Kies voor een innovatief IT-beleid

Je bent verantwoordelijk voor IT in de breedste zin van het woord. Dat kan zijn vanuit de techniek, financieel of beleidsmatig. Wat zou je doen als je geen rekening hoeft te houden met een al bestaande IT-omgeving? Waarschijnlijk kies je dan voor een innovatieve variant, die ook schaalbaar is. Een die de slagkracht van de organisatie nu en in de toekomst ondersteunt. 

Door Madeleine van de Rotten, Cloud Consultant – 14 februari 2018

 Leestijd: 3.00 minuten

In bestaande organisaties zijn vaak al tal van oplossingen geïmplementeerd van verschillende fabrikanten die gezamenlijk een ingewikkelde puzzel zijn geworden. De complexiteit ervan remt de mogelijkheid tot innoveren. Tijdens brainstormsessies met organisaties hebben wij het over innovatie in IT en de mogelijkheden die cloudoplossingen kunnen bieden om dit te bereiken. En altijd komt het weer op hetzelfde neer. Organisaties willen wel stappen maken maar tijdens de discussies komen vaak dezelfde remmende factoren naar voren: te weinig budget en geen tijd voor innovatie. Ze zijn al te druk met het in de lucht houden van alle ballen om de huidige complexe omgeving draaiende te houden. Om te kunnen innoveren loont het dus toch de moeite om te kijken naar de mogelijkheid tot vereenvoudiging van je IT-omgeving. Daarmee kunnen budget en effort efficiënter worden ingezet. 

Keuzes maken in beleid

Om een stap voorwaarts te maken moet er een plan zijn. Innovatie bereik je alleen wanneer er een besluit is genomen over het beleid. Wanneer er geen innovatiebeleid is, dan is er ook geen nood om te veranderen. Kies je bewust voor innovatie, dan is er pas ruimte om te kijken of cloudoplossingen ingezet kunnen worden om dit te kunnen bereiken.

Inzicht krijgen in de huidige omgeving

Om te kunnen innoveren, moet ook gekeken worden naar het huidige IT landschap. Door inzicht te krijgen in de hoeveelheid applicaties, fabrikanten en partners en de overlap in functionaliteit hiervan. Wanneer je dit inzicht hebt, dan kan je de toegevoegde waarde van een nieuwe oplossing bepalen. Om hiervan een voorbeeld te geven: het uitrollen van Office 365 wordt alleen succesvol als er een goed begrip is van de meerwaarde die het kan leveren ten opzichte van de huidige in gebruik zijnde applicaties.

Wees kritisch

Office 365 wordt vaak gezien als Office en mail uit de cloud, maar het platform biedt inmiddels tal van mogelijkheden om te kunnen samenwerken, informatie te delen, te communiceren, enzovoorts. Inzicht krijgen in de verschillende oplossingen die je in huis hebt voor samenwerken en deze te vergelijken met het Office 365 platform gaat helpen om keuzes te maken. Wees kritisch over het nut van de bestaande oplossingen, de hoeveelheid tijd die het kost om deze oplossingen in de lucht te houden en of het Office 365 platform deze zou kunnen vervangen. 
Hoe je makkelijk dit inzicht in je huidige omgeving kan krijgen? Lees dan zeker de blog van collega Ron Vermeulen. Het COMPAREX Portfolio Management Platform geeft je inzicht in het aantal in gebruik zijnde applicaties die vergelijkbare functionaliteit bieden. 

En dan…

Hoe kom je dan van de huidige IT-omgeving naar een die voldoet aan je innovatieve IT-beleid? Door een roadmap op te stellen en veranderingen stapsgewijs door te gaan voeren. Wij denken graag met je mee over het consolideren van het huidige softwareportfolio, het vereenvoudigen van je IT-omgeving door de hoeveelheid fabrikanten te reduceren en tegelijkertijd innovatie binnen de organisatie te stimuleren. Cloudoplossingen kunnen hiervoor als middel worden gebruikt. Klinkt gemakkelijk en dat is het uiteraard niet, maar niets doen is geen optie. Stilstaan is achteruit gaan en nadenken over hoe je de huidige IT omgeving van vandaag de dag kan transformeren naar een IT omgeving van de toekomst is hard nodig.

Meer informatie?

Neem gerust contact met mij op voor een vrijblijvend gesprek. 

 

 

Neem contact op

Madeleine van de Rotten

Madeleine van de Rotten

Cloud Consultant

Deel deze pagina