Adobe Marketing Cloud

Adobe Marketing Cloud werd in 2012 geïntroduceerd als verzamelnaam voor een collectie van producten voor online marketing- en web-analyticstools. Marketing Cloud komt voort uit een aantal overnames door Adobe van drie bedrijven in verschillende disciplines van online marketing in 2009. Deze bedrijven zijn samengevoegd om als Digitale Marketing-afdeling om een eenduidige Adobe propositie voor digitale marketing te ontwikkelen. Een stap die voor Adobe logisch was omdat de creatieve producten van Adobe (Adobe Creative Cloud) gebruikt worden voor het creëren van vrijwel alle marketing content en Adobe onbetwist marktleider is in deze industrie.

Marketing Cloud als onderdeel van Adobe Experience Cloud

Sinds maart 2017 is Marketing Cloud onderdeel van de Experience Cloud, samen met Analytics Cloud en Advertising Cloud. Op dit moment is ook Adobe Sensei geïntroduceerd dat gebruik maakt van artificial intelligence en machine learning. Daarnaast zorgt het voor cross-platform intelligentie tussen de producten uit Marketing Cloud, Analytics Cloud en Advertising Cloud, maar ook met de Document en Creative Cloud van Adobe. Op deze manier kan Adobe een optimale user-experience waarborgen voor elke klant en op elk kanaal.

Waaruit bestaat Adobe Marketing Cloud?

Marketing Cloud bestaat uit vijf productgroepen die alle functionaliteiten bieden voor het benaderen ordenen en personaliseren van de marketing content.

Adobe
Experience Manager

Adobe
Campaign

Adobe
Target

Adobe
Primetime

Adobe
Social

Adobe Experience Manager

Adobe Campaign

Adobe Target

Adobe Primetime

Adobe Social

1) Adobe Experience manager

Adobe Experience Manager (AEM) is een content management systeem geijkt op digitale ervaringen. Met AEM bouwt u gemakkelijk websites, apps en formulieren, met als uitgangspunt het optimaliseren en personaliseren van content via verschillende kanalen, zowel voor de desktop als mobiel gebruik.

2) Adobe Campaign

Adobe Campaign is een cross-channel tool om online campagnes te creëren en beheren. Met Campaign kunt u het publiek identificeren en segmenteren en elke doelgroep op een aparte manier benaderen via verschillende kanalen. Verder is het mogelijk rapportages te draaien om de prestaties van de campagnes te meten, zoals ROI, conversieratio’s, etc.

3) Adobe Target

Adobe Target stelt een marketer in staat om de juiste content te identificeren voor de klanten op basis van verschillende testen. Hierbij is het mogelijk om A/B-testen en multivariate-testen in te zetten. Target kan de content personaliseren voor de individuele bezoeker met een zelflerend algoritme dat ontwikkeld is om de conversie te verhogen.

4) Adobe Primetime

Adobe Primetime maakt het mogelijk om van elk scherm met een IP-adres een TV te maken. Het is een TV-platform waarmee broadcaster, kabelnetwerken en serviceproviders gepersonaliseerde kijkervaringen kunnen creëren en rendabel kunnen maken.

5) Adobe Social

Adobe Social is een totaaloplossing om al uw sociale media centraal te beheren. Met Social is het mogelijk posts creëren voor verschillende kanalen. Het is mogelijk om conversaties te monitoren en er aan deel te nemen. Daarnaast biedt het de mogelijkheid om de impact van uw sociale media-activiteiten te meten om er zo achter te komen welke posts op welke kanalen de meeste betrokkenheid oproepen.

Adobe Analytics Cloud & Adobe Advertising Cloud

Tot voor kort vielen Analytics, Audience manager en Media Optimizer ook onder de vleugels van Marketing Cloud, maar sinds maart 2017 vallen ze onder Analytics Cloud en Advertising Cloud.

Adobe
Analytics

Adobe
Audience Manager

Adobe
Media Optimizer

Adobe Analytics

AMO DSP

Adobe Media Optimizer

Adobe Analytics Cloud

Adobe Analytics Cloud bestaat uit Analytics en Audience manager en dit zijn, zoals de naam al doet vermoeden, middelen om alle data uit marketing activiteiten te analyseren.

  • Adobe Analytics

Adobe Analytics is een tool voor het verzamelen en analyseren van alles wat zich afspeelt op websites of in apps. Analytics maakt het mogelijk om een 360-graden beeld van de klant te vormen om op basis van deze informatie meer gepersonaliseerde ervaringen en content te delen.

  • Adobe Audience Manager

Adobe Audience Manager is een tool die helpt van het uitbouwen van doelgroepprofielen. Door meer kennis van de doelgroep kunnen adverteerders hun klantenbasis en hun inkomsten vergroten door deze op de juiste manier te benaderen.

Adobe Advertising Cloud

  • Adobe Media Optimizer

De  Adobe Advertising Cloud bestaat uit verschillende Adobe Media Optimizer oplossingen voor het stroomlijnen van advertenties over meerdere kanalen. Met Adobe Media Optimizer is het mogelijk om campagnes te simuleren om de verwachte conversieratio te testen. Het doet aanbevelingen voor de best-renderende mix van uitgaven aan advertenties. Achteraf kunt u rapporten erop naslaan hoe de simulaties en aanbevelingen daadwerkelijk hebben uitgepakt.

Samenwerking met Microsoft

In 2017 hebben Adobe en Microsoft hun samenwerking bekendgemaakt op het gebied van Marketing en Sales met een integratie van Adobe Marketing Cloud en Microsoft Dynamics365, PowerBI en Azure. Hiermee faciliteren de beide softwaregiganten een betere samenwerking tussen sales- en marketingafdelingen met geïntegreerde data en content. Dit stelt een bedrijf in staat beter gefundeerde beslissingen te nemen.

Adobe Marketing Cloud biedt samen met de Analytics Cloud en Advertising Cloud een complete set aan producten voor het bedrijven van online marketing. Het waarborgt een uniforme klantbeleving over verschillende kanalen en biedt inzicht in doelgroepen en resultaten. Meer weten? Neem dan contact op met Paul Hazeveld of Lourens Klootwijk.

Neem contact op

Paul Hazeveld

Paul Hazeveld

Solution Advisor Digital Content / Grafische Software

Neem contact op

Lourens Klootwijk

Lourens Klootwijk

Solution Advisor Digital Content / Grafische Software