Inzicht in de kosten en functionaliteit van database-oplossingen

2/09/2014 - Roy Reijnen, Senior Business Consultant Enterprise Software

Overweegt u een nieuwe of andere database aan te schaffen? Of wilt u inventariseren of uw databases optimaal ingezet worden? COMPAREX vergelijkt voor u alle grote databases op het gebied van prijs en functionaliteit.

Hierdoor realiseert u mogelijk toekomstige kostenbesparingen of haalt u meer uit uw huidige database.

Binnen de meeste organisaties zijn meerdere databasevarianten aanwezig. De oorzaak hiervan varieert vaak: Er is gekozen voor software die alleen een bepaald type database ondersteunt of de kennis hiervan is teveel versplinterd in de organisatie. Een situatie die wij veel tegenkomen, maar die niet altijd het meest effectief of voordelig is.

COMPAREX kijkt voor u naar een 5-tal gangbare databaseleveranciers en zet op een rijtje wat de verschillen zijn qua functionaliteit, operationele kosten en eenmalige kosten. Het overzicht dat wij hieronder voor u creëren geeft inzicht in de verschillen en de voor- en nadelen van elk van de 5 grootste databaseleveranciers.

Vergelijkingstabel databases

Uiteraard zijn er veel verschillende licentiemodellen en is niet elke infrastructuur hetzelfde.  Maar bij dit vergelijk zijn we uitgegaan van een ‘standaardsituatie’, om het inzicht zo goed en eerlijk mogelijk weer te geven. De tabel vergelijkt databases uitgaande van 1 CPU Intel met 8 cores. Belangrijke voorwaarden en risico’s die niet altijd direct inzichtelijk zijn, komen ook naar voren in dit overzicht.

Bijvoorbeeld:

  • Is er indexatie van toepassing op het supportbedrag?
  • Wordt soft-partitioning (VMware) ondersteund als methode om het aantal licenties te verminderen?
  • Zijn er licenties benodigd voor test-, ontwikkel- en acceptatie-omgevingen?
  • Wat zijn de limieten ten aanzien van sockets, cores, memory, DB size, etc.?

Een overzicht van alle licentieregels en bijbehorende support per leverancier is bekend bij de COMPAREX Solution Advisors die zich binnen dit oplossingsgebied hebben gespecialiseerd.

De onderstaande afbeelding linkt door naar de tabel (uitgangspunt 1 CPU Intel met 8 cores).

Highlights belangrijkste databaseleveranciers

Oracle

De Database Standaard Edition en Standaard Edition One zijn relatief voordelig in aanschaf. Deze twee databases worden steeds vaker ingezet voor minder bedrijfskritische omgevingen. Doordat elke socket als processor wordt geteld zijn er in veel gevallen minder licenties benodigd dan bij de Enterprise Edition. Dit resulteert in een factor 32 prijsverschil voor 1 CPU met 8 cores.

De Database Enterprise Edition heeft meer features en opties en wordt doorgaans ingezet in bedrijfskritische omgevingen. De opties en management packs dragen zorg voor verbeterde:

  • beschikbaarheid en schaalbaarheid
  • beveiliging
  • performance en compressie
  • beheersbaarheid

Door gebruik te maken van de Oracle engineered systems kunt u Oracle Database Enterprise Edition licenties en opties optimaal gebruiken in geconsolideerde omgevingen.
Met name in grote bedrijfskritische omgevingen snijdt het mes aan twee kanten voor engineered systems. Eindgebruikers ervaren een verbeterde performance en daarnaast is de geconsolideerde omgeving qua prijsstelling aantrekkelijker ten opzichte van traditionele Oracle omgevingen.

Oracle kent twee licentie-metrics: Processor en Named User Plus. Doorgaans worden Processor licenties ingezet voor productieomgevingen en Named User Plus licenties voor OTA (Ontwikkel, Test en Acceptatie) omgevingen. De Oracle technologie wordt door een groot aantal applicatieleveranciers ondersteund.

EnterpriseDB (Postgres)

De Postgres oplossing van EnterpriseDB wordt steeds vaker ingezet als vervanging van bestaande Oracle omgevingen. Maar ook bij de ontwikkeling van nieuwe omgevingen is deze database in opkomst. Kosten en principiële overwegingen zijn doorgaans de aanleiding tot de overstap naar Postgres. Open source platformen en open standaarden innoveren snel en worden tegenwoordig gezien als een goed en betaalbaar alternatief voor traditionele infrastructuren.

Postgres wordt door steeds meer applicatieleveranciers ondersteund. Die ondersteuning vindt met name plaats bij de ontwikkeling van nieuwe applicaties. Traditionele applicatieleveranciers die ook eigen databases ontwikkelen zijn wat meer terughoudend in de ondersteuning van Postgres. Dit is vaak een strategische keuze van de leverancier, die immers graag ook zijn eigen oplossing onderscheidend houdt.

SAP Sybase en HANA

SAP Sybase is een platform dat wereldwijd veel gebruikt wordt in de financiële sector voor 3rd party applications. Verder wordt Sybase veel gebruikt als onderdeel van de SAP omgeving. De kosten om Sybase te gebruiken als onderdeel van de SAP omgeving zijn 8% van de totale SAP investering. Sybase en SAP HANA zijn de meest vooruitgeschoven platformen vanuit het SAP perspectief.

HANA is een in-memory database die u in staat stelt om direct data te verwerken en te analyseren. Dit creëert kansen voor u. U kunt immers real-time de informatie benutten die verwerkt wordt. Voordat er wordt geïnvesteerd in HANA wordt er doorgaans eerst gekeken naar de extra opbrengsten die deze real-time informatie biedt.

Naast de eigen SAP-applicaties en applicaties voor financiële instellingen is er beperkt ondersteuning vanuit applicatieleveranciers voor Sybase en het HANA platform.

IBM DB2

De oorsprong van de IBM DB2 oplossing stamt al van heel lang geleden. Vandaag de dag bestaat er DB2 software voor alle gebruikelijke IBM en niet-IBM operating systems. Zo bestaat DB2 voor Linux, Unix en Windows (LUW) met verschillende varianten. Deze lopen uiteen van gratis varianten (Express-C) tot DB2 voor kleinere omgevingen (Express en Developer edition), een variant voor middelgrote omgevingen (Workgroup edition) tot een variant voor organisatie brede omgevingen (Enterprise edition). Met deze brede platformondersteuning en de verschillende varianten komt DB2 tegemoet aan de meest uiteenlopende wensen. DB2 cliënten lopen immers uiteen van de grootste ondernemingen in de wereld tot lokale MKB-bedrijven. Tot slot is DB2 ook nog beschikbaar in de vorm van uiterst schaalbare PureData appliances. Hier zit de software bij de hardware inbegrepen.

DB2 licentiëring kent verschillende vormen. Deze worden afhankelijk van uw situatie ingezet. Er bestaan licenties voor kleinere omgevingen die op het aantal gebruikers gebaseerd zijn. Daarnaast zijn er ook verschillende licenties die op de processor gebaseerd zijn. Dat kan zijn op basis van sockets of op basis van processor value units. Binnen datawarehouse toepassingen gelden op terabyte gebaseerde licenties. Licenties kunnen ingezet worden binnen vastgestelde grenzen. Maar door de juiste keuze te maken kunt u een voor uw organisatie zo voordelig mogelijke licentie inzetten. Zo kent bijvoorbeeld de Workgroup Server Edition socket licenties. Een multi-core socket kan op die manier relatief goedkoop voor 1 socket licentie worden gelicentieerd.

DB2 kent ook virtualisatie licenties voor processor value units. Bij gebruik van DB2 binnen gevirtualiseerde omgevingen dienen alleen de virtuele cores die toegekend worden aan DB2 gelicentieerd te worden. Virtualisatieoplossingen van verschillende leveranciers worden bij ondersteund.

In sommige gevallen wordt DB2 meegeleverd met andere software van IBM als een embedded licentie. In zo'n geval mag DB2 gratis worden gebruikt binnen de omgeving van de andere software. Het is dan natuurlijk extra aantrekkelijk om DB2 te gebruiken, in plaats van een betaalde andere database in te zetten. IBM heeft veel partnerschappen en eigen applicaties, waardoor DB2 ondersteund wordt door een groot aantal applicaties.

Microsoft SQL

We zien Microsoft databases steeds vaker in Enterprise infrastructuren. De licentiemodellen zijn even flexibel als schaalbaar. Hierdoor valt voor elke infrastructuur een optimale licentiering te bedenken. Zo kan er, afhankelijk van de editie, gekozen worden tussen een licentiering per server en per connectie. U kunt ook kiezen voor licentiering per core op de virtuele laag of op de fysieke hardwarelaag. Bij core licentiering dienen altijd minimaal 4 cores per fysieke processor of virtuele server gelicentiëerd te worden. Ook al bevat deze minder cores. Voor sommige processors (met name AMD processors) geldt een zogenaamde Core Factor van 0,75. Hierdoor is het mogelijk dat een 'Octo-core' AMD processor "slechts" 6 core licenties nodig heeft.

Software Assurance (SA), het onderhoudsprogramma van Microsoft, is in veel scenario’s essentieel. Bijvoorbeeld om passieve nodes in Active/Passive clusters niet te hoeven licentiëren. Ook om virtuele servers over meerdere hosts te kunnen verplaatsen, of zelfs naar een datacenter van een hosting provider te migreren, is SA benodigd. Met SA bent u ook in staat om de hosts af te kopen, zodat u een ongelimiteerd aantal virtuele SQL servers kunt hosten. OTA omgevingen kunnen op de ‘reguliere’ manier gelicentieerd worden, maar als alternatief ook via Visual Studio en MSDN per ontwikkelaar.

In tegenstelling tot de producten van andere databaseleveranciers beperken Microsoft databases zich tot het Microsoft platform. Microsoft heeft echter veel partnerschappen en diverse eigen applicaties waardoor de database breed ondersteund wordt. Via het ISV Royalty programma licentiëren veel van deze partners ook een kopie van SQL mee met hun eigen licentie.

COMPAREX biedt onafhankelijk advies op maat

Natuurlijk is de situatie voor elke organisatie anders op dit gebied. Overweegt u een nieuwe of andere database aan te schaffen? Of wilt u eens inventariseren in hoeverre uw databases optimaal ingezet worden? COMPAREX biedt u graag een advies dat op uw situatie is toegespitst. Door diverse databases met elkaar te vergelijken, voorzien wij u van een onafhankelijk advies. Hierdoor realiseert u mogelijk toekomstige kostenbesparingen of haalt u meer uit uw huidige database!

 Neem NU contact met ons op!

 

Neem contact op

Roy Reijnen

Roy Reijnen

Solution Specialist Big Data & Analytics

Deel deze pagina