Citrix Summit 2015

26/02/2015, Daan van Baardewijk, Senior Solution Advisor Virtualization & Infrastructure

In januari woonde ik samen met enkele collega’s namens COMPAREX de jaarlijkse Citrix Summit bij in Las Vegas. Dit is hét jaarlijkse evenement van Citrix voor haar medewerkers en partners. Er wordt teruggeblikt op het afgelopen jaar. Maar vooral kijkt men naar de toekomst en is dit hét moment bij uitstek om nieuwe oplossingen en wijzigingen aan te kondigen. Ik heb voor u de negen belangrijkste aankondigingen op een rijtje gezet.


 

 1. Nieuwe Migration Toolkit voor XenApp / XenDesktop
  Het marktaandeel van de koploper in applicatie- en desktopvirtualisatieoplossingen is opnieuw gestegen. XenApp / XenDesktop (als gezamenlijke oplossing) geniet nog steeds heel erg veel populariteit. Ook oudere versies worden nog ruimschoots gebruikt. Heeft u nog een oudere versie draaien? Er is een nieuwe online Migration Toolkit geïntroduceerd. Hiermee is het gemakkelijker om de oplossingen op de nieuwste versies implementeren. Een andere feature, die juist was ge-schrapt door Citrix, is weer terug! De sessierecorder (Smart Auditor) is vanaf de nieuwste Xe-nApp/XenDesktop versies weer beschikbaar.

 2. Desktop player voor Windows en Linux uitbreiding
  Nadat vorig jaar de Desktop Player voor Apple's OSX is gepresenteerd, heeft Citrix dit jaar ook de Desktop Player voor Microsoft Windows gelanceerd.
  De Linux Virtual Desktops uitbreiding van XenDesktop zorgt er bovendien voor dat Linux-gebaseerde systemen zoals RedHat en SUSE, maar ook Linux-gebaseerde applicaties, hierin aangeboden kunnen worden. Het HDX (High Definition Experience) protocol is hier uiteraard ook op aangepast, zodat de media in hoogwaardige kwaliteit aangeboden wordt aan de gebruikers.

 3. Optimalisatie voor Microsoft Lync
  Voor Microsoft’s Instant Messaging tool Lync zijn ook nieuwe optimalisaties geïntroduceerd in de Citrix desktop omgeving. MS Lync 2013 is nu aan te bieden op Microsoft Windows-, Linux- en Mac-systemen. Ook wordt een “Call Control” optie als nieuwe feature geïntroduceerd. Hiermee werkt Lync eigenlijk als een volwaardige telefooncentrale, waarbij het onder andere mogelijk is om calls op hold te zetten en door te schakelen. 

 4. Applicatiegroepen volgens uw eigen huisstijl
  Het HDX protocol van Citrix is na de overname van FRAMEHAWK Technology verder uitgebreid en met name geoptimaliseerd voor verbindingen die veel last hebben van signaaldegradatie. In dat kader is ook de nieuwe Citrix Receiver X1 gepresenteerd. Deze maakt het mogelijk voor u om uw applicatiegroepen nu nog meer in uw eigen huisstijl aan te bieden.

 5. Veiliger en eenvoudiger bestanden delen met de vernieuwde versie van XenMobile
  Ook XenMobile blijft een onverminderd populaire oplossing van Citrix. Versie 10 van het product is inmiddels aangekondigd. Deze ondersteunt nu ook de federale FIPS 104-2 encryptiestandaard. Het is hierdoor veiliger en eenvoudiger om ge-encrypte data over te brengen. Dit is met name van grote toegevoegde waarde voor overheidsklanten. Deze ondersteuning geldt ook voor de imple-mentatie van de Restricted Storage-Zones voor het optionele product ShareFile.
  De infrastructuur van XenMobile is sterk vereenvoudigd. Citrix kondigt aan dat u hiermee tot circa. 50%(!) kunt besparen op hardware en virtuele machines. Ook de administratieve hande-lingen voor het configureren van de Policies zijn teruggedrongen. Uw totale set-up tijd voor een nieuwe XenMobile infrastructuur wordt zelfs met maximaal 75% verminderd, terwijl de per-formance en security er juist op vooruit zijn gegaan.

 6. Geavanceerd WAN management
  De Citrix Cloud Bridge wordt medio 2015 uitgebreid met onder andere een ‘Virtual WAN Edi-tion’. Deze oplossing biedt geavanceerd WAN management. Het Cloudplatform maakt het mogelijk om (samen met XenServer) een virtuele desktop met grafische processor (GPU) via de Cloud aan te bieden.

 7. Betrek eenvoudig uw werkplekken vanuit de Cloud met WorkspacePOD
  Citrix heeft ook de Citrix WorkspacePOD aangekondigd. Een WorkpacePOD is een hardware unit (van HP) waarin het HP Moonshot platform geïntegreerd is met de Citrix Workspace Suite. Citrix levert hiermee een unit waar computing kracht, storage, GPU en networking, inclusief de licenties, in één all-in-one oplossing samenkomen. Hiermee ontsluit u applicaties en desktops binnen een handomdraai.
  Het doel hiervan is dat u veel minder tijd spendeert aan de set-up en configuratie binnen een VDI traject (denk hierbij aan hardware en storage). Zo kan er meer tijd besteed worden om de-ze systemen goed te integreren, zodat u een (nog) betere eindgebruikerservaring realiseert.

 8. Introductie Workspace Cloud
  Later dit jaar introduceert Citrix de WorkSpace Cloud. Dit is een schaalbaar services management platform. Het automatiseert het aanmaken en aanbieden van mobiele werkplekken (bestaande uit desktops, applicaties en data) volledig. En dit is mogelijk op elk Cloud plat-form. Deze dienst richt zich op schaalbaarheid en onafhankelijkheid van regionale datacen-ters. Deze worden automatisch bijgewerkt en voorzien in een brede scope van diensten voor private, publieke en hybride Cloud-infrastructuren, alsmede on-premise oplossingen.

  Hieronder is de visie van Citrix op de architectuur van de Workspace Cloud visueel weerge-geven. Het proces bevindt zich nog wel in de ontwikkelfase. Via deze link vindt u meer infor-matie en schrijft u zich in voor een technische preview:

 9. Efficiënter gebruik van uw storage met Citrix-aankoop Sanbolic
  De acquisitie van het bedrijf Sanbolic, vlak voor de Summit in januari 2015, werd speciaal be-licht tijdens de Summit. Sanbolic levert software dat direct-attached en network-attached storage servers omzet in een ‘virtuele storage resource pool’. Hiermee bent u in staat uw sto-rage capaciteit veel efficiënter te gebruiken.
  Citrix combineert de Sanbolic ‘Melio Software’ met XenDesktop, XenApp en XenMobile op-lossingen voor de beste performance en beschikbaarheid van Windows applicaties en VDI-omgevingen.

De toekomst ligt in het Software Defined Datacenter

Concluderend kan ik zeggen dat alles op de Citrix Summit gericht was op de werkplek van de toekomst. In 2015 blijft Citrix hard werken aan het perfectioneren van deze werkplek van de toekomst en willen zij deze optimaal beschikbaar stellen voor klanten. Deze werkplek is steeds meer gericht op het Software Defined Datacenter, daar ligt immers de toekomst.

Meer informatie?

Heeft u naar aanleiding van bovenstaande aankondigen vragen over uw huidige Citrix omgeving? Of bent u nieuwsgierig geworden naar verdere details?

 Neem NU contact met ons op!

Neem contact op

Daan van Baardewijk

Daan van Baardewijk

Teamleider en Solution Advisor Computing Everywhere

Deel deze pagina