SDDC De volgende stap naar servervirtualisatie deel 3

09/11/2015 - Daan van Baardewijk, Teamleider Computing Everywhere

In een Software Defined Data Center (SDDC) gaat het niet meer alleen om servervirtualisatie, maar ook om andere compententen als netwerk en storage. Dat geeft veel voordelen op het gebied van flexibiliteit, schaalbaarheid, stroomverbruik en de beschikbaarheid van uw datacenter. SDDC is een onderwerp dat zo interessant, actueel en uitgebreid is dat we het niet in één blog kunnen vangen. Daarom gaan we in een serie van vijf blogs in op deze bijzondere ontwikkeling.

In dit derde deel aandacht voor Virtual SAN, het onderdeel voor de storage virtualisatie.

Een overzicht van de vijf blogs:

  1. SDDC: de volgende stap na servervirtualisatie.
  2. vRealize: het management, de controle en reporting van de virtuele omgeving.
  3. vSAN: storage virtualisatie.
  4. NSX: netwerkvirtualisatie.
  5. De roadmap naar een complete SDDC: hoe gaan we dit bereiken?

Wat is Virtual SAN (vSAN)?

Virtual SAN is een op software gebaseerde oplossing waarbij het mogelijk is om alle lokale disken van verschillende virtualisatie hosts, bij elkaar, als één logisch volume te zien. De software zorgt hierbij voor de beschikbaarheid van alle data, door deze over de verschillende beschikbare disken te verspreiden. Hierbij is het mogelijk om zelf te kiezen welke zekerheid u wilt inbouwen. U kunt namelijk met een Storage Policy bepalen tegen hoeveel gelijktijdige diskuitval u de infrastructuur wilt beschermen.
 

Virtual SAN kan gebruikt worden als aanvulling van uw bestaande storage maar ook als de enige shared storage in uw SDDC.

Waaruit bestaat Virtual SAN?

Virtual SAN is sinds VMware vSphere 5.5 integraal onderdeel van de ESXi hypervisor. Na aankoop van de benodigde licenties is het heel eenvoudig om een diskpool te samen te stellen en een datastore op basis van een Storage Policy aan te bieden. Verder kunt u alle lokale disken, SSD of traditioneel, van een host gebruiken voor het samenstellen van het Virtual SAN.
De dataoverdracht verloopt over de vSphere hypervisor, hierdoor realiseert u een grote snelheidswinst ten opzichte van een traditioneel SAN.

Overstappen op Virtual SAN is natuurlijk mogelijk in een bestaande IT infrastructuur maar vooral interessant op het moment van een hardware refresh cycle. Bekijk daarom goed of Virtual SAN in uw omgeving voordeel biedt. Ook voor Remote Office/ Branch Office (ROBO) en Virtual Desktop Infrastructure (VDI) oplossingen kan Virtual SAN zeer interessant zijn.

Voordelen van Virtual SAN

Virtual SAN maakt gebruik van lokale disken waardoor er niet extra hoeft te worden geïnvesteerd in een aparte storage oplossing. Bovendien is de snelheid aanzienlijk groter dan die van een NFS- of een iSCSI-oplossing en zelfs fibre attached storage. Aan de schaalbaarheid worden echter wel concessies gedaan. Er past immers maar zoveel in een fysieke server. Bij een grote vraag moet deze wel aanwezig zijn. Inmiddels zijn er al wel oplossingen op de markt verschenen waarbij externe storage direct aan een host wordt gekoppeld, maar de keuzes die worden gemaakt zijn hierin erg belangrijk. Virtual San is bovendien naadloos met een traditionele storage oplossing te combineren.

Het lijkt raar dat Virtual SAN sneller kan zijn, want u gebruikt data die op een andere machine staat, waar u via het netwerk toegang toe heeft. Maar de bottle neck is inmiddels al vaak niet  het netwerk, maar de storage zelf. Als u data wegschrijft op SSD-disks, is de toegangssnelheid namelijk erg hoog.

Tot slot is een groot voordeel van Virtual SAN dat u veel tijd en geld kunt besparen op het beheer van de storage. In de traditionele storage oplossingen is er veel specialistische kennis nodig. Met Virtual SAN gaat dat een stuk gemakkelijker. Wijs de disken aan, creëer een datastore op basis van een storagepolicy en klaar… 

Wat zijn de uitdagingen?

Technisch gezien is er voor het gebruik van Virtual SAN weinig uitdaging. Echter, als voor Virtual SAN wordt gekozen, wordt er tevens gekozen voor een totaal nieuwe storage strategie. Gaat u daarbij de bestaande storage uit faseren? Laat u Virtual SAN en traditioneel storage naast elkaar bestaan? Hoe waarborgt u de schaalbaarheid? Welke workloads gaan gebruik maken van virtual SAN? Kort om, hoe haal ik mijn voordeel met Virtual SAN?

 

 Maakt dan een afspraak met onze solution advisors.

COMPAREX Experience Center

Het principe van Virtual SAN kunnen we in ons COMPAREX Experience Center laten zien. Daar maken we gebruik van Virtual Storage: Wat doet de software met de lokale disks? Hoe makkelijk wordt het om het beheer uit te voeren?

Meer informatie

Wilt u meer informatie over een Software Defined Data Center (SDDC) of Virtual SAN?

 Neem NU contact met ons op!

Neem contact op

Daan van Baardewijk

Daan van Baardewijk

Teamleider en Solution Advisor Computing Everywhere

Deel deze pagina