Licentiebeheer met SAM2GO - Uitgelegd in 2 minuten

Uw licentiebeheer overzichtelijk en transparant met SAM2GO. In de video ziet u hoe transparant uw licentie portfolio zou kunnen zijn.

Uw licentiebeheer overzichtelijk en transparant met SAM2GO. In veel organisaties heerst onduidelijkheid over de gebruikte software en de licenties ervan. Ze vragen zich af of er meer software is geïnstalleerd dan waarvoor een licentie is verleend. Of er zijn twijfels over de noodzaak van de licenties die zijn aangeschaft en worden aangehouden. Een goede tool voor software asset management (SAM) geeft inzicht.

COMPAREX SAM2GO is onze oplossing voor het inzichtelijk maken van informatie over uw softwaregebruik en licentiepositie. Met transparantie op maat en professioneel advies van onze experts verkleint u ermee het risico op kostbare audits. Ook wordt consolidatie of zelfs verlaging van de softwarekosten mogelijk.

Onze experts ondersteunen u graag bij het op orde krijgen van uw softwaregebruik en licentiepositie. Wij doen dit in vijf stappen:

 1. In een risicoanalyse van de huidige situatie maken we duidelijk hoe hoog de kosten van een audit zijn, als u geen tool voor software asset management gebruikt.
 2. Een looptijdanalyse toont de status van uw huidige SAM-oplossing en hoe we deze kunnen optimaliseren.
 3. Door de ontwikkeling van processen en rolmodellen helpen wij uw organisatie om software economischer en efficiënter te beheren.
 4. We genereren een overzicht van uw geldige softwarelicenties en identificeren waar licenties ontbreken of ongebruikt blijven. Een actieplan beschrijft hoe u de software en licenties kostenoptimaal en legaal met elkaar afstemt.
 5. Wij nemen graag uw licentiebeheer uit handen met onze managed service SAM2GO en laten zien wat daarbij uw voordeel is. Zo kunt u zich meer richten op de kerncompetenties van u en uw organisatie.

        kostenrisico's door audits
         
    potentiële besparingen    
         
         
         
geïnstalleerde software   aangekochte software   benodigde software

Altijd compliant met SAM2GO

Met SAM2GO is uw organisatie altijd compliant. Een overstap naar deze managed service gaat als volgt in zijn werk. Tijdens de verkennende fase ontwikkelen we een eerste licentie-overzicht van de door u gekozen softwareleveranciers. Als stelregel adviseren we om de licentiestatus of het volumecontract van een leverancier altijd in z'n geheel te beschouwen. Tijdens een audit door de leverancier gebeurt dat namelijk ook.

Na de verkennende fase gaan onze specialisten aan de slag met bepaalde onderdelen van uw licentiebeheer. Daarbij vertrouwen we op de best practices die wij in de loop van vele projecten met onze klanten ontwikkelden. Dat stelt ons in staat om binnen korte tijd een functionele organisatie voor licentiebeheer te ontwikkelen en in uw bedrijf te implementeren.

Voordelen van SAM2GO

 • Met een druk op de knop krijgt u een transparant beeld van uw compliance-status.
 • U vermijdt aanschaf van overbodige licenties door eenvoudige controle op beschikbare gratis licenties.
 • Gekwalificeerde COMPAREX-consultants adviseren u over de gegenereerde rapporten om het besparingspotentieel te verhogen.
 • U bespaart niet alleen licentie- en beheerkosten, maar ook de implementatie- en bedrijfskosten voor een interne SAM-oplossing.

Ook uw licentiebeheer optimaliseren?

Wilt u uw licentiebeheer optimaliseren en het beste SAM-advies voor uw organisatie? Neem contact met ons op, dan helpen wij u met het zetten van de juiste stappen.

Onze ervaring met SAM

COMPAREX heeft veel ervaring met Software Asset Management. Sinds 1998 hebben wij wereldwijd al meer dan duizend SAM-projecten succesvol geïmplementeerd. Bovendien bezit ons team de vereiste expertise voor alle bekende softwareleveranciers en voldoen we aan de hoogste certificatiestandaarden.

Als wij tijdens een SAM-project mogelijkheden zien voor het optimaliseren van uw infrastructuur, dan kunnen wij onze afdeling Professional Services bijschakelen. Onze afdeling Product Consulting kan u bovendien adviseren over alternatieve oplossingen voor het behalen van uw IT-doelstellingen. Gekwalificeerde COMPAREX-trainers verzorgen eventueel ook trainingen over softwarelicentiebeheer, waarbij zij een link leggen met uw project.

Kostenverlagingen en -besparingen met Global Dynamic Sourcing

Uw organisatie zoekt de beste tarieven en voorwaarden bij de aanschaf van nieuwe software. Wij bieden daarvoor COMPAREX Global Dynamic Sourcing, ook wel Arbitrage genoemd. Deze oplossing maakt het mogelijk de optimale inkoopoptie voor softwaregebruiksrechten te vinden door internationaal aangeboden producten te vergelijken. U kunt ermee producten van Tier-2-/Tier-3-leveranciers (niet Microsoft) wereldwijd dynamisch inkopen.

Prijsverschillen ontstaan door marktinefficiënties, regionale en lokale licentieprogramma's, verkoopmodellen, wisselkoersschommelingen en afwijkende marktprijzen. Met Global Dynamic Sourcing selecteert u op deze aspecten. Samen met u houden wij uiteraard ook rekening met lokale licentieregels en import- en belastingvoorschriften.

Licentie beheer en -aanschaf met Global Dynamic Sourcing

GainShare

Met Global Dynamic Sourcing heeft u altijd toegang tot de beste prijsvoorwaarden op internationaal niveau, ondersteund door een doortastende dienstverlener. De samenwerking met COMPAREX vindt plaats op basis van GainShare. Daarbij leggen we vast hoe we het gegenereerde voordeel onderling verdelen.

Dynamic sourcing: de beste prijsvoorwaarden op internationaal niveau


Evaluatie voor A-leveranciers

U kunt via COMPAREX ook profiteren van prijsvoordeel door vergelijking van internationale volumelicentieprogramma’s van A- en B-leveranciers. Zo is het mogelijk om het regiogebonden prijsbeleid van Microsoft slim te gebruiken via een Microsoft Select Plus-overeenkomst. Bijvoorbeeld door inkoop van software via een lokaal ingeschreven vestiging van uw organisatie in een land met een gunstig Microsoft-prijsbeleid.

Of benut synergie-effecten door consolidatie van contracten voor secundaire en tertiaire softwareondersteuning, bijvoorbeeld op Oracle. COMPAREX voegt de contacten samen in één multi-vendor helpdesk-contract.

Daar bovenop profiteert u bij COMPAREX van contractbeheer op maat. Wij bieden onder meer optimalisatie van verlengingsbeheer, licentieconsolidatie, gelijktijdige beëindiging van licenties en ondersteuning bij contractonderhandelingen met leveranciers. Het voordeel loopt op naarmate u ons eerder inschakelt bij voorgenomen IT-projecten. Door onze bilaterale overeenkomsten met softwareleveranciers kunnen wij IT-projecten vroegtijdig aanmelden. Dit leidt vaak tot betere benutting van aanvullende budgetten en leverancierskortingen die wij aan u doorrekenen via het GainShare-model.

Het nemen van de juiste inkoopbeslissing is afhankelijk van diverse factoren, waarvan de aanschafprijs waarschijnlijk de belangrijkste is. Om de juiste beslissingen te kunnen nemen, organiseren onze experts efficiëntieworkshops. Tijdens deze bijeenkomsten leert u de procesmatige basisprincipes die aan onze toekomstige samenwerking ten grondslag liggen. Deze hebben bij voorbeeld betrekking op licentieregels en import- en belastingvoorschriften.

Naleving lokale belasting- en licentievoorschriften

Wij weten hoe lastig het is om als organisatie volledig te voldoen aan lokale regels. Niet-naleving kan leiden tot strafrechtelijke vervolging. COMPAREX kan naleving van belastingvoorschriften waarborgen door het gebruik van een centraal aangestuurd intern systeem. Als u bij een internationale transactie bepaalde belasting bent verschuldigd, handelen wij deze af en brengen de kosten ervoor bij u in rekening. Wij mogen geen belastingadvies geven, maar helpen u in elk land belastingkwesties te identificeren.

Hetzelfde geldt voor licentievoorschriften. Wij zorgen er ook voor dat uw organisatie in elke markt compliant is voor de softwareleveranciers.

Optimaliseer uw inkoopprocessen met COMPAREXonline

Uw organisatie kan veel tijd, geld en moeite besparen door handmatige inkoopprocessen te automatiseren: van het vinden van de beste inkoopoptie tot het elektronisch verwerken van facturen. Procesoptimalisatie door eProcurement verkort de verwerkingstijden. Het maakt bovendien naadloze integratie tussen systemen mogelijk.

COMPAREXonline is onze toepassing voor eProcurement. De gebruiksvriendelijke tool koppelt met uw bestaande ERP-systeem en met onze centrale database Axapta. Dagelijks voeren ruim zestig aangesloten softwaredistributeurs product- en prijsinformatie in in dit systeem. Bovendien houdt een team van gespecialiseerde medewerkers de database zorgvuldig bij. De informatie is dus altijd actueel en van hoge kwaliteit. Het is daarmee mogelijk om alle besparingen voor een efficiënte inkoop te beheren.

Belangrijkste voordelen van COMPAREXonline

 • Consistente en actuele producten en prijzen met speciale voorwaarden
 • Continue monitoring van alle contracten
 • Efficiënt onderhoud en updatemanagement
 • Transparante aankoopgeschiedenis
 • 24/7 toegang tot het interne ticketsysteem van COMPAREX met één aanspreekpunt
 • Web-frontend voor OCI of directe aanschaf vanuit het portal
 • Snelle en uitgebreide rapportages - volledige transparantie van alle software-uitgaven bedrijfsbreed

Koppeling met uw eigen ERP-systeem

Met COMPAREXonline bieden wij u één centraal leveringspunt voor een snel en eenvoudig bestelproces. Gebruikers binnen uw organisatie verbinden via een OCI-verbinding (Open Catalogue Interface) direct vanaf uw interne ERP-tool met COMPAREXonline. Die fungeert als webshop met vooraf gedefinieerde catalogi en prijsstelling op basis van uw contracten. De gekozen producten worden direct naar uw ERP-systeem overgedragen. Het bestelproces kan plaatsvinden zoals in uw interne systeem is gedefinieerd en vastgelegd.

Licentie beheer en -aanschaf via COMPAREXonline

Met eProcurement via COMPAREXonline profiteert u van geoptimaliseerde processen en van SLA's voor snelle responsprocessen, lage tarieven voor retourzendingen en 24/7-beschikbaarheid met een speciale focus op tijdbesparing en kwaliteit.

Minder retourzendingen

Optimalisatie van het inkoopproces heeft een aantal belangrijke voordelen voor u. Elk daarvan draagt bij aan de minimalisatie van de RMA (geautoriseerde retourzendingen).

 • COMPAREXonline gebruik unieke artikelnummers, waardoor geleverde producten altijd matchen met de klantorder.
 • Het gehele inkoopproces is volledig geautomatiseerd. Vanaf het aanmaken van de offerte tot de bestelling van de klant en de inkooporder om de bij de leverancier geplaatste order te bevestigen, alles staat in de centrale database.
 • De levering van producten vindt altijd plaats onder vermelding van het nummer op de inkooporder. Het magazijnpersoneel en de inkopers controleren of de ontvangen producten volledig overeenkomen met de inkooporder.

Bespaar op uw inkoopprocessen

Een eProcurement-oplossing bespaart u tot 25% op de proceskosten, blijkt uit onderzoek van BME. De besparing komt dichterbij de 25% naarmate u meer software via één sourcing-organisatie betrekt.

De belangrijkste factor bij het terugdringen van de kosten is de inkoop van B-producten (standaardsoftware) en C-producten (gespecialiseerde software). Volgens het Pareto-principe besteedt u daaraan namelijk 80% van uw inspanningen en kosten, en slechts 20% aan de inkoop van A-producten: software van hoofdleveranciers, met raamovereenkomsten en met hoge licentievolumes.

Bij B- en C-producten hebben we de meeste invloed op zaken als inspanning en tijd, de keuze van het juiste product, het realiseren van de optimale prijs en het vinden van het beste inkoopkanaal.

Opzet en uitvoering

 1. Opstellen van een helder gestructureerd projectplan en een aantal mijlpalen.
 2. Overzicht van lokale en wereldwijde eisen, op basis van uw geografische aanwezigheid.
 3. Evaluatie van de door u aangeschafte producten en diensten.
 4. Berekening van potentiële kostenbesparingen.

Software Asset Management met SAM2GO

COMPAREX maakt voor het uitvoeren van Software Asset Management projecten gebruik van diverse tools. De keuze voor een tool wordt uiteraard bepaald door de mate waarop deze aansluit bij uw wensen en eisen en uiteraard uw eigen voorkeur. In volledig gemanagede situaties, maken wij gebruik van COMPAREX SAM2GO. SAM2GO maakt deel uit van COMPAREX SoftCare, waarmee wij klanten volledig ontzorgen op het gebied van licentieaankoop en -beheer.

Lees meer over SAM2GO...

COMPAREX trainingen

COMPAREX verzorgt diverse trainingen op het gebied van Software Asset Management. Zo organiseren wij bijvoorbeeld elke maand de licentiebeheertraining, die voorziet in de eerste stap op weg naar softwareportfolio. Daarnaast is COMPAREX geautoriseerd om IAITAM trainingen te geven, zoals de Certified Software Asset Manager training (CSAM).

Licentiebeheertraining

Heeft u in uw dagelijkse werk te maken met de aankoop van softwarelicenties, de implementatie en het beheer hiervan? Wij helpen u met de Licentiebeheertraining. Wanneer u uw softwareportfolio op de goede manier beheert, realiseert u een aanzienlijke kostenbesparing en sluit u bovendien de risico´s van incompliance uit.

Lees meer...

IAITAM CSAMIAITAM CSAM training

Bent u betrokken bij het managen van de software assets van uw organisatie? Wilt u meer grip en controle krijgen op de volledige lifecycle van uw software assets? De IAITAM CSAM training is hiervoor de aangewezen en enige training die een wereldwijd erkende certificering biedt. Wat vinden klanten van deze training via COMPAREX?

"Vandaag gecertificeerd als Certified Software Asset Manager. Ik kan het aanraden voor professionals die werkzaam zijn in de wereld van IT (Asset Management). Training gevolgd bij InfraControl (gegeven door Rogier Petri die echt wel weet waar hij het over heeft). Ik zou zeggen, ga eens kijken": Rogier van Kuijk, Project Manager.

Lees meer over de IAITAM CSAM training...

 

SNOW Software trainingen

Maakt uw organisatie gebruik van SNOW Software? COMPAREX biedt trainingen voor zowel gebruikers als beheerders van SNOW Software. U leert hoe u de software maximaal benut en zo efficiënt mogelijk beheert.

Klik hier voor meer informatie over de technische training van SNOW Software

Klik hier voor meer informatie over de functionele training van SNOW Software 

Neem contact op