Adobe in 2015: Stapt u over of haakt u af?

13/01/2014, Jeffrey Stolker, Solution Advisor Adobe

Het jaar 2013 stond bij Adobe in het teken van haar nieuwe licentieprogramma Creative Cloud. Het ging hierbij vooral om de kennismaking met het programma. In 2014 gaat Adobe echter volledig over naar een subscriptiemodel. Stapt u ook over? Met als doel om zoveel mogelijk klanten op de hoogte te stellen dat Adobe de koers met 180 graden draait en geheel overstapt naar dit nieuwe subscription-based licentiemodel.

 

2013 was dus vooral een introductiejaar. Klanten konden nog kiezen uit het vertrouwde en traditionele koopmodel onder het TLP- of CLP-programma. Early-adopters konden overstappen naar het nieuwe Creative Cloud huurmodel. Hierbij dient wel opgemerkt te worden dat bij het koopmodel alleen de versie CS6 nog beschikbaar is en er geen nieuwe versies of features meer uitgebracht gaan worden binnen dit koopmodel. Dit in tegenstelling tot het nieuwe huurmodel waarbij men wel al direct de beschikking krijgt over de opvolger van CS6, genaamd versie CC.

Wisselende reacties op introductie Cloud model

Deze grote verandering in het licentiemodel heeft heel wat stof doen laten opwaaien op de markt en bij de verschillende soorten eindgebruikers. Vooral de consumenten en freelancers waren hier niet over te spreken, aangezien deze vaak heel lang vooruit konden met een versie. Updaten zodra er een nieuwe versie uitkwam was voor hen geen noodzaak. Dit betekende voor hen meteen dat zij jaarlijks moesten investeren om gebruik te mogen blijven maken van de software. Het huren van de nieuwe Creative Cloud software kan echter gemiddeld 4 tot 5 jaar lang tegen dezelfde kosten als het eenmalig kopen van de software op de oude manier. Hierbij dient opgemerkt te worden dat men dan wel 4 tot 5 jaar lang de nieuwste versies en features krijgt. Daarnaast krijgt men de beschikking over alle extra online services en de beschikbaarheid en toegang tot alle extra applicaties die speciaal ontwikkeld zijn voor de Creative Cloud. Dit terwijl men bij die eenmalige aanschaf van een kooplicentie een CS6 versie krijgt (welke ondertussen al bijna 2 jaar oud is), zónder recht op maintenance en support. Het maken van een rekensom en schetsen van een scenario op lange termijn was hierbij dus zeker de overweging waard.

Op de zakelijke markt was de reactie op dit nieuwe programma erg wisselend. De organisaties die al eerder met cloud-based software zoals bv. Office 365 van Microsoft te maken hadden, waren meestal positiever dan de bedrijven die nieuw waren met dit principe. Bij de organisaties die al (deels) volgens het cloud principe werken, kost het weinig moeite om hen te laten inzien wat de voordelen hiervan zijn. Deze voordelen komen vooral tot uiting op het gebied van productiviteit, gemak en voorspelbaarheid van de kosten op korte en lange termijn. Maar ook veel bedrijven die nieuw zijn met dit fenomeen zijn erg enthousiast als men eenmaal is overgestapt. Ook diegenen die in het begin erg sceptisch waren.


 

2014: volledige focus op Creative Cloud

Dit jaar dient men rekening te houden met het feit dat de CS6 kooplicentie in TLP of CLP medio 2014 geheel uit het assortiment van Adobe gaat verdwijnen. Adobe stopt dus geheel met de koopvariant van de Creative Suite software. Vanaf medio 2014 kunt u alleen nog nieuwe licenties aanschaffen door in te stappen in het Creative Cloud licentieprogramma. Dit betekent overigens niet dat CS6 niet meer beschikbaar is. Indien u instapt in het Creative Cloud programma, heeft u het recht om de nieuwste CC versie te gebruiken, maar ook nog steeds de mogelijkheid om CS6 te installeren en te mogen gebruiken.

2014 is ook het jaar dat Microsoft stopt met de support van Windows XP. Hierdoor zien we momenteel veel bedrijven migreren naar Windows 7 of Windows 8. Houdt er rekening mee dat een dergelijke migratie meteen ook betekent dat oude versies van Adobe (lees: CS5.5 of lager en Acrobat 9 of lager) niet meer ondersteund worden onder deze nieuwe Windows versie. Dit is dus een uitstekende reden om nu direct goed te kijken naar al uw Adobe licenties en hoe de transitie naar de Creative Cloud u kan helpen om deze migratie zo probleemloos te laten verlopen.

 

Adobe Acrobat software is altijd al een aparte lijn geweest binnen Adobe. Dit was ook te merken binnen de transitie van koop- naar het huurmodel. Daar waar u Photoshop, Dreamweaver en Indesign als los product kon huren, was Acrobat niet los beschikbaar in dit nieuwe huurmodel. Dit betekende concreet dat de klant helaas nog steeds te maken heeft met 2 verschillende licentiecontracten, met verschillende looptijden (in het geval van maintenance) en verschillende licentiebeheer mogelijkheden. Uiteraard is dit niet het gewenste scenario. Het goede nieuws is dat ook Acrobat in 2014 naar de Creative Cloud toegaat. Hiermee kunt u straks al uw licenties consolideren naar één en hetzelfde contract met dezelfde looptijd. Hiermee beschikt u tevens over slechts 1 verlengingsmoment voor al uw licenties en kunt u jaarlijks beslissen óf en wat u gaat verlengen. Hiermee is wat mij betreft de laatste reden die er was om niet over te stappen naar de Creative Cloud ook meteen verleden tijd.

 

Adobe gaat in 2014 dus vol inzetten om zoveel mogelijk van haar klanten over te laten stappen naar het Creative Cloud licentiemodel. Alle redenen die er waren om dit niet te doen zijn reeds weggenomen of worden medio 2014 weggenomen. 2014 wordt daarom het jaar van overstappen of afhaken. De kans is immers groot dat dat u concurrentievoordeel gaat verliezen wanneer u achterblijft en concurrenten wel overstappen.

Meer informatie

Bent u op zoek naar meer informatie over Adobe en de toegevoegde waarde van Adobe producten binnen uw organisatie? Neem dan contact op met onze Solution Advisor Adobe of uw vaste contactpersoon binnen onze organisatie.

Neem contact op

Jeffrey Stolker

Jeffrey Stolker

Open Source Solution Specialist

Deel deze pagina