End of Support Windows 7 biedt nieuwe kansen voor de Moderne Werkplek

Microsoft heeft een duidelijk beleid bij de ondersteuning van hun producten. Die ondersteuning kent een aantal fasen en aan het einde van de laatste fase wordt een product end-of-life. Dat wil zeggen dat er geen ontwikkeling meer is, maar belangrijker nog: dat er geen (security)updates meer worden uitgebracht. Daarmee loop je als organisatie een enorm risico. Tot eind 2020 loopt de ondersteuning van een aantal belangrijke producten af. Solution Architect Jeroen Engelander zet deze in zijn blog op een rijtje.

Door Jeroen Engelander, Microsoft Solution Architect

 Leestijd: 4.20 min.

14 januari 2020

Heb je deze datum al in de agenda gezet? Zo niet, dan raad ik je aan om nú Outlook te openen en alvast een reminder met alarm te plaatsen voor je volgende werkdag.

Waarom is dat zo belangrijk?

In 2019 en 2020 lopen er een aantal uitgebreide ondersteuningsprogramma’s af voor zeer belangrijke Microsoft producten. Voor het gemak zet ik ze even op een rijtje:

Productnaam Einddatum Extended Support
Microsoft SQL Server 2008 (SP4) 09-07-2019
Microsoft SQL Server 2008 R2 (SP3) 09-07-2019
Microsoft Windows 7 (SP1) 14-01-2020
Microsoft Windows Server 2008 R2 (SP1) 14-02-2020
Microsoft Windows Server 2008 (SP2) 14-01-2020
Microsoft Office 2010 (SP2) 13-10-2020

Naast deze Microsoft producten, die end-of-life geraken in 2019 en 2020, komt er in 2019 met de lancering van Android Q (versie 10) ook nog een verandering aan in het beheer van Android devices. 

Met Android Q verdwijnt namelijk het device administrator model. Daardoor moeten organisaties die gebruiken maken van Android devices en deze beheren via een Unified Endpoint Management (UEM) oplossing, migreren naar Android Enterprise voor hun beheer. Mijn collega Robin Hobo legt in zijn blog over Android Enterprise uit hoe je hiermee om moet gaan. Verder is ook recent de blog verschenen van mijn collega Madeleine van de Rotten relevant, waarin zij ingaat op de impact van de migratie van Microsoft Office 2010 naar Office 365 ProPlus

Zoals je begrijpt, kan dit allemaal een grote impact hebben op (beheer)omgevingen. En alhoewel ik dagelijks met organisaties praat die in ieder geval al de stap hebben gemaakt naar Windows 10 en Office 2013/2016, kom ik nog regelmatig situaties tegen waarin nog gebruik wordt gemaakt van Windows 7 en Office 2010. Als daar toevallig ook applicatieservers aanwezig zijn die gebruik maken van SQL Server 2008 en SQL Server 2008 R2, dan zit je al snel op vier migraties die impact hebben op de dagelijkse werkzaamheden én de veelal volgeplande projectenkalender.

De Moderne Werkplek is voor iedereen

Eén centraal cloudplatform

Waar bedreigingen zijn, zijn gelukkig ook kansen! Ik merk dat veel organisaties de stap naar Windows 10 en Office 2016 (die trouwens ook op 13-10-2020 al uit mainstream support gaat!) gebruiken om hun huidige werkplek eens opnieuw te bekijken. Veel klanten die wij vanuit het Microsoft Cloud team spreken, beschikken over een thin-cliënt infrastructuur met daaraan gekoppeld een Citrix omgeving. Met de komst van de Cloud is geleidelijk een verschuiving gekomen van de wensen van de interne klant: de eindgebruiker. Deze heeft vaak zijn weg gevonden richting de Cloud en dan vooral de mogelijkheid zo (grote) documenten te kunnen delen met externen.

Het gebruik van oplossingen zoals DropBox en WeTransfer is in veel organisaties aan de orde van de dag. Wij zien als Microsoft Cloud team een trend ontstaan waarbij gebruikers een persoonlijk device krijgen en hierop met de juiste security-oplossingen kunnen werken. De keuze voor Office 365 als off- én online productiviteitsoplossing is dan al snel gemaakt. Ondersteund door Windows 10 en met device management vanuit de Cloud met Microsoft Intune (die wordt ondersteund door een self service uitrolmechanisme zoals Windows 10 AutoPilot) vormt dan al snel de basis van de nieuwe werkplekoplossing.

Over de veiligheid kan ik nog talloze blogs schrijven, maar voor nu wil ik vooral dit vermelden: Microsoft 365 biedt organisaties één centraal platform dat zowel op basis van identiteit, data, device, gebruiker, applicatie, infrastructuur én de daarbij passende locatie een holistisch beveiligingsplatform creëert. Hiermee ben je als organisatie dus volledig beschermd! Meer hierover in een komend blog, voor nu verwijs ik je graag naar de Microsoft Threat Protection pagina.

Windows Virtual Desktop

Een ander belangrijk aspect dat ik graag wil benoemen is de verwachte komst van Windows Virtual Desktop (WVD) in de eerste helft van dit jaar. Deze nieuwe oplossing maakt het mogelijk om via het reguliere startmenu individuele applicaties aan te bieden. Ook kunnen applicaties worden aangeboden via een HTML5 pagina of een volledige desktop. WVD is een gehoste RDS-oplossing die volledig wordt beheerd door Microsoft. Het grote voordeel is je hier met een Microsoft 365 E3, E5 of Windows E3, E5 licentie straks standaard over beschikt. Alleen de virtuele machines in Azure en de hieraan gerelateerde kosten zoals netwerk en storage worden in rekening gebracht. 

Een niet te onderschatten voordeel van WVD is dat je hierin applicaties die alleen op Windows 7 of Server 2008 R2 draaien nog drie (!) jaar mag aanbieden met gratis extended support. Met de recente overname van FSLogix is dit wederom een belangrijke strategische stap van Microsoft. Waarmee ze eindgebruikers overal ter wereld op een veilige manier, via een veilig device met de juiste performance en op een gebruiksvriendelijke manier toegang geven tot data en applicaties.

Samenvatting

Er zijn voldoende opties beschikbaar om nu over te stappen naar een Moderne werkplek. Graag praat ik je bij over wat hybrid management, Windows 10 AutoPilot of Windows Virtual Desktop voor jouw organisatie kan betekenen. Neem contact op via de contactgegevens aan te rechterkant van het scherm of laat je gegevens achter in het onderstaande formulier.

 Meer informatie? Neem dan NU contact op