Waarom we allemaal naar de cloud gaan

21/10/2013, Manuel Middendorp, Teamleider Microsoft

Er was een tijd dat we alles zelf moesten kunnen doen om te overleven. Zelf voedsel verzamelen of verbouwen, zelf kleding maken, voor onderdak zorgen en gevaren op afstand houden. Gaandeweg hebben we geleerd dat we met het verdelen van taken meer kunnen bereiken.
Het heeft ons de kans gegeven ons te specialiseren en daardoor grotere en grootsere prestaties te leveren. Zonder deze ontwikkelingen hadden de Egyptische piramides, de ruimtevaart, de atoombom, uw woning, uw auto en uw huidige baan nooit bestaan. Ondanks dat dit proces vele duizenden jaren geleden is ingezet, is het nog lang niet ten einde. Een van de zaken waarin de meeste bedrijven tot op heden grotendeels zelfvoorzienend zijn geweest en waar nu verandering in komt is IT.

Voor het internettijdperk was het vrijwel onmogelijk IT uit te besteden, waardoor elk bedrijf zijn eigen servers in de serverruimte had staan. Sinds het internet in 1993 werd opengesteld aan bedrijven en particulieren is het echter mogelijk om IT daadwerkelijk over te laten aan andere partijen en zo te profiteren van schaalvoordelen en expertise. De application service providers (ASP’s) die hier in de jaren negentig opgedoken zijn hebben deze markt in eerste instantie echter geen grote vlucht zien nemen, om de simpele reden dat de bandbreedte niet voldoende was om bedrijven een volwaardige werkervaring te verschaffen. De opkomst en ontwikkeling van glasvezelnetwerken en virtualisatie maakt het steeds beter mogelijk IT als dienst af te nemen. En uiteraard zijn daarin vele verschijningsvormen die wij proberen te duiden door ze in vakjes te stoppen als ‘IT-Outsourcing,’ ‘private’ en ‘public cloud,’ of door het te hebben over het onderscheid in Infrastructure (IaaS), Platform (PaaS) en Software as a Service (SaaS). Onder aan de streep komt het er op neer dat er gekozen kan worden hoe diep u in de cloud stapt, hoeveel invloed u bereid bent op te geven en hoeveel u zelf nog wilt doen. 

Het hebben van keuzes wordt vaak gezien als de ultieme vorm van vrijheid, maar het betekent ook dat er meer af te wegen is, waardoor de complexiteit hoger wordt. Bij het kiezen van de meest geschikte manier voor uw bedrijf geldt; hoe generieker de dienst, hoe voordeliger. Echter is dit niet altijd een optie en zal de dienst meer moeten worden toegesneden op uw behoeften, bijvoorbeeld omdat het bedrijf afhankelijk is van maatwerkapplicaties of omdat er compatibiliteitsproblemen zijn met kritische bedrijfssystemen. De mate waarin dit voor uw bedrijfsomgeving opgaat zal bepalend zijn voor uw keuzes. Op langere termijn valt echter te verwachten dat Software as a Service uit de public cloud de enige logische keuze is voor zo’n beetje alles wat onder de noemer standaardsoftware valt. On premise en outsourcing naar private cloud omgevingen, IaaS en PaaS zullen dan vooral voor meer specifieke maatwerkapplicaties en andere nichemarkten beschikbaar zijn. Zover is het echter nog lang niet, voorlopig zorgt de omschakeling van traditionele on premise omgevingen voor een breed spectrum aan behoeften en oplossingen.

Dat u vroeger of later een overstap naar de cloud zult maken is ongeveer even zeker als de zekerheid dat u belasting zal blijven betalen. Reden genoeg om u alvast te laten informeren over uw eigen ‘cloud readiness’ en na te gaan denken over het hoe en wanneer van uw overstap. Wanneer u dit voor u uitschuift zullen beoogde migraties, aflopende softwarecontracten of verouderde hardware aanleiding zijn om in korte tijd beslissingen te gaan nemen. Als de tijd en ruimte ontbreekt is de kans groot dat u weer een investering doen met een ‘on premise’ signatuur. Een overstap naar de cloud op korte termijn daarna zal in veel gevallen een desinvestering met zich meebrengen, wat betekent dat de beslissing weer zal worden uitgesteld. Dit uitstel zorgt ervoor dat u langer tijd, geld en resources beschikbaar stelt aan zaken die niet uw corebusiness zijn. Laat standaard IT zaken over aan de specialisten op dat gebied, zodat u zich kunt specialiseren op de zaken die uw bedrijf een concurrentievoordeel oplevert.

Belangrijk startpunt is het onder de loep nemen van bestaande licenties en licentiecontracten om te bepalen in hoeverre die ‘cloud ready’ zijn en welke mogelijkheden en onmogelijkheden die opleveren. Uw Microsoft contract bevat bijvoorbeeld vele ingangen naar de cloud, maar ook een aantal beperkingen. Licenties zonder Software Assurance kunt u bijvoorbeeld alleen meenemen naar een dedicated hardware omgeving, wat uw outsourcingsmogelijkheden daarmee beperkt tot het buiten de deur plaatsen van uw serverruimte. Licenties met Software Assurance bieden meer mogelijkheden om licenties mee te nemen naar dedicated virtuele instances in een gedeelde hardware omgeving, zoals voor SQL, Exchange, Lync, SharePoint en een groeiend legertje van met name applicatieservers. Serverbesturingssystemen en desktopapplicaties kunnen alleen worden afgenomen bij de hosting provider, die weer bij Microsoft afrekent via het Service Provider License Agreement (SPLA). Wanneer Microsoft zelf de dienst levert kan dit wel via een volumelicentiecontract in de vorm van Windows Azure en Office 365, met ieder weer vele verschijningsvormen en manieren om in te stappen. Desktopbesturingssystemen in een VDI omgeving kunnen nog in het geheel niet legaal worden aangeboden vanuit shared hardware omgevingen. 

Laat ons uw gids zijn naar de cloud.

Meer informatie

Om te weten waar u nu staat, welke opties u heeft en wat daar de consequenties van zijn is expertise nodig. Dit type expertise kunt u al veel langer outsourcen bij licentiespecialisten als COMPAREX en Agile Software. Neem dan contact op met één van onze Microsoft Solution Advisors via microsoft@comparex.nl, of uw vaste contactpersoon binnen onze organisatie.

Om op de hoogte te blijven van product- en licentiewijzigingen op Microsoft gebied kunt u ons ook volgen op Twitter via https://twitter.com/COMPAREX_NL.

Neem contact op

Manuel Middendorp

Manuel Middendorp

Senior/Teamleader Microsoft

Deel deze pagina