Vendoroplossingen
COMPAREX adviseert over Adobe licenties

Het fine-tunen van een internationaal bedrijf

Adobe Creative Cloud helpt T-shirtgigant Spreadshirt om wereldwijd perfect in te spelen op de wensen van haar klanten.

Een artikel door Sven Heitkamp en Christian Kortüm

De moderne ambiance van een schitterend gerestaureerd 19e-eeuws fabriekspand, omsloten door rode bakstenen muren, historische staalconstructies en metershoge ramen. Hier in het snelgroeiende stadsdeel Plagwitz in Leipzig, Duitsland, is achter gevels die een oude industriele charme uitstralen een van ’s werelds meest succesvolle internetbedrijven gevestigd voor op maat gemaakte T-shirts, andere soorten kleding en accessoires: Spreadshirt.

Opgericht in 2002 door een paar studenten als kleine startup, biedt deze hippe onderneming nu werk aan bijna 600 medewerkers in zes verschillende landen. Spreadshirt is actief in 19 landen van de Verenigde Staten en Europa tot Australië en is goed voor een jaarlijks stijgende omzet van meer dan EUR 80 miljoen.

Adobe Creative Cloud

Ruim 3.250 vierkante meter aan productiefaciliteit alleen al in Leipzig, biedt meer dan genoeg ruimte voor creatieve geestenHet succes van deze print-on-demand-gigant zou echter niet te realiseren zijn zonder het minutieuze precisiewerk van het drukbezette team in de productiefaciliteit. Op de Asset Management afdeling werkt een twaalftal creatieve geesten aan de ontwerpen. Het is hun taak is om ideeën en afbeeldingen uit de gedachten van hun klanten te onttrekken. Daarnaast maken ze gebruik van programma’s als Adobe Creative Cloud om professionele templates te maken die geschikt zijn voor een groot aantal verschillende printprocessen.

Vanessa Gundermann, een 30-jarige grafisch ontwerper van de prestigieuze Burg Giebichenstein universiteit van Kunst en Vormgeving in Halle, kijkt naar twee Vanessa Gundermannbeeldschermen terwijl haar rechterhand met stylus glijdt over het zwarte oppervlak van haar tablet. De volgende opdracht voor een nieuw T-shirt kondigt zichzelf aan met een tevredenstellende plop in de in-house backend.

Vanessa sleept de tekening naar Adobe Illustrator CC voor bewerking en het ontwerp verschijnt direct sterk vergroot op het scherm: een sneaker met een fraai ontwerp van dansende vlammen en de letters ‘COMPARUNNERS’, dat wij kennen als het logo van het COMPAREX hardloopteam.

Nauwkeurig werken is essentieel

Ze gebruikt nu haar stylus om handmatig alle lijnen over te trekken die in de tekening worden getoond, waarbij de afbeelding wordt omgezet in een vectordiagram voor het zogenaamde zeefdrukken. Centimeter voor centimeter gaat ze langs de gestileerde naden van de schoen. “Dit is de enige manier om scherpe lijnen te krijgen en om er zeker van te zijn dat het ontwerp echt loskomt van de kleding – zonder witte rafelige randen”, legt Vanessa uit.

Scherpe lijnen worden met de hand getekendDit is nodig omdat bij zeefdrukken het ontwerp uit een film wordt gesneden, waarna de (maximaal drie) gekleurde delen worden samengevoegd tot het gekozen eindproduct. Dit printproces is uitermate duurzaam en van hoge kwaliteit aangezien het product fluwelig aanvoelt en enigszins boven het oppervlak uit lijkt te steken. Spreadshirt heeft meer dan 20 kleuren die op het intranet van de Artwork-afdeling zijn opgeslagen en de kleur rood lijkt wel voorbestemd te zijn voor de COMPAREX-order van Vanessa.

Adobe Typekit

Vanessa moet ook het bijpassende lettertype nog zien te vinden dat het beste aansluit op de template. De geïnstalleerde Adobe Typekit bevat een enorme bibliotheek met lettertypen om hierbij te helpen. De grafisch ontwerpers gebruiken tevens de team chatfunctie in Skype om over de nieuwe oplossingen van gedachten te wisselen. Op dit moment krijgen ze steeds meer gevoel bij de andere Cloud oplossingen van Adobe.

Spreadshirt organiseert workshops om de nieuwe werkmethodieken stap voor stap te implementeren, aangezien het team eenvoudigweg geen tijd heeft kunnen vinden om zich alle mogelijkheden van het complexe systeem eigen te maken.Chuck Norris is niet alleen een hit op T-shirts

Het kost Vanessa ongeveer een half uur precisiewerk om de sneakers en het logo af te ma-ken. Daarna slaat zij het ontwerp welke geschikt is voor afdrukken op en uploadt dit vervolgens naar het account van de klant. Voor EUR 14,95 ontvangt de klant een bruikbare template voor het afdrukken van T-shirts, hoodies, joggingbroeken, reflecterende kleding en zelfs ondergoed. Hoezeer het ook lijkt op eenvoudig en technisch werk, het zou nooit mogelijk zijn zonder de creatieve inbreng van de grafisch ontwerpers. “Ik houd er echt van hier te werken en met mijn expertise en ideeën bij te dragen aan het best mogelijke ontwerp voor de klant”, zegt Vanessa.

Elke maand weer wordt het team in de Artwork-afdeling overspoeld met ontwerpen uit de hele wereld, zegt Hannes Döring. De 31-jarige begon meer dan 10 jaar geleden als student parttime te werken bij Spreadshirt. Nu is de business engineer verantwoordelijk voor de Asset Management afdeling en geeft hij leiding aan 11 collega’s in Leipzig en twee in de Verenigde Staten. Hannes Döring - Hoofd van Asset ManagementSpreadshirt heeft productiefaciliteiten aan de oostkust van de Verenigde Staten (Greensburg en Boston) en een in Brazilië. Om het voltooide artwork te ontvangen, hoeven klanten alleen maar eenvoudige schetsen of foto’s met een korte omschrijving te uploaden. Het kost de artwork ontwerpers slechts enkele dagen om een printklare template te maken die op verzoek kan worden aangepast. In totaal maken circa 30 medewerkers bij Spreadshirt gebruik van de oplossingen van Adobe Creative Cloud voor teams, die hen waar ze ook zijn altijd toegang geven tot gemeenschappelijke bestanden.

Updates

De IT-afdeling bepaalt tot welke hoogte de medewerkers applicaties en updates kunnen installeren en hoe vaak de updates worden geïnstalleerd. Dit betekent dat de Artwork-afdeling altijd kan beschikken over de meest recente versies van Photoshop CC, Illustrator CC of InDesign CC. Spreadshirt vertrouwt op de expertise van licentiespecialist COMPAREX, wat leidde tot een omschakeling van de “Individual Cloud” naar de “Team Cloud”. Dit maakt centraal en eenvoudig beheer, flexibele toewijzing en uniforme condities van de licentie-abonnementen mogelijk.

Daarnaast zorgt de Asset Management-afdeling voor de volledige technische en juridische kant van de geüploade ontwerpen, waarbij eventuele copyrightinbreuken en ongewenste content eruit worden gefilterd. De wensen van de klant worden niet in behandeling genomen totdat deze controle heeft plaatsgevonden. Alleen al in Leipzig is er is meer dan 3.250 vierkante meter productieoppervlakte aanwezig en er is nog meer beschikbaar in Polen. Extra capaciteit is kort geleden in Tsjechië in gebruik genomen.

Spreadshirt: T-shirts met de hand gemaakt

De 70.000 bedrijven die wereldwijd gebruikmaken van Spreadshirt om hun producten te laten bedrukken, willen een betrouwbare dienstverlening voor hun klanten. Met de hand gemaakt door Spreadshirt“Spreadshirt,” zegt de Engelse CEO Philip Rooke, “helpt klanten wereldwijd om hun ideeën te verkopen, merchandise te organiseren en geld te verdienen – ongeacht of het gaat om een YouTube popster, een automerk, een spelontwikkelaar of een internationale hulporganisatie.”
 
En de markt heeft de potentie te groeien tot een miljardenomzet. Spreadshirt wil deze markt veroveren met behulp van de creatieve oplossingen van Adobe’s Creative Cloud for Teams.

Meer weten over Adobe Creative Cloud for Teams?

 Neem NU contact met ons op!


Neem contact op

Lourens Klootwijk

Lourens Klootwijk

Solution Advisor Digital Content / Grafische Software