Een introductie in Augmented, Mixed en Virtual Reality

"Weet jij nog waar je was toen je voor het eerst de Microsoft HoloLens opzette? En wat was toen je ervaring?" Dat is over een paar jaar helemaal niet zo’n gekke vraag. We kunnen er namelijk echt niet meer omheen dat Virtual, Augmented en Mixed Reality straks onderdeel zijn van ons dagelijks leven. Zoals internet twintig jaar geleden nog was voorbehouden aan een enkeling en nu al een eerste levensbehoefte is, gaat ook deze technologie ons leven compleet veranderen. Sneller dan u misschien verwacht...

Door Sven Lap, Cloud Consultant – 7 september 2017

 Leestijd: 4.55 minuten

Technologie

Om gebruik te maken van een vorm van aangepaste realiteit, heeft u eigenlijk alleen een smartphone nodig. Natuurlijk is het effect met een Oculus Rift, HTC Vive of Microsoft HoloLens veel groter, maar in principe volstaat een smartphone. En de verwachting is dat in 2018 iets meer dan 36% van de wereldbevolking een smartphone bezit, terwijl dat in 2011 nog maar 10% was! Sta even stil bij deze extreme groei en u beseft dat hier een enorm potentieel ligt om meer met deze technologie te doen. En dat weten fabrikanten en ontwikkelaars ook…

Pokémon Go

Vorig jaar was er al een klein voorproefje van het mogelijke succes van Augmented Reality: Pokémon Go. Een bizar fenomeen waaraan miljoenen mensen weken lang (en sommigen nog steeds) verslaafd waren. Op het hoogtepunt gebruikten dagelijks bijna 45 miljoen mensen de app, resulterend in dagomzetten van US$ 18 miljoen! In februari 2017 doorbrak de ontwikkelaar de magische grens van US$ 1 miljard omzet, slechts zeven maanden na de lancering van de app.

Pokémon Go Worldwide Daily Active Users (bron: Apptopia)

Wat zijn eigenlijk de verschillen tussen de drie reality technologieën?

Verschil Virtual, Augmented en Mixed Reality (bron: Intel)

Virtual Reality (VR)

Door het opzetten van een VR-bril (inclusief hoofdtelefoon), raak je als gebruiker losgekoppeld van de werkelijkheid en wordt je volledig ondergedompeld in een virtuele 3D-wereld. De gaming industrie zet stevig in op de ontwikkeling van VR, vooral omdat de technologie nu echt krachtig genoeg is. Bekende VR-Brillen zijn de Oculus Rift en HTC Vive.

Augmented Reality (AR)

Een goed voorbeeld hiervan is de head-up display zoals die bij sommige automerken terug te vinden is. Hierbij wordt een 2D beeld geprojecteerd in het blikveld van de bestuurder. Een ander bekend voorbeeld is de Google Glass, die enkele jaren geleden gelanceerd werd. Deze bril is nog steeds bij veel bedrijven (vooral in de productie) in gebruik en onlangs werd een nieuwe Glass for Work uitgebracht.

Mixed Reality (MR)

Op dit moment is er eigenlijk maar één fabrikant die een MR-device aanbiedt en dat is Microsoft met de HoloLens. Hiermee wordt voor beide ogen een beeld geprojecteerd op doorzichtige lenzen, resulterend in een realistische implementatie van 3D-beelden in de echte wereld. Verbluffende techniek en echt iets dat je moet ervaren om het te geloven. Onze accountmanagers laten u de HoloLens graag een keer beleven! Fabrikant Magic Leap heeft ook al enige tijd een HoloLens in ontwikkeling, waar veel van wordt verwacht.

Kennismaken met de HoloLens

Sinds het begin van dit jaar hebben wij bij verschillende klanten ook een HoloLens Quickstart Workshop georganiseerd. Hierin krijgen organisaties de kans om op creatieve manier kennis te maken met de HoloLens. Iedere keer ben ik weer verbaasd over hoe snel men schakelt en in teamverband echte bruikbare scenario’s ontwikkelt! Onze partner InSpark heeft inmiddels al bij talloze klanten mooie innovatieve projecten mogen afronden, zoals onlangs bij VolkerWessels.

Wat wordt de toekomst van Virtual, Augmented en Mixed Reality?

In een volgend blog wil ik graag verder ingaan op de toekomst van VR, AR en MR. Dat zal waarschijnlijk zijn na de presentatie van de nieuwe iPhone (8, of X?) op 12 september, waarvan ik grote verwachtingen heb. Er wordt namelijk al geruime tijd door Apple gewerkt aan de ARKit voor iOS 11, die onlangs werd vrijgegeven voor ontwikkelaars. Hiermee is het super eenvoudig AR-apps te ontwikkelen voor mobiel gebruik, zoals te zien is in onderstaande video:

Ook Microsoft zit niet stil en presenteert naar verwachting in 2019 de volgende generatie HoloLens. In de tussentijd brengen partners zoals HP, Acer en Asus ook Mixed Reality headsets uit. Deze maken gebruik van eenvoudigere technology en zijn daardoor betaalbaar voor de ‘gewone’ consument. In lijn met de lancering van deze headsets, brengt Microsoft op 17 oktober ook de "Fall Creators Update" uit voor Windows 10, met als doel Mixed en Augmented Reality voor het grote publiek beschikbaar te stellen.

Wilt u de HoloLens zelf ervaren?

Is uw interesse gewekt? Onze accountmanagers laten u graag een keer onze eigen Hello COMPAREX app ervaren in de HoloLens. Wij bieden ook de eerder genoemde HoloLens Quickstart Workshop aan, waarover u hier meer leest. Neem zeker contact met ons op als u meer wilt weten over de mogelijkheden van AR, MR of VR en de HoloLens.

 Neem NU contact met ons op!

Neem contact op

Sven Lap

Sven Lap

Cloud Solutions Consultant

Chris van der Zwan met de Microsoft HoloLens

COMPAREX Cloud Consultant Chris van der Zwan met de Microsoft HoloLens tijdens Microsoft Tech Summit 2017

Deel deze pagina