Lees de blog van Henrik Motzkus over Microsoft Azure StorSimple

Kort geleden vertelde Eric Berg, COMPAREX MVP (Microsoft Most Valuable Professional), dat opslag een van de scenario's is die bijzonder geschikt is voor hybride oplossingen. Vandaag schrijft collega Henrik Motzkus, IT-Architect, over een geweldige oplossing op instapniveau voor cloud beginners: Azure StorSimple. Dit is een product dat Microsoft in haar programma heeft opgenomen na de overname van StorSimple in 2013 en die nu – opererend onder de nieuwe vlag – een aanvulling vormt op het Azure cloud portfolio. Microsoft heeft sindsdien voortdurend gewerkt aan verbetering van het product. Lees verder om te ontdekken hoe u StorSimple kunt gebruiken om volledige controle te krijgen over de soms stuurloos lijkende datavolumes.

Door Henrik Motzkus, COMPAREX IT-Architect

Wat is Microsoft Azure StorSimple?

In een notendop: Microsoft Azure StorSimple slaat een brug tussen lokale Storage Area Networks (SANs) in de Micosoft Azure Cloud. Deze methode maakt het voor IT-afdelingen mogelijk om heel snel hun gebruikers te voorzien van uitgebreide opslagcapaciteiten. Deze mogelijkheden kunnen (overigens) net zo snel worden ontmanteld als ze beschikbaar zijn gemaakt.

Als we nader kijken naar de manier waarop de opslag binnen een algemeen intern IT-systeem vorm en inhoud krijgt, zien we dat de primaire dataset (de data die gebruikers nodig hebben voor hun dagelijkse werkzaamheden) slechts een klein deel van de data omvat die het IT-systeem eigenlijk moet beheren. Immers:

  • van de primaire data moet een back-up worden gemaakt om ze te beschermen tegen dataverlies;
  • het moet worden gearchiveerd;
  • het moet worden beschermd tegen natuurrampen;
  • het moet zeer snel beschikbaar zijn.

Deze eisen hebben geleid tot een enorme stijging van de datavolumes. De markt spreekt van zogenaamde dubbelcijferige groei die leidt tot enorme complexiteit, aanzienlijke investeringen en een intensivering van de werklast binnen de IT.

Microsoft Azure StorSimple als de oplossing voor het probleem?

Microsoft StorSimple lost dit probleem op door de actieve werkset van data beschikbaar te houden via een lokaal geïnstalleerde opslagtoepassing en door de (op dat ogenblik) overbodige data gecodeerd over te zetten naar de Microsoft Azure Cloud.

Microsoft biedt twee varianten:

Microsoft StorSimple 8100: Deze biedt 15 TB aan ruimte op de lokale schijf die kan worden uitgebreid tot 40 TP door middel van compressie en de-duplicatie. Eventuele extra vereisten zijn uit de Microsoft Azure Cloud afkomstig. Vandaar dat tot 200 TB kan worden opgeslagen op een Microsoft StorSimple 8100, hoewel deze slechts twee rack units in beslag neemt qua hoogte.

Weggestopt in slechts vier rack units, heeft het StorSimple 8600 model een capaciteit van 40-100 TB in lokale opslag en 500 TB totale capaciteit. De machine is uitsluitend via 1/10 GbE Ethernet iSCSI aangesloten en wordt geleverd met volledig redundante, interne componenten voor maximale redundantie.

De uitgebreide mogelijkheden die Microsoft Azure Cloud biedt, zijn beschikbaar om deze fundamentele functies te verbeteren. En dat is waar het product echt interessant wordt. Alle Microsoft StorSimple toepassingen worden beheerd met behulp van de StorSimple Manager in Microsoft Azure.

Simpel gezegd: u zult in geen enkele gecompliceerde lokale beheersset verstrikt raken. Sterker nog, u kunt een momentopname van de hele dataset lokaal maken of in de cloud. Het voordeel hiervan is dat de volumes die ondergebracht zijn in het lokale systeem gedupliceerd kunnen worden voor testdoeleinden (bijv. met Azure Virtual Machines). Als u wilt, is het net zo makkelijk om back-ups geheel onder te brengen in een Azure Backup Vault, waardoor de interne tape-architectuur in één klap achterhaald wordt.

Gebruikers zijn ook beschermd tegen volledig verlies van een datacenterlocatie. Dit omdat de Azure StorSimple de toepassing van een virtueel scenario toestaat om toegang te krijgen tot data die opgeslagen is op Azure Blob Storage. De opgeslagen verzameling data op Azure, wordt vervolgens gekopieerd naar de lokale opslaglocatie zodra de bedrijfslocatie weer online is. Het kan zelfs worden gekopieerd naar een andere locatie, mocht dit nodig of vereist zijn.

In welke scenario's kan StorSimple worden ingezet?

Allereerst kijken we naar het klassieke scenario voor back-up & recovery. Moderne back-up & recovery-oplossingen zoals Veeam zijn in toenemende mate gebaseerd op opslag op de harde schijf als data-archieven voor back-ups. StorSimple houdt de huidige werkset van data beschikbaar in een lokale omgeving en garandeert uitstekende RTO (Recovery Time Objective). Recente back-ups worden immers steeds vaker benaderd en gebruikt. De gearchiveerde backups (bijvoorbeeld maandelijks of jaarlijks) zijn automatisch gerangeerd in de “Azure Cloud”, omdat ze in de meeste gevallen niet (vaak) meer nodig zijn.

Klassieke opslagsystemen laten een andere use case zien, die de sleutel is tot elk IT-systeem. Zelfs nu er tegenwoordig tal van nieuwe benaderingen van samenwerking  zijn (bijvoorbeeld  SharePoint) blijven opslagsystemen tot de belangrijkste instrumenten behoren om zo goed mogelijk om te gaan met werkprocessen. De functie van het opslagsysteem, opgenomen in Microsoft StorSimple, houdt de huidige datawerkset beschikbaar op lokale opslag voor snelle reactietijden. Het is gecomprimeerd en daarnaast gedupliceerd. De resterende data die meestal minder vaak wordt gebruikt, wordt automatisch in gecodeerde vorm naar Azure Cloud verplaatst. Dit systeem werkt niet alleen bij klassieke opslagsstemen, zelfs archieven kunnen op deze manier worden aangemaakt.

Welke situaties zijn niet persé geschikt?

Ten eerste: de geïntegreerde SSD's behoren tot de beste eigenschappen en beloven veel IOPS. Echter, de vaste-schijfconfiguratie is statisch. Dus is het onmogelijk extra harde schijven toe te voegen om de prestaties verbeteren. Daarnaast beschikt StorSimple niet over de brede waaier van beheerdersfuncties die gebruikers gewend zijn, zoals bijvoorbeeld EMC VNX, die het mogelijk maken data tiering en andere opties aan te passen. Dit wordt altijd automatisch verwerkt en de beheerder heeft er geen enkele invloed op. Het is cruciaal om op voorhand te controleren of een VMware Cluster of SQL-database van enige omvang überhaupt kan worden geplaatst op StorSimple.

Samenvatting

Niet voor elk scenario is een gecompliceerde opslagoplossing nodig. Microsoft StorSimple maakt het voor gebruikers mogelijk de Total Cost of Ownership (TCO) van veel eenvoudige use cases te reduceren terwijl gebruiksvriendelijke bediening gehandhaafd blijft. Bovendien zullen organisaties die al een  Enterprise Agreement (EA) hebben met Microsoft (inclusief een Azure Commitment), zien dat de opslagtoepassing zelfs gratis wordt boven een bepaalde Azure Commitment.

De laatste ontwikkelingen

Microsoft zorgt ervoor dat het product aan de nieuwste eisen voldoet: naast periodieke updates, introduceert Microsoft ook compleet nieuwe functies. Er is bijvoorbeeld sinds maart een virtual array beschikbaar. Hierdoor gedraagt deze zich niet langer als een hardwaretoepassing, maar neemt het de vorm aan van een virtuele toepassing die als Virtual Machine in Hyper-V of VMware bedient kan worden. Deze virtual array kan dan iSCSI of SMB shares leveren.

In grote lijnen levert StorSimple een uitstekend instapmodel om aan de slag te gaan met hybride cloudscenario's, vooral in combinatie met een Microsoft Enterprise Agreement. Het zal terughoudende bedrijven helpen de eerste hindernissen te elemineren in hun transitie naar een cloudgebaseerde omgeving. De installatie duurt slechts één dag.

Over de auteur: Henrik Motzkus

Henrik Motzkus is IT-Architect voor Enterprise Datacenter Infrastructure, Project Manager voor infrastructuurprojecten en deskundige voor IT-Operations bij COMPAREX Duitsland. Hij focust zich op de leveranciers EMC, Cisco, VCE en Microsoft, om zowel cloud als on-premises oplossingen te kunnen bieden. Hij gebruikt zijn 20-jarige ervaring in datacenteroplossingen om samen te werken met klanten bij het creëren van integrale oplossingen, die op alle beschikbare technologiegebieden kunnen worden toegepast.

Neem contact op

Frederik Lefèvre

Frederik Lefèvre

Cloud Solutions Consultant