Een netwerkinstallatie van Adobe Creative Cloud: een nachtmerrie of is redding nabij?

12/05/2015, Esther Voskamp

We beginnen er inmiddels aan te wennen: sinds juli 2014 biedt Adobe de Creative Suite alleen nog maar aan in abonnementsvorm, in plaats van via het vertrouwde licentiemodel. Jaarlijks betaalt u Adobe voor het gebruiksrecht van software als Photoshop, Illustrator, InDesign en Adobe Acrobat.

U beschikt niet meer over een eeuwigdurend gebruikersrecht maar betaalt alleen voor de contractduur die u heeft afgesloten. Het huurmodel Creative Cloud (de voormalige Creative Suite) biedt meer flexibiliteit en compliance. Bovendien beschikt u hierbij gegarandeerd over de laatste versie van de software.

Tot zover het goede nieuws. Over de installatie van de Creative Cloud-licenties op veel werkstations tegelijk krijg ik als Solution Advisor Adobe veel vragen. Want hoe werkt dit zonder volume license key? In deze blog geef ik u antwoorden op de vijf meest gestelde vragen.

1. Wat zijn de gevolgen van het Adobe huurmodel wanneer u de programma’s uit de Creative Cloud op meerdere werkstations tegelijk moet installeren?

Veel IT-omgevingen zijn erop ingericht om software met behulp van één serienummer of volume license key op meerdere werkstations in het netwerk te installeren. In plaats van individuele serienummers per licentie geeft u dan één volume license key op en distribueert u de software direct naar alle geselecteerde werkstations. Met de Adobe huurlicenties kan dat in veel gevallen niet. Deze zijn namelijk gekoppeld aan een specifieke eindgebruiker. De IT-afdeling dient hierbij iedere eindgebruiker via een e-mailadres te koppelen aan een licentie. De eindgebruiker ontvangt een e-mail en activeert de licentie lokaal zelfstandig met behulp van zijn Adobe ID. Wanneer het gaat om installaties bij veel gebruikers is deze methode op zijn zachtst gezegd omslachtig.

2. Wanneer kan ik Creative Cloud wel via een serienummer installeren?

Als uw organisatie voor meer dan EUR 30.000 op jaarbasis aan Adobe-software spendeert is er geen probleem. U krijgt dan de beschikking over een volume license key. U behoort dan name-lijk tot het Enterprise segment en ontvangt een 3-jarig Enterprise Term License Agreement (ETLA). Op deze manier kunt u alle installaties ‘anoniem’ verrichten.

Adobe hanteert echter nog twee andere segmenten: als u tussen de EUR 1.000 en EUR 30.000 aan Adobe software spendeert valt u in het Small Medium Business segment. Bij een jaarlijkse investering onder de EUR 1.000 behoort u tot het Individuals segment (dit zijn vaak ZZP’ers of zelfstandige ondernemers). In beide categorieën ontvangt u licenties op naam en dus geen volume license key.

3. Wat als mijn organisatie wel veel werkplekken, maar weinig Adobe-gebruikers, heeft?

Wanneer uw organisatie niet zo groot is, is het koppelen van iedere gebruiker aan een licentie op naam nog niet zo’n groot probleem. Er zijn echter ook organisaties die vanwege het totaal aantal werkplekken eigenlijk een Enterprise klant zijn, maar slechts een klein aantal Adobe-gebruikers hebben. Juist voor hen kan de installatie van de Adobe-software een ware beheer-dersnachtmerrie zijn. Deze IT-processen zijn immers zo ingericht zoals dit bij een Enterprise organisatie gebruikelijk is: via anonieme ‘deployment’  en niet via een installatie op naam. Voor-al bij Acrobat licenties, die inmiddels ook als huurlicentie beschikbaar zijn, is dit een ramp. Stelt u maar eens voor: u bent IT-beheerder en moet 300 Adobe Acrobat-licenties stuk voor stuk toekennen en 300 keer handmatig een eindgebruiker registreren in de Adobe portal… Daar wordt u niet blij van.

4. Zijn er dan geen oplossingen?

Adobe biedt drie ‘tussenoplossingen’:

  1. De Creative Cloud Packager. Hiermee maakt u pakketten met Adobe Creative Cloud-producten en –updates, die u vervolgens distribueert naar de client computers in uw organisatie. De software-installatie wordt hiermee inderdaad ondervangen, maar de licenties blijven op naam. Op individueel niveau moet er dus nog altijd een authenticatie plaatsvinden. De IT-beheerder moet nog steeds elke gebruiker registreren in de portal en de eindgebruiker moet altijd een Adobe ID aanmaken om de software te kunnen benaderen.
  2. Adobe heeft de minimale besteding per jaar voor een Enterprise Term License Agreement (ETLA) al verlaagd van EUR 50.000,- naar EUR 30.000,- bij een driejarige overeenkomst. Hiermee is een ETLA voor veel organisaties al toegankelijker geworden, waardoor deployment eenvoudiger is. Ook is de noodzakelijke internetconnectie geen vereiste binnen deze contractvorm.
  3. Aan overheidsorganisaties levert Adobe de Creative Cloud met een serienummer. Bovendien is voor hen geen internetconnectie op de werkplek vereist. Dit product is daarom zeer geschikt voor overheden waarbij slechts beperkte internetverbinding op gebruikersniveau is toegestaan.

5. Wat is de verwachting voor de toekomst?

Adobe zet haar koers richting huurlicenties onverminderd door. Toch realiseert het bedrijf zich ook waar grote organisaties, die minder dan EUR 30.000 aan Adobe-software uitgeven, mee worstelen. Mijn persoonlijke verwachting is dat Adobe binnen één jaar een aanpassing doorvoert in haar huidige aankoopprogramma’s die momenteel geen easy deployment bieden. De impact van deze aanpassing op bijvoorbeeld de kosten per licentie is lastig in te schatten. Het kan ook zijn dat Adobe deze aanpassingen alleen voor de Acrobat-huurlicenties beschikbaar stelt, aangezien daar de grootste aantallen van worden afgenomen. Bovendien is juist op het gebied van PDF-bewerkingssoftware de concurrentie volop in beweging. Een aanpassing binnen de beschikbare deployment tools lijkt mij dan ook een onvermijdelijke stap voor Adobe.

Meer weten over dit onderwerp?

Voor de vraagstukken die op dit moment spelen, vinden wij in alle situaties toch een (tijdelijk) geschikte oplossing. Wilt u meer weten over de netwerkinstallatie van de Adobe Creative Cloud of huurlicenties? Of heeft u andere vragen over Adobe Solutions? Neem dan contact met ons op.

Neem contact op

Lourens Klootwijk

Lourens Klootwijk

Teamleider Security & Information Management

Deel deze pagina