IBM PVU licentiëren en de IBM License Metric Tool

Bart Idenburg, Solution Advisor IBM

License reviews

IBM houdt steeds vaker license reviews. Veel bedrijven nemen dan pas kennis van licentieregels. Gevolg is dat ze moeten bijbetalen. Hoe voorkomt u dit? Gevolg is dat in veel van de gevallen bedrijven incompliant zijn met de licentieregels van IBM en flink extra bij moeten betalen. Dit terwijl het relatief eenvoudig is om dit te voorkomen door zelf het licentiemanagement op orde te hebben. De kans dat IBM langs komt voor een license review wordt dan steeds kleiner.

Processor Value Unit licenties

Een veelvoorkomende licentievorm bij IBM is licentiëring op basis van Processor Value Units (PVU) . Dit is een server licentie waarbij op basis van de rekenkracht van de processoren een bepaald aantal PVU´s aangekocht moet worden. Men kan dit berekenen aan de hand van deze tabel.

De ervaring bij ons is dat de meeste extra kosten voor klanten bij license reviews voortkomen uit deze licentievorm. Dat kan komen omdat de onderliggende hardware in de loop van de tijd anders is geworden waarbij geen rekening is gehouden met eventuele wijzigingen in het benodigde aantal PVU´s. De meeste onwetendheid is er echter over de regels die van toepassing zijn indien PVU licenties in een virtuele omgeving worden ingezet.

Licentiëren op basis van Sub-Capacity

Indien PVU licenties in een virtuele omgeving worden ingezet dan is de regel dat alle onderliggende processoren die aan de betreffende applicatie kunnen worden toegewezen afgerekend dienen te worden. Omdat in de meeste gevallen lang niet al deze processorcapaciteit aan de applicatie wordt toegewezen geeft IBM ook de mogelijkheid om PVU´s te kopen voor alleen het deel van de processorcapaciteit dat daadwerkelijk aan de applicatie wordt toegewezen. Dit heet licentiëren op basis van Sub-Capacity en geeft een mogelijkheid voor bedrijven om veel overbodige licentiekosten te besparen.

IBM License Metric Tool

Wat in de meeste gevallen bij licentiëren op basis van sub-capacity over het hoofd wordt gezien is dat er een regel bestaat waar vaak geen rekening mee wordt gehouden. Bij licentiëren op basis van sub-capacity is het namelijk verplicht om bij te houden hoeveel processorcapaciteit er daadwerkelijk aan de applicatie wordt toegewezen. Het is tevens verplicht om dit te doen met behulp van de IBM License Metric Tool, een andere tool zoals Flexera of Snow komt niet in aanmerking hiervoor. Er zijn een aantal uitzonderingen, maar de meeste bedrijven kunnen hier geen beroep op doen.

Zo is het bijvoorbeeld mogelijk onder deze regel uit te komen indien een bedrijf minder dan 1.000 medewerkers in dienst heeft of een fysieke processorcapaciteit heeft van minder dan 1.000 PVU. Met de ILMT dient elk kwartaal een rapport te worden gedraaid die voor de periode van 2 jaar bewaard moet worden en aan IBM beschikbaar gesteld dient te worden.

De tool zelf is overigens gratis te bestellen en is ideaal voor het beheer van IBM PVU licenties. Er bestaat ook een uitgebreidere betaalde variant waarmee licentiebeheer niet alleen op het gebied van PVU licenties gedaan kan worden, maar ook voor alle andere licentievormen. Beide tools zijn uitstekende hulpmiddelen om meer grip te krijgen op het licentiebeheer.

Incompliancy

Zoals aangegeven is er dus veel onwetendheid over de regels met betrekking tot IBM sub-capacity licentiëren. Dit is ook de grootste reden dat bedrijven met onverwachtse licentiekosten te maken krijgen na een license review. Natuurlijk zijn er ook genoeg andere manieren waardoor men incompliant met de licentieregels van IBM kan zijn. Zo bestaat er de regel dat alle installaties van één product in onderhoud moet zijn of geen van de installaties. Een bedrijf kan dus niet beslissen om bijvoorbeeld voor een bepaalde applicatie op slechts één van de tien geïnstalleerde licenties onderhoud te nemen. Ook worden bij sommige applicaties additionele applicaties meegeleverd die op een beperkte manier ingezet mogen worden, meestal alleen ter ondersteuning van de aangeschafte applicatie. Deze additionele applicaties kunnen dus niet zomaar binnen een andere omgeving worden gebruikt. Er zijn kortom genoeg manieren waarop een bedrijf incompliant kan zijn met de licentieregels van IBM. Het kan goed lonen om de license reviews voor te zijn en je direct goed te verdiepen in de licentieregels van IBM en dit tegen de eigen omgeving aan te houden.

Meer informatie?

Bent u op zoek naar meer informatie? Neem dan contact met ons op.

 Neem NU contact met ons op!

Neem contact op

Bart Idenburg

Bart Idenburg

Solution Advisor

Deel deze pagina