Microsoft Office 2010 end-of-life in 2020 - wat nu?

In 2020 gaan een behoorlijk aantal Microsoft-producten end-of-life, zoals Microsoft SQL 2008 (R2), Microsoft Windows Server 2008 (R2), Microsoft Windows 7 en ook Microsoft Office 2010. Op de impact van Microsoft Office 2010 gaan we in deze blog dieper in.

Door Madeleine van de Rotten, Cloud Consultant

 Leestijd: 4.30 min.

Hoe ziet de ondersteuning voor Microsoft Office er eigenlijk uit?

Microsoft brengt over het algemeen Office-versies uit met ondersteuning voor een periode van 10 jaar. De eerste vijf jaar zijn "General support" en de tweede vijf jaar "Extended support". Office ProPlus 2010, die alweer negen jaar geleden is uitgebracht, is dus in oktober 2020 end-of-life. Dit betekent niet dat deze Office-versie meteen stopt met werken, maar er zijn wel consequenties waar ik later nog op in ga.

Oktober 2020 lijkt vrij ver weg, maar dat is het zeker niet! Organisaties die Office 2010 nog steeds gebruiken, hebben daar meestal een goede reden voor en het overstappen naar een nieuwere versie binnen anderhalf jaar kan dus best nog wel eens moeilijk worden.

Wat zijn de uitdagingen wanneer Microsoft Office 2010 end-of-life is?

Een uitdaging van organisaties die nog werken met Office 2010, is dat zij vaak applicaties gebruiken met Office plug-ins die alleen ondersteund worden door een oudere Office-versie. Deze legacy-applicaties zijn momenteel nog in gebruik en soms zijn primaire processen en taken binnen een organisatie hiervan afhankelijk. Afscheid nemen van deze applicaties en dus van Office 2010 is geen eenvoudige actie.

Daarnaast is iedere verandering voor werknemers moeilijk. Eindgebruikers én IT moeten voorbereid en ‘klaargestoomd’ worden voor deze verandering. De voorbereiding is cruciaal voor een succesvolle technische verandering. Belangrijk is dat je aandacht besteedt aan de adoptie voor de medewerkers. Onze ervaring is dat deze adoptie in dit proces nogal eens wordt overgeslagen.

Een eerste reactie is om de upgrade naar een nieuwere versie dan nog even uit te stellen, maar dat is helaas geen optie meer. Vanaf 13 Oktober 2020 brengt Microsoft geen veiligheidspatches meer uit, wat betekent dat het veiligheidsrisico alleen maar groter wordt voor organisaties die Office 2010 blijven gebruiken.

De nieuwe updatecyclus van Microsoft

Microsoft ontwikkelt in een razend tempo en verkort daarmee ook de levenscyclus van ondersteunde versies. Tien jaar lang gebruikmaken van een ondersteunde versie van Office zal niet meer voorkomen. Microsoft heeft de versnelling ingezet om, naar eigen zeggen, aan de vraag voor innovatie te voldoen en tegelijkertijd de juiste veiligheidsmaatregelen te nemen.

Dus het wordt tijd om de huidige werkwijze voor Windows en Office updates los te laten en aan boord te springen van het ritme van de Microsoft-updatecyclus.

Wat betekent deze updatecyclus voor jouw IT-organisatie?

Er is een steeds grotere vraag naar Office 365 oplossingen zoals Microsoft Teams, OneDrive for Business, en Exchange Online. De keuze voor Exchange Online vereist momenteel minimaal Office 2013 met het laatste Service Pack om goed te functioneren. In de toekomst zal Microsoft de levensduur van ondersteunde versies blijven verkorten en dat betekent dat Office 2019 niet meer tien jaar lang in (extended) support blijft.

Het gevolg is dat IT-organisaties anders moeten omgaan met updates. Geen grote migraties meer die één keer per zoveel jaar plaatsvinden, maar kleine updates die vaker (lees: halfjaarlijks of jaarlijks) worden gedaan.

Wat kun je het beste doen?

Ik adviseer om naar Office 365 ProPlus over te stappen als dat mogelijk is. Er zijn echter altijd uitzonderingen die deze stap (nog) onmogelijk maken. Een uitzondering kan zijn dat er een investering voor Office 365 ProPlus abonnementen moet worden gedaan, terwijl jouw organisatie al over de licentierechten beschikt om een nieuwere on-premises Office-versie te gebruiken (2013, 2016 of 2019). Onderzoek deze opties en de kosten hiervan. Mijn Microsoft Licensing collega's weten alles over licentiemodellen om je hierbij goed te adviseren. (Overweeg je trouwens om de overstap te maken naar Office 365, kijk eens dan bij onze VIEW workshop, waarmee wij de gebruikers inspireren en de adoptie vergroten.)

Een andere uitzondering is wanneer er technische hindernissen zijn zoals de eerdergenoemde plug-ins. Breng deze bestaande afhankelijkheden in kaart. Welke applicaties, plug-ins, VBA-macro’s worden er gebruikt en zijn deze afhankelijk van de huidige Office 2010 versie? Wij ondersteunen regelmatig organisaties bij dergelijke onderzoeken.

Ga in gesprek met de leveranciers van de applicaties die Office 2019 en/of Office 365 ProPlus nog niet ondersteunen om te bepalen welke roadmap zij hanteren. Rationaliseer oude applicaties waar mogelijk zodat je minder afhankelijk wordt. En dwing af dat bij de keuze voor nieuwe applicaties, deze klaar zijn voor de toekomst en dus de snelle updatecyclus van Microsoft ondersteunen.

Meer informatie?

Wil je meer weten over Office 2010 End-of-life of heb je advies nodig? Laat dan je gegevens achter in het onderstaande formulier en wij nemen snel contact met je op.

 Meer weten? Neem dan NU contact op!

Neem contact op

Madeleine van de Rotten

Madeleine van de Rotten

Cloud Consultant

Deel deze pagina