alternatieven voor Adobe Acrobat

In gesprekken die ik dagelijks met klanten voer, krijg ik regelmatig de vraag of er alternatieven voor de oplossingen van Adobe Acrobat zijn. De wereld van PDF-aanbieders groeit in rap tempo en momenteel zijn er ontelbare alternatieven beschikbaar, sommige goed, maar de meeste kwalitatief niet vergelijkbaar met de top aanbieders van PDF-oplossingen.

Door Lourens Klootwijk, Solution Advisor – 21 februari 2019

 Leestijd: 5.55 minuten

Om maar direct met de deur in huis te vallen, Adobe Acrobat is nog steeds de nummer-één PDF oplossing. Jarenlange ervaring, een goed product en continue investeren in technologie zorgt ervoor dat Acrobat momenteel de onbetwiste nummer één is. Toch zijn er wel goede alternatieven die ik voor u vergelijk. De alternatieven zijn vooral Kofax Power PDF Advanced (voorheen Nuance Power PDF Advanced) en Foxit Phantom PDF Business.

Maar eerst gaan we een stap terug, want de vraag naar alternatieven ontstaat bij organisaties vaak uit kostenperspectief en soms ook uit een eenvoudig beheer (serienummer deployment) en flexibiliteit.

Het licentiemodel 

Foxit en Kofax hebben een perpetual licentiemodel waarbij u het eeuwigdurende gebruikersrecht van de licentie koopt in plaats van huurt. Uw organisatie wordt dus ‘eigenaar’ van de software. Het niet verlengen van maintenance of upgraden van versies heeft niet direct gevolgen (wij adviseren dit niet, maar u heeft wel de keuze). Indien uw perpetual licentie wel over geldig maintenance beschikt heeft u recht op upgrades naar laatste versies en op support vanuit de fabrikant. 

Bij het huur model van Adobe is het een alles of niets principe. Een geldige subscriptie biedt alle gewenste functionaliteiten die Adobe Acrobat voorziet, maar zodra de organisatie stopt met het betalen van de subscriptie vervalt het gebruikersrecht.  

Fabrikanten als Foxit en Kofax zijn bereid om meer flexibiliteit te bieden bij grote afnames. Er zijn geen ‘richtlijnen’ op het gebied van een minimum investering en andere nakomingsverplichtingen. Bij een Adobe Enterprise overeenkomst geldt er wel een minimale instap en is er geen true down mogelijk. Eveneens bieden Kofax en Foxit de mogelijkheid om een zogeheten Unlimited License aan te kopen. Ofwel, één licentie voor de gehele organisatie, ongeacht het aantal gebruikers of apparaten. De Unlimited License komt met één unieke licentiecode voor een gemakkelijke en gecentraliseerde implementatie. Ook qua beheer en administratie biedt dit voordelen in plaats van losse installaties, diverse contracten en daarmee diverse renewal momenten. 

Een veel gehoorde uitdaging is dat de gebruiker vaak volledig gewend is aan Adobe Acrobat en bij voorkeur niet wenst te switchen naar een alternatief. Om dat te weerleggen kan ik u verzekeren dat een aantal PDF oplossingen zeer gebruikersvriendelijk zijn en mede daardoor een waardig alternatief voor een grote groep gebruikers van Adobe Acrobat kunnen zijn. De implementatie van een alternatief product speelt natuurlijk ook een belangrijke rol. 

Het testen van een alternatief als Foxit of Kofax neemt in de praktijk weinig tijd in beslag, de leercurve is laag en aangezien de licenties standaard uitgerust zijn met support en maintenance staat er altijd een team klaar voor het support.  

Gebruikersbehoefte

Wij zien bij organisaties dat er een kleine groep daadwerkelijk behoefte heeft aan een Acrobat Professional licentie, maar dat een (groot) deel van de gebruikers prima uit de voeten kan met een alternatief.

PDF oplossingen worden steeds rijker aan functionaliteiten, maar in de basis gaat het nog steeds om het creëren, samenvoegen en bewerken van PDF’s. Dit kunnen alternatieven als Kofax en Foxit prima. De vraag is dus, zijn de Professional functionaliteiten van Adobe Acrobat wel echt nodig? En geldt dat voor iedere gebruiker. Antwoord op deze vraag is dat dit zeker niet het geval hoeft te zijn. 

Op basis van meerdere test trajecten bij verschillende organisaties, feedback en ervaringen zijn Foxit Phantom PDF Business en Kofax Power PDF Advanced het meest geschikte alternatief voor deze gebruikers. Op het gebied van kosten kan dit een organisatie een flinke besparing opleveren over 3 tot 5 jaar wanneer men switcht van Adobe naar Foxit of Kofax.

De verschillen tussen Adobe, Kofax en Foxit (update februari 2019)

Wanneer gebruikers alleen een PDF bestand moeten openen en/of printen volstaat een gratis Adobe Acrobat reader en hoeft er geen licentie aangeschaft te worden. Het is voor elke organisatie belangrijk om te bekijken welke functionaliteiten de gebruiker daadwerkelijk nodig heeft. Op basis van deze informatie weet je voor welke gebruikers je dient te kijken naar een oplossing met extra functionalitei-ten.    

De voornaamste functies van Acrobat Standard zijn PDF’s maken en exporteren naar Word of Excel, tekst en afbeelding bewerken in een PDF en eenvoudig formulieren maken, invullen, ondertekenen en versturen. 

Wanneer gebruikers daadwerkelijk documenten moeten maken, bewerken, ondertekenen en/of verzamelen is er waarschijnlijk behoefte aan Acrobat Professional, Foxit Phantom PDF Business of Kofax Power PDF Advanced. 

Foxit en Kofax zijn de tegenhanger van Adobe Acrobat Professional. Reden voor mij om dieper in te gaan op de verschillen tussen deze producten. Hiervoor heb ik een comparison chart gemaakt en bijgevoegd. 

Vergelijking Adobe, Foxtie en Nuance PDF-oplossingen 2019

De financiële impact van een overstap

De financiële impact heb ik hieronder door middel van een kort overzicht geschetst op basis van 50 en 200 licenties. Het vergelijk is gemaakt op basis van vijf jaar, waarbij Kofax en Foxit een perpetual licentiemodel bieden en één enkel serienummer voorzien, waarbij u jaarlijks maintenance kunt afnemen. Adobe biedt een subscription model via named user deployment.
 
KOSTEN ADOBE VERSUS KOFAX/FOXIT (INCLUSIEF MAINTENANCE) - 50 LICENTIES VOOR 5 JAAR:
Vergelijking 5 jaar - 50 licenties
 
KOSTEN ADOBE VERSUS KOFAX/FOXIT (INCLUSIEF MAINTENANCE) - 200 LICENTIES VOOR 5 JAAR:
5 jaar - 50 licenties

Waarom overstappen naar Kofax of Foxit?

Binnen elke organisatie is kostenbesparing een prioriteit. Alleen wordt een kostenbesparing pas interessant wanneer er geen functies verloren gaan die daadwerkelijk nodig zijn. De inspanning voor een overstap is miniem. Kofax werkt met één enkel serienummer en een customization kit, waarmee heel gemakkelijk een eigen package voor distributie in iedere gewenste omgeving (Win RDS, Citrix, APP-V) kan worden gemaakt. Daarnaast hebben deze twee fabrikanten ruime ervaring met organisaties die zij al hebben geholpen met overstappen en weten hierdoor waar eventuele pijnpunten zitten en om deze voortijdig te verhelpen.

Wat is nu de juiste keuze voor u als organisatie?

Kofax en Foxit bieden in veel gevallen een goed alternatief voor Adobe Acrobat Standard en Professional. Om hier een goed antwoord op te kunnen geven is het naar mijn idee van belang dat er binnen elke organisatie, die mogelijk wenst over te stappen, eerst wordt gekeken naar de financiële impact en inspanning voor de transitie naar Kofax of Foxit. Daarna dient er draagvlak gecreëerd te worden. Dit draagvlak kan gecreëerd worden aan de hand van een trial die gestart wordt met een groep (key) users.

Tijdens deze trial wordt bepaald welke functionaliteiten er (mogelijk) niet beschikbaar zijn en voor welke gebruikers Kofax of Foxit een geschikt alternatief is.

Na de trial fase is het van belang om samen de uitkomsten door te spreken en te kijken wat de mogelijkheden zijn om Adobe te vervangen voor Kofax of Foxit. Momenteel zijn er al diverse organisaties overgestapt van Adobe Acrobat naar Kofax of Foxit, waarbij ik kan aangeven dat de meeste organisaties zeer tevreden zijn met hun overstap. 

Referenties

Foxit logo Kofax logo

First American Bank

APG

Volvo Cars

Achmea

TomTom

KLM

Meer weten?

Wilt u meer weten over dit onderwerp of heeft u dit onderwerp voor 2019 op uw agenda staan en ondersteuning nodig bij uw keuze? Neem contact met ons op.

 Neem NU contact met ons op!

 

Neem contact op

Lourens Klootwijk

Lourens Klootwijk

Teamleider Security & Information Management

Neem contact op

Paul Hazeveld

Paul Hazeveld

Digital Content Specialist

Deel deze pagina