Oracle in de Microsoft Cloud

09/10/2013 - Frederik Lefèvre, Cloud Solutions Consultant

In juni kondigden Microsoft en Oracle aan dat zij gaan samenwerken om klanten volledige ondersteuning te bieden bij het gebruik van Oracle op het Microsoft Azure platform. Oracle heeft naast Amazon EC2 & Amazon S3 nu ook het Microsoft Azure platform als ‘authorised cloud environment’ erkend.
Oracle heeft naast Amazon EC2 & Amazon S3 nu ook het Microsoft Azure platform als ‘authorised cloud environment’ erkend. Dit betekent dat klanten volledige ondersteuning ontvangen vanuit Oracle wanneer zij de software op het Azure platform gebruiken.

Het wordt Oracle klanten gemakkelijk gemaakt om naar Microsoft Azure over te stappen. Klanten kunnen hun eigen Oracle licenties inzetten op een Windows Server Hyper-V platform. Maar men kan ook een volledige kant-en-klare Oracle instantie inclusief de licentie via het Azure portaal afnemen. Dit isuiteraard vele malen sneller dan zelf:

  • de hardware en licentie te kopen,
  • de software te installeren,
  • de software te testen en naar productie te brengen.

Dit kan bijvoorbeeld een tijdelijke behoefte voor extra databases razendsnel ondervangen tegen de laagste kosten.

Hoe bereken je het aantal benodigde Oracle licenties? Wanneer je Oracle in een ‘Authorised Cloud Environment’ gebruikt dan dien je iedere virtuele core als een fysieke core te tellen. Dit geldt voor alle programma’s waar Oracle producten in een processor-model worden gelicenseerd.

Voorbeeld: Oracle Standard Edition 1 of Standaard Edition wordt bepaald op basis van de grootte van de instantie(vm). Bij minder dan 4 cores dient men minimaal 1 socket te tellen welke gelijk is aan 1 processor-licentie. Wanneer de instantie groter is dan 4 cores dan dient deze afgerond te worden naar 4 cores (6 cores afgerond = 8 cores = 2 processor-licenties). Bij de SE1 geldt een maximum van 8 cores en bij de SE een maximum van 16 cores.

What’s in it for Microsoft?

Oracle klanten die hun databases op een VMware platform willen gebruiken, maken in de regel kennis met een zeer ongunstig afrekenmodel voor de Oracle licenties. Mede hierdoor profiteren weinig Oracle klanten van de voordelen van virtualisatie. Door de samenwerking kunnen een groot aantal Oracle klanten toch gebruikmaken van virtualisatietechnologie. Maar het geeft klanten ook een zeer laagdrempelige instap naar andere oplossingen en diensten welke de Microsoft Azure cloud bied; er dient tenslotte een Microsoft Azure account opgezet te worden om gebruik te maken van Microsoft Azure.

What’s in it for Oracle?

De meeste Oracle klanten hebben een virtualisatie- en cloud-roadmap. Deze werd voorheen heel duur of helemaal niet ondersteund door Oracle op de aanwezige platformen bij de klant. Voorbeeld is dat vele bedrijven een VMware platform hebben maar daar, in verband met de Oracle licentiekosten en supportuitdagingen, geen gebruik van maken. Nu kunnen klanten zowel naar de Cloud als virtualisatievoordelen benutten zonder zich zorgen te maken over extra licentiekosten en ondersteuning. Door de schaalbaarheid zal men sneller voor kortere periodes gebruik gaan maken van Oracle software zonder de hoge kosten en beperkingen die er in een traditionele infrastructure zouden bestaan.

De winnaars zijn uiteindelijk de Oracle en Azure klanten. Deze kunnen nu Oracle gaan virtualiseren en naar de cloud brengen in de wetenschap dat ze volledige end-to-end ondersteuning ontvangen. Zeer schaalbaar en flexibel zijn en betalen naar gebruik! Uiteraard ook als alternatief voor Amazon. Je kunt in weinig stappen een virtuele machine met Oracle database up-and-running hebben wanneer er een gratis Microsoft Azure account is aangemaakt op: http://www.windowsazure.com.


Meer informatie

Bent u benieuwd wat deze samenwerking voor uw organisatie kan betekenen? Neem dan contact op met een van onze Microsoft Solution Advisors of uw vaste contactpersoon binnen onze organisatie.

Neem contact op

Frederik Lefèvre

Frederik Lefèvre

Cloud Solutions Consultant

Deel deze pagina