Microsoft Office 365 - De schijf van vijf: Beschikbaarheid

De vijf meest voorkomende uitdagingen die wij bij onze klanten tegenkomen bij de stap naar en adoptie van Office 365 – de zogeheten ‘Schijf van Vijf’ – komen in onze blogreeks aan bod. Deze keer bespreken we onze visie op het onderdeel ‘beschikbaarheid’.

Door Jeroen Engelander, Cloud Consultant – 1 mei 2018

 Leestijd: 3.00 minuten

Het belang van beschikbaarheid

Wanneer je aan de slag gaat met Office 365 wil je simpel gezegd gewoon dat het werkt. Als de applicaties in de omgeving niet naar behoren werken, lopen jouw werkzaamheden vertraging op. Dat is ronduit vervelend: je wilt dat jouw kostbare tijd goed besteed wordt. Een optimale beschikbaarheid met minimale downtime van jouw Office 365-omgeving is daarbij cruciaal. 

Garantie

Microsoft doet er vanzelfsprekend alles aan om jouw Office 365-applicaties up-and-running te houden. Hierbij hebben zij een beschikbaarheidsgarantie van 99,9 procent vastgelegd. Maar dat éne uitvalmoment op die 0,01 procent zou zomaar op het verkeerde moment kunnen vallen. Als organisatie wil je zekerheid: houdt Microsoft zich ook in jouw situatie aan haar garanties? 

Daarom is het belangrijk dat je als organisatie duidelijke inzichten hebt in deze beschikbaarheid: wanneer vinden de uitvalmomenten plaats, wat is de oorzaak daarvan en welke actie kan erop ondernomen worden om uitval in de toekomst tot een minimum te beperken? 

Inzicht in jouw beschikbaarheid

Bij on-premise applicaties bestaat er allerlei tooling om dit te meten. Een veelgebruikte oplossing is bijvoorbeeld System Center Operations Manager van Microsoft. In de Cloud gebeurt dat in principe niet, maar ook hier wil de IT-afdeling de omgeving in de gaten blijven houden zodat de medewerkers die zij ondersteunen geen of zo min mogelijk hinder ondervinden.

In Office 365 krijg je vanuit Microsoft wel toegang tot een managementconsole. Daarin staan gegevens over de beschikbaarheid van de Office 365-omgeving, hoewel deze informatie relatief beperkt is. Deze informatie is wel op elk moment beschikbaar. Dit betekent dat gedurende de gehele lifecycle beschikbaarheidsinformatie wordt opgeslagen in de Office 365-omgeving. Hierdoor kun je terugkijken in de geschiedenis en bepalen of Microsoft zich wel aan de Service Level Agreements houdt en real-time inzage krijgen in potentiële storingen.

Onze technologie

Om die beschikbaarheid over de gehele geschiedenis van de Office 365-omgeving inzichtelijk te maken, en om dieper inzicht te krijgen in de status van eventuele storingen, heeft COMPAREX een speciale monitoringtool ontwikkeld. Deze tool kan de beschikbaarheid, zowel real-time als in het verleden, beter inzichtelijk maken dan de huidige tooling. Ook de momenten van (gedeeltelijke) downtime die je normaal gesproken niet merkt, worden precies in kaart gebracht. 

Deze gegevens kunnen via de dashboards van PowerBI worden geraadpleegd, zodat je meer real-time inzichten krijgt in jouw omgeving. De tool van COMPAREX ziet precies wat er zich in de Office 365-omgeving afspeelt. Al vanaf het opzetten van de Office 365-omgeving kun je zien in hoeverre Microsoft zich aan haar SLA’s heeft gehouden en welke storingen er zijn, of zijn geweest.

Hoe doen wij dat? 

COMPAREX simuleert elke 60 seconden acties in de Office 365-omgevingen van haar klanten. Daarbij wordt bijvoorbeeld gecheckt of er een mailbox of een gebruiker aangemaakt kan worden, of een website in SharePoint kan worden benadert. Daardoor is meteen zichtbaar wat de actuele beschikbaarheidsstatus is en wat er eventueel aan de hand is. Bewapend met die informatie kunnen we samen met jou proactief anticiperen op problemen. 

Houd rekening met jouw hybride landschap

Office 365 wordt afgenomen vanuit de Cloud, maar bij een groot deel van de gebruikers is er bij het eigen IT-landschap sprake van een hybride situatie. De Office 365-omgeving bevindt zich weliswaar in de Cloud, maar de Active Directory-omgeving bevindt zich meestal on-premise. 

Hier is jouw beschikbaarheid dus ook afhankelijk van één van jouw on-premise factoren. Veel organisaties kiezen hierbij voor Active Directory Federation Services (ADFS). Wij adviseren hier altijd een hoog beschikbare configuratie welke ook weer uit meerdere componenten bestaat. Ook van deze componenten dient beschikbaarheidsinformatie aanwezig te zijn. Verder ben je met de Cloud ook afhankelijk van jouw internetverbinding. 

COMPAREX biedt de mogelijkheid om een on-premise agent te installeren. Door ook je on-premise omgeving mee te nemen in jouw beschikbaarheidsmonitoring, krijgt u een holistisch beeld van jouw Office 365-omgeving. Zo weet je precies hoe de cruciale componenten van jouw infrastructuur presteren.

Meer weten over dit onderwerp?

Wil je meer weten over beschikbaarheid of wil je advies? Laat dan jouw gegevens achter in het onderstaande formulier.

 Neem NU contact met ons op!