eigenlijk een kennismaking met programmeren. Er zijn verschillende modules in het lesprogramma opgenomen: voor de jongste kinderen is Minecraft beschikbaar, terwijl oudere kinderen zich kunnen uitleven met Scratch. Een voorbeeld van een opdracht in Scratch is een doolhof waarin de kinderen een poppetje met commando’s moeten laten bewegen. Als het poppetje tegen een muur aankomt, dan moeten ze weer opnieuw beginnen.

Gewapend met instructies gingen wij op pad naar De Klimop, een drukke, gezellige school! Na in te zijn ingedeeld in groepen over de verschillende klassen, ging het dan echt van start. Leuk om al die verwachtingsvolle gezichten van de kinderen te zien. Bij het horen wat wij hen gingen uitleggen, leren en het in de praktijk te brengen, werden verschillende vrolijke kreten geslagen, ze hadden er zin in! Elke vrijwilliger had 3 of 4 kinderen in een groepje en de een na de ander werd enthousiast! Hoe inventief de kinderen bleken te zijn en hoe gemakkelijk zij de materie oppakten, echt geweldig! Ruim een uur lang zijn we met zijn allen bezig geweest en met succes!

Nadat wij het seintje kregen alles op te ruimen kregen we ook nog dikke knuffels en een aantal opstekers, ze waren heel blij met ons! Daar doe je het tenslotte voor, tevreden en enthousiaste kinderen!

Terug op de zaak waren wij allemaal moe, maar voldaan, ook wij hadden genoten! Blij om iets voor de kinderen te kunnen betekenen!”

Nancy Rumahroeson

“Ik heb mij opgegeven voor deze geweldige dag omdat ik het leuk vind om met kinderen bezig te zijn.

Met nog 5 anderen kregen wij groep 5 toebedeeld en omdat deze groep wat langer pauze had, mochten wij als laatsten beginnen. Na een mooie intro van mijn collega John, gingen de kinderen twee-aan-twee aan het werk. Ik mocht 4 kinderen onder mijn hoede nemen, twee groepjes jongen/meisje. Nadat ze ingelogd waren kon het lesgeven beginnen. Minecraft werd goed opgepakt, aangezien deze groep hier al mee bekend was.

Na een tijdje werden de groepjes kleiner omdat sommige kinderen al van school werden opgehaald. Het laatste jongetje wilde Scratch wel uitproberen en dat ging erg goed, totdat het ook voor hem tijd was om te stoppen. De kinderen waren na afloop erg blij en zeiden ons allemaal gedag met een box of een knuffel.

Met zo’n afscheid is het begeleiden van deze groep iets anders dan ‘een dagje werken’.”

Mark Bijvoet

“Kinderen die in de 21e eeuw opgroeien, zullen andere vaardigheden moeten ontwikkelen dan toen wij kind waren. In de toekomst wordt er geen gebruik meer gemaakt van een telraam, of een handgeschakelde auto die je zelf bestuurd. Dit werk is gedeeltelijk al overgenomen door computers, maar dit zal alleen nog maar toenemen.

Het is dus erg belangrijk dat kinderen begrijpen hoe deze technologie werkt. Zij vormen de generatie die deze veranderingen in een stroomversnelling moet gaan brengen.

Onze bijdrage op de basisschool laat kinderen zien dat ze hierin zelf verandering kunnen brengen!”