Snel naar de Cloud? Be Prepared!

Een migratie naar de cloud lijkt langzaamaan een no brainer. De voordelen zijn breed bekend. En dat geldt inmiddels ook voor Azure, de cloud met een compleet pallet aan diensten en platformen. Toch is het voor veel organisaties een spannende stap om workloads naar de cloud te verplaatsen. Hoe pak je dat aan, waar begin je en wat levert het daadwerkelijk op?

Juist omdat de cloud voor sommige organisaties voelt als een sprong in het diepe, is een gedegen voorbereiding essentieel. Wat biedt Azure nu precies en wat zijn effectieve scenario’s zijn de kernvragen die wij in onze Azure workshops beantwoorden. De conclusie is vaak dat het verstandig is om eerst secundaire processen te migreren. Webservices, Back-up, Disaster Recovery en Ontwikkel-, Test- en Acceptatie zijn zeer geschikt, omdat deze de dagelijkse bedrijfsvoering niet beïnvloeden.

Breng het IT-landschap in kaart met BlueDolphin, inclusief de onderlinge relaties

Maar welke applicaties en workloads zijn dan het meeste geschikt om snel naar Azure te migreren. Om deze keuze goed gefundeerd te maken, is het essentieel om het IT-landschap in kaart te brengen. Op deze manier wordt immers duidelijk waar de quick wins voor een migratie liggen. Daarbij is BlueDolphin van ValueBlue een praktische visualisatietool die systemen niet alleen in kaart brengt, maar ook de onderlinge relatie inzichtelijk maakt.

Een beeld van het complete proces, inclusief systemen, applicaties en datastromen is per definitie praktisch. Bijvoorbeeld bij het bepalen van de impact van een update op de verschillende systemen in de keten. Het inzicht in deze relaties, zorgt dat u zeker weet dat de complete keten meegaat bij een migratie naar de cloud. Verder is het natuurlijk belangrijk om te weten of de huidige versies van het OS of SQL compatible met Azure zijn.

Blue Dolphin

Wat is de ROI van de cloud?

Een logische vervolgstap is het creëren van inzicht in de kostenvoordelen. Wat levert het concreet op als u een bepaalde workload naar Azure verplaatst? De visualisatie en analyse die BlueDolphin biedt, is een goed fundament voor een betrouwbare ROI/TCO calculatie. Inzicht in de kosten van een proces on premise en in de Azure cloud is bepalend voor de business case. Dat gaat verder dan het vaststellen van de migratiekosten alleen. De vraag hoe belangrijk een proces is voor de bedrijfsvoering en welke risico’s acceptabel zijn, speelt een sleutelrol. Afhankelijk van het belang van applicaties moeten redundantie of Disaster Recovery ook in de cloud goed geregeld zijn.

Daadwerkelijke migratie

Als de quick wins helder zijn, is het zaak om de voordelen ook snel te realiseren. Zelfs als de argumenten voor de overstap naar Azure glashelder zijn, is de daadwerkelijke overstap een spannend moment. Ook hiervoor geldt dat een goede voorbereiding onmisbaar is. Onze consultants hebben na de visualisatie en ROI-calculatie  in ieder geval voldoende input om binnen vijf dagen een complete basisopzet van Azure in te richten en de eerste workload te migreren. Dat doen we natuurlijk samen met u. Via learning on the job, bouwt u voldoende kennis en ervaring op om andere workloads zelfstandig succesvol naar de cloud te brengen. Een helder proces met duidelijke visualisatie maakt de stap naar Azure niet alleen eenvoudiger, het waarborgt dat u nog sneller van de voordelen profiteert.

Meer informatie

Wilt u de migratie naar de cloud samen met mij onderzoeken? Neem dan contact met mij op via 06 - 1007 1276 of ron.vermeulen@comparex.nl.

Neem contact op

Ron Vermeulen

Ron Vermeulen

Cloud Manager

Deel deze pagina