In 2019 nemen co-creatie en AI-toepassingen een vlucht

IBM hield half februari 2019 weer haar jaarlijkse PartnerWorld en Think Event. Namens COMPAREX reisden Michiel Sandwijk en Bart Idenburg naar San Francisco om het congres en evenement bij te wonen. Inspirerende presentaties, de nieuwste technologische ontwikkelingen en interessante cases. Dé thema’s? Natuurlijk waren dat Hybrid Cloud, Artificial Intelligence en Security, maar ook de praktische toepassing van technologie, samenwerking tussen partners en co-creatie ecosystemen om slimmere business te creëren.

Door Bart Idenburg – 4 maart 2019

 Leestijd: 3.50 minuten

“Wij zijn de grootste softwarepartner van IBM in Nederland. Dus voor COMPAREX is het ontzettend belangrijk dit event bij te wonen”, geeft Sandwijk aan. Think is het vlaggenschip-evenement van IBM waarin klanten en partners worden bijgepraat over de belangrijkste technologische ontwikkelingen en waar IBM de belangrijkste nieuwe producten aankondigt. “IBM focust zich dit jaar op drie belangrijke componenten: Hybrid Cloud & Infrastructure, Data & Artificial Intelligence (AI) en Security & Resiliency. IBM neemt steeds meer positie in als het gaat om secure businesstoepassingen. Technologie gaat niet langer over kosten of snelheid, maar om de daadwerkelijke toepassing. Welke waarde heeft een bepaalde oplossing voor bedrijven? Dat is steeds meer het uitgangpunt. Praktisch, maar ook beter uit te leggen aan mensen die niet zo in de techniek zitten.”

Co-creatie wordt steeds belangrijker

Die praktische toepassingen zoomen bovendien steeds meer in op een specifiek probleem. Sandwijk: ”Een belangrijke boodschap van IBM was daarom dat co-creatie van partners onderling steeds belangrijker wordt. In die boodschap kan COMPAREX zich helemaal vinden. Wij hebben onze eigen specialisatie, maar voor onze dienstverlening zijn we deels afhankelijk van ons partner ecosysteem. Vanuit dit ecosysteem helpen we klanten met de beste oplossingen voor elk specifiek vraagstuk. Zo bouwen we de beste oplossingen en creëren we slimmere business.”

Introductie IBM Watson Anywhere

Een andere opmerkelijke aankondiging van IBM was de introductie van IBM Watson Anywhere. Hiermee helpt IBM bedrijven echt verder bij de ontwikkeling van hun AI. Idenburg: “Veel bedrijven hebben een hybride cloud infrastructuur waarbij de data verspreid staat bij verschillende cloud providers. Het combineren van data uit verschillende clouds is lastig te realiseren waardoor alleen met AI geëxperimenteerd kan worden op basis van beperkte datasets. Met Watson Anywhere maakt het niet meer uit waar jouw data verspreid staat. Het wordt mogelijk om data uit verschillende clouds en on-premise data te combineren waardoor organisaties AI optimaal kunnen inzetten.”

De verdere ontwikkeling van AI

Het mag geen verrassing zijn, maar tijdens Think werd maar weer eens duidelijk dat de invloed van AI het komende jaar nog meer toeneemt. Op allerlei vlakken. Sandwijk: “Zo zagen we een paar mooie maatschappelijke voorbeelden. Compta Emerging Business won de Watson Build voor haar AI-oplossing om het verloop van bosbranden te voorspellen. Aan de hand van parameters zoals het weer, grond, droogte, locatie en andere relevante klimaatomstandigheden kan zij voorspellen hoe groot de kans op een bosbrand is en hoe deze het beste kan worden bestreden om de schade zoveel mogelijk te beperken. Ook zagen we hoe AI onze hele voedselketen gaat beïnvloeden. Een mooi voorbeeld was de bestrijding van voedselschaarste in derdewereldlanden. Door AI in te zetten kunnen boeren worden geholpen effectiever en efficiënter te verbouwen.” Idenburg: “Daarnaast zagen we dat AI in de toekomst ingezet kan worden om voedselvergiftiging te voorkomen. Met onze telefoons zullen we namelijk ingrediënten kunnen scannen om te zien of er schadelijke bacteriën aanwezig zijn waar we ziek van kunnen worden.”

De overname van Red Hat

Uiteraard werd er ook aandacht besteed aan de overname van Red Hat door IBM. Deze overname was vorig jaar oktober al aangekondigd. Idenburg: “Wat precies de positie van Red Hat wordt, is nog onduidelijk. Wel kregen we tijdens IBM Think al antwoord op de vraag wat daadwerkelijk de waarde voor klanten wordt. Red Hat CEO Jim Whitehurst zei hier onder meer over dat Red Hat de tools levert om een veilige en schaalbare hybride cloud infrastructuur in te richten. IBM heeft de technologie in huis om de data uit die infrastructuur te ontsluiten en met enterprise georiënteerde AI veel waarde uit die data te halen. Tevens benadrukte hij dat IBM nog veel meer dan Red Hat een industriefocus hanteert. De organisatie begrijpt de business en uitdagingen van haar klanten en levert dan ook passende oplossingen. Met de overname van Red Hat krijgen klanten dus nog meer ondersteuning bij de versnelling van de digitale transformatie.”

Conclusie?

Het mag duidelijk zijn dat PartnerWorld en Think ook dit jaar weer veel mooie ontwikkelingen brachten. Artificial Intelligence zal de komende jaren steeds belangrijker worden en een grotere invloed hebben op ons leven. Daarnaast zullen met name praktische toepassingen in de business de boventoon voeren waardoor technologische oplossingen voor organisaties interessanter worden. Voor de creatie van die oplossingen wordt steeds vaker een partnerschap gevormd; een ontwikkeling die COMPAREX van harte toejuicht.

Meer weten of advies nodig?

Wil je meer weten over de oplossingen van IBM of heb je advies nodig? Vul dan het onderstaande formulier in en wij nemen contact met je op.

 Neem NU contact met ons op!

Neem contact op

Bart Idenburg

Bart Idenburg

Solution Advisor

Deel deze pagina