Wordt 2015 het jaar van Postgres

22/01/2015 - Roy Reijnen, Solution Specialist Big Data & Analytics

Wij treffen steeds vaker organisaties die gebruik maken van Postgres als database. Traditionele databases worden meer en meer ingeruild voor deze, relatief nieuwe, oplossing. Zowel kosten als principiële overwegingen zijn aanleiding voor organisaties om zich in een overstap te verdiepen. In dit artikel ga ik dieper in op Postgres. Hoe verhoudt Postgres zich qua functionaliteit en kosten ten opzichte van de traditionele databaseleveranciers? Ik ben ervan overtuigd dat een Postgres database ook voor uw organisatie het overwegen waard is.

Postgres (voluit: PostgreSQL) is opensource software. Volgens officieel SQL standaard is Postgres sinds 2011 een object gerelateerde database. PostgreSQL is uiteraard niet nieuw en bestaat al sinds 1982, oorspronkelijk ontstaan als project aan de Universiteit van California. Een leuk gegeven, maar veel interessanter is de opmars van Postgres als distributie. Postgres heeft inmiddels een ware vlucht genomen. Gekomen van ver buiten de top 10, staan zij nu zelfs op een 4e plek*, wanneer we kijken naar de meest populaire databases wereldwijd.

*Bron:  http://db-engines.com/en/ranking

Waar komt deze snelle groei van Postgres vandaan?

Het antwoord op deze vraag ondervinden wij zelf in de markt. Wanneer wij met onze klanten spreken, ontvangen wij regelmatig de vraag of wij kunnen adviseren omtrent Postgres. 2015 lijkt dan ook het jaar te worden dat veel organisaties de overstap wagen. Eerder zijn veel Nederlandse organisaties al gestart met het inrichten van een pilot omgeving met Postgres. Met als doel om uiteindelijk hun traditionele databases te migreren naar een Postgres distributie. Ik spreek hier bewust over een distributie, waarbij support gegarandeerd is. De meeste organisaties achten het namelijk wenselijk om voor continuïteit terug te kunnen vallen op een goede supportafdeling en op goed release management.

De redenen voor organisaties om te kiezen voor Postgres zijn heel divers: kostenreductie, innovatie of flexibiliteit. Dit geldt zowel voor de omvang evenals de snelheid waarmee de migratie plaats vindt. Bij COMPAREX merken we dan ook dat de interesse voor Postgres snel groeit.

Is Postgres al geschikt als alternatief voor SQL Server, Sybase of Oracle?

Enkele organisaties die ik heb gesproken vinden van wel en zijn inmiddels volledig overgestapt op een distributie van Postgres. Maar ook bij vervanging van Oracle databases en voor zelf-ontwikkelde (nieuwe) applicaties is Postgres een goed alternatief. Via een helder stappenplan kunnen uw databases gemakkelijk gemigreerd worden naar een Postgres omgeving.

Of Postgres een interessant alternatief voor uw organisatie is, hangt sterk afhankelijk van verschillende factoren. Het beleid van uw organisatie en de applicaties waarvan uw organisatie gebruik maakt zijn hierbij van groot belang. Voor de meest gangbare applicaties zijn connectoren beschikbaar die gemakkelijk met Postgres gekoppeld kunnen worden. Verder merken we op dat applicatieleveranciers op dit moment hard werken om applicaties die nog niet geschikt zijn, wel gereed te maken.

De afgelopen maanden valt het ook op dat binnen verschillende distributies van Postgres veel functionaliteiten zijn toegevoegd. Veel van de functionaliteiten waren tot voor kort alleen terug te vinden bij de grotere database vendoren. Ik heb het dan over functionaliteiten (features) zoals: Clustering, fail-save, partitioning, diagnostics & tuning van databaes. Postgres was al een Enterprise waardige database maar dit zorgt voor nog meer beschikbaarheid en schaalbaarheid. Met deze belangrijke nieuwe functionaliteiten verwacht ik dat de afstand tot andere databases steeds verder verkleind wordt. Ik zie dit dan ook als voornaamste reden waarom organisaties zich de komende jaren steeds meer zullen gaan verdiepen in een Postgres database.

Voor een vergelijking tussen de belangrijkste database leveranciers verwijs ik u graag  naar de blog die mijn collega Roy Reijnen hierover recentelijk heeft geschreven.

Wat zijn de belangrijkste Postgres distributies?

Binnen de Benelux zien wij dat klanten voornamelijk kijken naar 2 distributies van Postgres:

Postgres Plus van EDB

Postgres Plus is een distributie van  EnterpriseDB. Deze van oorsprong Amerikaanse organisatie heeft diverse vestigingen wereldwijd, waarvan ook één in Nederland. EnterpriseDB bestaat inmiddels 9 jaar en heeft sindsdien vele extra features aan de standaard PostgreSQL weten toe te voegen. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Out-of-the-box tools voor merge, migratie en replicatie tussen Oracle, SQL Server en Postgres;
  • Enterprise manager voor beheertaken;
  • 7x24 support (Engels gesproken).

Klik op de afbeelding voor een vergroting

Bron:  http://info.enterprisedb.com/gartner-magic-quadrant-2014.html?src=gartner-mq-edb-home-slide2014

Deze distributie staat sinds 2014 in het leader kwadrant van Gartner voor Operational Database Management Systems. Internationaal zijn er veel organisaties die gebruik maken van deze Postgres distributie.

PostgresPURE van Splendid Data

PostgresPURE is een distributie van Splendid Data. Deze organisatie is gevestigd en opererend vanuit Nederland en heeft een team van experts met meer dan 20 jaar ervaring in complexe database omgevingen. Splendid Data beschikt over een Nederlands sprekende support afdeling. Zij helpen klanten met migraties van applicatieniveau tot een geïntegreerde (IBM) database appliance.

Verder is Splendid Data met name gespecialiseerd in migraties vanuit Oracle/Forms en de herconfiguraties met bestaande applicaties. Er zijn vele typen van configuraties en migraties mogelijk waarbij de kennis ruim aanwezig is voor:

  • Web-applicaties (inclusief migratie van middleware zoals Weblogic naar Open Source);
  • SOA architectuur & Administration Console/Manager;
  • Big Data verwerking;
  • 7x24 support (Nederlands gesproken)

Samengevat: waarom zou u voor Postgres kiezen?

Voor u kunnen er legio redenen zijn waarom u een pilot met Postgres zou willen starten. Naast principiële redenen, zorgen ook de licentiebepalingen van verschillende grote database vendoren ervoor dat u mogelijk openstaat voor alternatieven. Het voeren van databases binnen virtuele omgevingen is bijvoorbeeld een veel gewenst scenario bij klanten. Bij de traditionele database vendoren leidt dit steeds vaker tot een haast onbetaalbare oplossing. Postgres is in dit soort situaties een uitstekend en betaalbaar alternatief.

Een eventuele overstap naar Postgres levert u de volgende voordelen op:

  • Kostenbesparing (TCO) tot maar liefst 80-85% t.o.v. gangbare database leveranciers;
  • U kunt in de meeste gevallen uw huidige applicaties hergebruiken;
  • Korte migratietijd door de beschikbaarheid van uitstekende migratietools. Migratiekosten zijn gemiddeld met 12 tot 15 maanden terugverdiend.

Meer weten?

Bent u geïnteresseerd om de mogelijkheden te onderzoeken of een Postgress database geschikt is voor uw organisatie?

 Neem NU contact met ons op!

Neem contact op

Roy Reijnen

Roy Reijnen

Solution Specialist Big Data & Analytics

Deel deze pagina