Gaat IBM met Watson de wereld veranderen?

23/10/2014 - Bart Idenburg, Solution Advisor

De naam Watson heeft u de afgelopen periode ongetwijfeld wel eens voorbij zien komen. Dit is namelijk de naam van één van de meest ambitieuze projecten in de geschiedenis van IBM.

Het project is vernoemd naar IBM-oprichter Thomas J. Watson en wordt door IBM zelf  één van de grootste innovaties sinds de oprichting van de organisatie genoemd. De technologie is inmiddels gereed gemaakt voor de zakelijke markt. Hierdoor komt er ook steeds meer communicatie over het onderwerp voorbij. IBM heeft voor het verder ontwikkelen van deze markt een aparte Watson business unit opgericht en heeft hier ruim 1 miljard dollar in geïnvesteerd. Het vertrouwen van IBM in de technologie is dus heel groot. Maar wat is Watson dan eigenlijk? Waar kunnen we het voor gebruiken? En waarom noemt IBM dit één van de grootste innovaties in haar geschiedenis?

Winst in Jeopardy!

Het Watson project loopt sinds 2007, maar heeft vooral in 2011 heel veel bekendheid gekregen toen deze deelnam aan het tv-programma Jeopardy!. Dit is een Amerikaanse quiz waarbij een deelnemer een antwoord te zien krijgt en moet raden welke vraag bij dit antwoord hoort. Watson moest het hierbij opnemen tegen twee van de beste spelers uit de geschiedenis van de quiz en wist met ruim verschil te winnen. Watson heeft bij Jeopardy! gebruik gemaakt van een enorm grote bron van encyclopedieën, vakbladen en andere informatiebronnen en was in staat razendsnel uit deze bronnen het meest waarschijnlijke antwoord op een vraag te selecteren. Uitdaging hierbij was om de computer op een menselijke manier te laten denken en bijvoorbeeld sarcasme te herkennen.

Eigenlijk kan Watson dus gezien worden als een heel slimme zoekmachine. De hoeveelheid data waar Watson in kan zoeken is enorm. Watson is daarbij in staat om razendsnel verbanden te vinden en op menselijk geformuleerde input heel snel een reactie te geven op basis van de grote aantallen informatiebronnen. Bovendien kunnen in de reactie ook bepaalde verbanden worden gelegd waar mensen niet aan zouden denken, omdat deze op het eerste gezicht zeer onlogisch zouden zijn. De toepassingen die met Watson te bedenken zijn worden op deze manier eindeloos. Een mens is in staat om informatie uit een beperkt aantal bronnen te halen, maar Watson haalt zijn informatie binnen enkele seconden uit een bijna eindeloos grote informatiebron. Dit vergroot de creativiteit en geeft grotere mogelijkheden tot passende resultaten.

Toepassing van IBM Watson in diverse sectoren

De grote vraag is natuurlijk op welke manier Watson dan ingezet kan worden. Hoe kan Watson organisaties verder helpen en effectiever maken in hun bedrijfsvoering? IBM zet met Watson sterk in op healthcare. Voor een arts is het in sommige gevallen een lastig proces om tot een zekere diagnose te komen. Het vinden van verbanden tussen verschillende klachten kan heel moeilijk zijn, maar ook door het ontbreken van bepaalde symptomen kan het lastig zijn om met zekerheid een diagnose vast te stellen. Met Watson kan een arts in potentie toegang krijgen tot een enorme bron aan ongestructureerde medische informatie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan diagnoses van andere ziekenhuizen over de hele wereld, medische vakbladen, filmpjes en andere medische informatie. Deze kunnen in korte tijd geanalyseerd en vergeleken worden met de symptomen die een patiënt van de arts op dat moment heeft. De kans wordt dus veel groter om met behulp hiervan tot een juiste diagnose te komen, of juist een verkeerde diagnose uit te sluiten. Wist u overigens dat Watson nu al wordt ingezet bij een kankerinstituut in Houston voor het adviseren van artsen?

Dit is slechts één voorbeeld voor een toepassing van Watson, maar er zijn er uiteraard nog veel meer. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de volgende sectoren:

  • De financiële sector waarbij beter onderbouwde beslissingen op het gebied van investeringen genomen kunnen worden;
  • De retail sector waarbij beslissingen over product, plaats, promotie en prijs nog veel beter onderbouwd kunnen worden op basis van analyses door Watson;
  • De publieke sector waarbij de service richting burgers sterk verbeterd kan worden.

Met de Watson technologie richt IBM zich ook heel erg op app-ontwikkeling. IBM doet dan ook een groot beroep op de creatieve ideeën van mobiele app-ontwikkelaars. In het kader hiervan is het recent aangekondigde partnership met Apple een interessant gegeven. Bedenk bijvoorbeeld eens wat voor mogelijkheden er ontstaan als de Watson en Siri (spraakbesturing) technologieën bij elkaar gebracht worden.

What is Watson?

Onverwachte verbanden van Watson met de IBM foodtruck

Een heel belangrijk kenmerk is dat Watson heel goed in staat is om onverwachtse verbanden te leggen. Enkele mooie voorbeelden hiervan zien we bij recepten. Om dit aan te kunnen tonen heeft IBM de zogenaamde IBM foodtruck gecreëerd. Op basis van bepaalde input kan Watson tot een recept komen met ingrediënten die ogenschijnlijk niet bij elkaar passen. Wat zou uw eerste indruk zijn wanneer u een gerecht voorgeschoteld krijgt waarbij champignons, aardbeien en varkensvlees gecombineerd worden? Het resultaat is verrassend te noemen: “Vietnamese Apple Kebab”.

Watson kijkt namelijk niet naar de vooroordelen die wij mensen bij deze ingrediënten hebben, maar baseert zich juist op verbanden tussen de ingrediënten (bijvoorbeeld smaakbeleving, mondgevoel, chemie tussen ingrediënten etc.). Daarmee kan Watson komen een zeer verassende combinatie van ingrediënten, die ondanks onze vooroordelen juist perfect bij elkaar passen.

Hoe werkt Watson eigenlijk?

Het grote verschil met traditionele computers is dus dat Watson in staat is om op een menselijke manier na te denken. Maar hoe is dit dan precies mogelijk? Watson werkt op basis van een cognitief proces. Dat wil zeggen dat bij Watson een vraag kan worden geformuleerd, waarbij alle woorden worden geanalyseerd en met elkaar in verband worden gebracht. Daarmee kan de meest logische interpretatie aan de combinatie van woorden gegeven worden. Doordat na verloop van tijd steeds meer wordt gewerkt aan een bepaald thema is een cognitieve computer zelfs in staat om te leren en dus slimmer te worden. Eigenlijk precies zoals een mens zou handelen. Traditionele computers zijn gebaseerd op vastgestelde regels die stap voor stap worden gevolgd. Een uitkomst zal alleen op basis van die regels worden gegenereerd. Ruimte voor een andere interpretatie is er eigenlijk niet. Bovendien wordt de uitkomst alleen gebaseerd op basis van gestructureerde data. Terwijl een cognitieve computer juist in staat is om op basis van ongestructureerde data uitkomsten te formuleren. Ter illustratie: ongeveer 80% van alle data in de wereld is ongestructureerd. In onderstaande video wordt dit nog eens heel goed toegelicht.

Watson opent nieuwe wereld als katalysator voor Big Data

Van alle data in de wereld is maar liefst 90% in de laatste 2 jaar gecreëerd. Het grootste deel van deze data is niet goed bruikbaar voor de meeste bedrijven. Het is dus zaak om met de juiste hulpmiddelen precies de juiste informatie te ontsluiten, maar ook om verbanden te vinden tussen de beschikbare data. Er bestaan al vele analytische oplossingen, maar Watson biedt nieuwe mogelijkheden om kennis uit data te halen. Er wordt veel geld vrij gemaakt door IBM om oplossingen op basis van Watson in de markt te zetten. Hoe het de wereld gaat vormgeven is echter nog speculatie. Dat er nieuwe toepassingen zullen ontstaan ligt voor de hand. De mogelijkheden zijn groot en de voorbeelden spreken voor zich.

Meer informatie?

Bent u nu al benieuwd wat Watson voor uw organisatie kan betekenen? Neem dan contact met ons op!

 Neem NU contact met ons op!

Neem contact op

Bart Idenburg

Bart Idenburg

Solution Advisor

Deel deze pagina