Slim combineren maakt de cloud nog aantrekkelijker

Atlanta was eind september het decor voor Microsoft Ignite 2016. Natuurlijk was het COMPAREX Cloudteam van de partij om alles te horen over de nieuwste ontwikkelingen binnen het Microsoft portfolio. Daarbij vervult de cloud een absolute hoofdrol in de meer dan 1000 sessies. Wederom sprak CEO Satya Nadella de ambities van Microsoft uit: ‘Reinvent productivity’, ‘create more personal computing’ en ‘build an intelligent cloud platform’. Mooie ambities, maar hoe zien u en ik dit nu echt terug in de nieuwe ontwikkelingen? Ik heb er eens een aantal op een rij gezet aan de hand van wat ik heb gezien op Ignite.

Door Madeleine van de Rotten, Cloud Consultant

Microsoft kiest overduidelijk voor een holistische insteek als het over de cloud gaat. Hoewel verschillende cloudoplossingen de flexibiliteit en productiviteit van bedrijven al een flinke impuls geven, liggen er nog veel meer voordelen in het verschiet. Juist door de mogelijkheden van integratie tussen de verschillende oplossingen, is er nog veel winst te behalen. Slimme combinaties zorgen dat organisaties en hun mensen bijvoorbeeld nog sneller profiteren van de voordelen die de cloud biedt.

Samenwerken in groepen met Office 365 Groups

Een goed voorbeeld van efficiëntie en die productiviteitswinst is Office 365 Groups. Office 365 Groups is niet nieuw maar op Ignite werd wel duidelijk hoe ver Microsoft is met de ontwikkelingen. Dit betekent het einde van losse oplossingen binnen het Office 365 platform en het begin van een nieuwe manier van samenwerken met behulp van een geïntegreerd Office 365 platform.

Samenwerken met een team op afdelingsniveau, organisatiebreed of in internationale projecten is nu echt een kwestie van een muisklik. Een team beschikt dan direct over alle tools om gemakkelijk samen te werken. Er wordt voor de groep een gezamenlijke mailbox, agenda, notebook, planner, OneDrive-bibliotheek en SharePoint-site beschikbaar gesteld. Yammer-groepen worden hierin binnenkort ook geïntegreerd en er is een app beschikbaar zodat er altijd en overal binnen de groep gewerkt kan worden.

Deze groep kan overigens zowel bestaan uit een combinatie van personen uit de organisatie als externen. Een uitkomst om nu eindelijk op een gemakkelijke en efficiënte manier samen te kunnen werken met bijvoorbeeld een belangrijke partner of leverancier. Iedereen met toegang tot de groep kan meteen aan de slag met tools en devices die hij of zij nodig heeft. Hiermee komen de verschillende oplossingen van Office 365 nu echt samen tot een geheel nieuwe manier van samenwerken. Een goed voorbeeld van ‘reinvent productivity’.

Microsoft Ignite: Slim combineren maakt de cloud nog aantrekkelijker

Security op alle niveaus

De mogelijkheid om bijvoorbeeld overal te kunnen werken met Office 365 vereist een nieuwe visie op het gebied van security. Hierin heeft Microsoft zwaar geïnvesteerd. Het gaat dan niet meer om alleen het beveiligen van data binnen de muren van uw kantoor. Uw bedrijfsdata bevindt zich steeds meer daarbuiten door het toenemend gebruik van SaaS-applicaties en mobiele devices. Effectieve security werkt niet meer door het beveiligen van de poort, u moet verschillende lagen van beveiliging aanbrengen op de identiteit van uw medewerkers, data op devices, (SaaS) applicaties en specifieke documenten. Wilt u hier meer over weten? Dan is deze sessie op YouTube een ‘must see’.

Het idee dat Microsoft uitdraagt, is dat integratie van alle beveiligingslagen tot betere en doelgerichte beveiliging leidt, waarmee organisaties sneller beveiligingsissues kunnen detecteren en hierop actie kunnen ondernemen. Tegelijkertijd mag dit natuurlijk niet ten koste gaan van gebruiksgemak en productiviteit. Er zijn naast de oplossingen die Microsoft al had, in de laatste maanden diverse nieuwe oplossingen gepubliceerd die zijn toegevoegd aan het Microsoft Security Portfolio. Voorbeelden hiervan zijn Cloud App Security, Azure Security Center en Azure Active Directory Identity Protection.

In het afgelopen jaar heeft Microsoft gewerkt aan het ontwikkelen van realtime inzicht en intelligente software die voorspellingen kan doen om actuele dreigingen voor te blijven. De combinatie van detectie en de middelen om adequaat te reageren maakt dat organisaties hun beveiliging continu optimaliseren. Daarbij worden eigen inzichten aangevuld met de kennis en ervaringen van andere Microsoft gebruikers overal ter wereld. Ook is er een ‘intelligent cloud platform’ gebouwd dat gebaseerd is op een Security Graph.

Data slim combineren tot waardevolle inzichten

Naast productiviteit en beveiliging is Analytics en Business Intelligence (BI) de derde pijler die uitgebreid aan bod kwam tijdens meerdere Ignite-sessies. Met name Power BI voor het visualiseren van data en Cortana, uw persoonlijke assistent voor al uw vragen en het beheren van uw agenda, zijn vaak wel bekend. Power BI en Cortana zijn zichtbare onderdelen uit de Cortana Intelligence Suite. Dit is geen totaaloplossing, maar een verzameling van diensten op het Azure Platform. Bouwblokken om oplossingen mee te creëren op een eenvoudige wijze en tegen lage kosten.

Deze intelligentie op het cloudplatform kan tegelijkertijd ook bedrijfsprocessen gaan veranderen. Er zijn meer mogelijkheden dan ooit om data te verzamelen en door deze slim te combineren en te analyseren ontstaan waardevolle en soms verrassende inzichten. In een case werd er door twee personen een nieuwe keuken samengesteld met behulp van de HoloLens, Pinterest en de Cognitive Services uit de Cortana Intelligence Suite. Tijdens dit proces is uiteenlopende cognitieve data opgeslagen en geanalyseerd om uiteindelijk nog beter advies te geven over de keuken die gewenst is. Bijvoorbeeld metingen met eye-tracking om te bepalen hoe lang iemand naar een bepaalde kleur of model kijkt. In combinatie met de analyse van de gebruikte woorden, kan de verkoper voortaan inschatten of iemand echt 100% tevreden is over de samenstelling.   

De cloud ontdekken

Dit is natuurlijk maar een voorbeeld van de kracht van BI voor de retailbranche. Binnen andere sectoren zoals de zorg, bouw of industrie zijn op dat vlak oneindig veel andere waardevolle toepassingen te bedenken. Duidelijk is wel dat de cloud niet meer draait om de inzet van losse applicaties of systemen. Tijdens Microsoft Ignite werd voor mij bevestigd dat de kracht en de echte voordelen liggen bij integratie. Het is de uitdaging om continue te kijken naar de innovaties binnen het Microsoft platform die organisaties echt vooruit helpen door bedrijfsprocessen opnieuw uit te vinden. Er valt dus nog heel veel te ontdekken!

Nieuwsgierig wat de cloud voor u kan betekenen?

Bent u nieuwsgierig geworden wat de nieuwste cloudontwikkelingen voor uw organisatie kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op!

Wanneer er interesse is voor het uitwerken van een scenario met de HoloLens, informeer dan naar onze HoloLens Quick Start Workshop.

Neem contact op

Madeleine van de Rotten

Madeleine van de Rotten

Cloud Consultant

Deel deze pagina