SDDC De volgende stap na servervirtualisatie - deel 2

22/09/2015 - Daan van Baardewijk, Teamleider Solution Advisors Computing Everywhere

In een Software Defined Data Center (SDDC) gaat het niet meer alleen om servervirtualisatie, maar ook om andere compententen als netwerk en storage. Dat geeft veel voordelen op het gebied van flexibiliteit, schaalbaarheid, stroomverbruik en de beschikbaarheid van uw datacenter. SDDC is een onderwerp dat zo interessant, actueel en uitgebreid is dat we het niet in één blog kunnen vangen. Daarom gaan we in een serie van vijf blogs in op deze bijzondere ontwikkeling.

In dit tweede deel aandacht voor vRealize, het onderdeel voor het management, de controle en rapportage van de virtuele omgeving.

Een overzicht van de vijf blogs:

 1. vSAN: storage virtualisatie.
 2. NSX: netwerkvirtualisatie.
 3. De roadmap naar een complete SDDC: hoe gaan we dit bereiken?

Wat is vRealize?

De naam vRealize is niet zomaar gekozen door VMware. Met dit cloudmanagement platform maakt u het mogelijk uw datacenter optimaal te beheren, te automatiseren en voor te bereiden op een hybride cloud. Hierbij kunt u naadloos en volledig transparant al uw IT-diensten aan de organisatie aanbieden. vRealize geeft u ook inzicht in hoe u uw IT-Infrastructuur nog meer kunt optimaliseren, door gebruik te maken van de uitgebreide analyse- en rapportagemogelijkheden. Met vRealize bent u straks in staat workloads (servers) snel beschikbaar te stellen en zelfs de uitrol volledig geautomatiseerd te laten plaatsvinden. vRealize is bij uitstek geschikt is voor organisaties die gebruikmaken van een hybride cloud en een dynamische IT-omgeving hebben.

Waar bestaat vRealize uit?

De vRealize suite bestaat uit drie belangrijke componenten:

 • vRealize Operations;
 • vRealize Automation en
 • vRealize Business.

Iedere component met hun eigen specifieke functionaliteiten.

1. vRealize Operations

vRealize Operations geeft administrators controle en inzicht over hoe zij de virtuele infrastructuur kunnen beheren en optimaliseren. Een duidelijk dashboard geeft weer hoe het is gesteld met alle fysieke en virtuele componenten in uw datacenter. Dit wordt weergegeven in een drietal categorieën waarin de gezondheid, risico’s en efficiëntie van het SDDC grafisch worden gevisualiseerd. Dient er zich een probleem aan? Dan is het mogelijk om dieper in te zoomen op de melding die het probleem weergeeft. Er worden zelfs direct suggesties gegeven om eventuele problemen op te lossen. Dit alles ver voordat de IT-dienstverlening echt in gevaar komt. Naast deze monitoring functionaliteiten geeft vRealize u natuurlijk alle tools in handen om uw SDDC optimaal te beheren samen met de vCenter Server.
vRealize Log Insight is een extensie op vRealize Operations. Alle relevante logs in het SDDC worden nauwkeurig geanalyseerd. Met deze informatie bent u in staat om doorlopend uw SLA’s te controleren.

2. vRealize Automation

vRealize Automation biedt de mogelijkheid om gepersonaliseerde IT diensten volledig geautomatiseerd toe te wijzen en uit te rollen binnen uw organisatie. Dat toewijzen gaat via een service catalogue. Dit is een soort webwinkel, waarin u vooraf geconfigureerde diensten kunt presenteren naar gebruikers die het mogen afnemen. De spelregels en policies voor wie welke dienst mag afnemen bepaalt u zelf. Zo is het mogelijk om met enkele muisklikken een op maat geconfigureerde multi-tier applicatie uit te rollen. De administrator die de producten klaarzet, houdt daarbij controle over de resources zoals processor- en geheugencapaciteit.

3.    vRealize Business

Met het onderdeel Business krijgt u maximaal inzicht in de kosten en kwaliteit van uw IT-dienstverlening. U kunt nu precies inzichtelijk maken wat diensten en resources daadwerkelijk kosten. Waardevolle informatie voor zowel de business als IT.

Voordelen van vRealize

Zoals al geschetst bij bovenstaande drie onderdelen heeft vRealize diverse voordelen. Flexibel omgaan met resources is er één van. De IT-afdeling heeft immers al veel vooraf gedefinieerd in kant-en-klare pakketten die men snel kan uitleveren. Een aanvraag uit de business kan heel snel beantwoord worden met IT-resources, omdat vooraf de compliancy en kosten al gecheckt zijn door de IT-afdeling. IT kan dus heel snel, flexibel en toch gecontroleerd reageren op aanvragen vanuit de business. Bovendien geeft vRealize veel inzicht in de kosten van resources voor gebruikers. Kort gezegd zijn de voordelen dus:

 • Controle;
 • Inzicht;
 • Flexibel beheer;
 • Onafhankelijkheid;
 • Inzicht in kosten.

Wat zijn de uitdagingen?

vRealize is wellicht een complex product om te kunnen presenteren binnen uw organisatie. De introductie raakt verschillende afdelingen; business processen moeten goed in kaart worden gebracht. Hoe gaan de processen nu? En wat moet er veranderen om deze processen te kunnen automatiseren?

Wij helpen u graag verder door deze processen inzichtelijk te maken, met de juiste afdelingen in gesprek te gaan en u stapsgewijs te adviseren bij uw keuze voor vRealize of een dergelijke oplossing. Ook kunt u zich inschrijven voor de roundtable sessies, die het onderwerp op een globaler niveau behandelen.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over een Software Defined Data Center (SDDC)?

 Neem NU contact met ons op!

Neem contact op

Daan van Baardewijk

Daan van Baardewijk

Teamleider en Solution Advisor Computing Everywhere

Deel deze pagina