Lees de blog-artikelen van onze Solution Advisors

28/10/2013 - Henk Enter, Senior Solution Advisor Virtualization & Infrastructure

De term Cloud is inmiddels niet meer weg te denken uit de huidige IT wereld. Een van de onderwerpen die bij de term Cloud om de hoek komen kijken is de zakelijke Appstore. Of het nu een publieke Cloud is - waar je data op een willekeurige server ergens in de wereld draait -, een Cloud op je eigen interne datacenter of een combinatie van beide; de Cloud is inmiddels geland. En nee, met een gelande Cloud bedoel ik geen mist. Al zal het voor veel bedrijven nog wel wat mistig zijn wat dit nu precies voor ze kan betekenen.

Zo zat ik twee weken geleden tijdens ‘The Best of: Sharing in ICT 2013’, georganiseerd door Agile Software en ETTU, bij de presentaties van RES Software en VMware en werd er uitgebreid stilgestaan bij vraagstukken omtrent de Cloud. Een van deze onderwerpen: de zakelijke Appstore. De term is wat ongelukkig vind ik, maar iedereen weet wel direct wat ik hiermee bedoel.

Fabrikanten als VMware en RES Software geloven heilig in deze Appstore voor de zakelijke markt. Hoe mooi is het wanneer je zakelijke applicaties in de interne, externe of hybride Cloud direct beschikbaar zijn? Ook Gartner geeft aan dat in 2017 25% van alle bedrijven beschikt over een interne Appstore. Op zich vind ik dit geen vreemde ontwikkeling. Wij als consumenten zijn nu eenmaal gewend geraakt aan producten als de IPad, waar je een applicatie aanklikt uit de Appstore en deze vervolgens direct beschikbaar is. Waarom zou dat zakelijk dan ook niet kunnen?

Een dergelijke zakelijke Appstore heeft echter wel wat meer uitdagingen dan een publieke Appstore. In een publieke Appstore kan iedereen bij alle applicaties. Dit wil je voor de zakelijke Appstore natuurlijk voorkomen. Zo heeft een zakelijke gebruiker vanzelfsprekend meer dan alleen applicaties nodig om zijn werk goed te doen. Ook is de kwalificatie of een medewerker de applicatie mag gebruiken belangrijk.

Daarom is het bijvoorbeeld mogelijk de toestemming voor een applicatie bij de manager van de aanvrager neer te leggen of op basis van de rol van de medewerker de applicatie toe te wijzen. Dit ontlast de IT afdeling en verplaatst de IT naar de afdeling waar deze eigenlijk thuis hoort. Ook wordt het op deze manier mogelijk om bepaalde trends te ontdekken en krijg je inzicht in het gebruik van applicaties. Het platform waarop deze applicaties worden aangeboden maakt dan ook niet meer uit. Dit brengt de introductie van BYOD (Bring Your Own Device) zeker in een stroomversnelling.

De toekomst begint gisteren. De consumentenmarkt en de zakelijke markt groeien in mijn ogen naar elkaar toe. De techniek die we gisteren al konden gebruiken als consument, kunnen we ook gebruiken in onze zakelijk omgeving. Buiten het feit dat je als organisatie sneller, vaak goedkoper en efficiënter diensten kunt leveren aan je medewerkers, ga je ook mee met de laatste trends én sluit je aan bij de eisen en wensen van de nieuwe generatie medewerkers. Sterker nog, wanneer je de nieuwe generatie medewerkers aan jouw organisatie wilt koppelen, ben ik van mening dat je hen diensten moet leveren die ze gewend zijn vanuit hun dagelijkse leven. Doe je dit niet, dan gaan ze geheid een deur verder kijken.

Meer weten?

Wanneer u interesse heeft in de zakelijk Appstore en eens van gedachten wilt wisselen over wat het voor uw organisatie betekent, neem dan contact met ons op.

 Neem NU contact met ons op!

Neem contact op

Henk Enter

Henk Enter

Solution Specialist Infrastructure