Op weg naar SDDC deel 4

19/11/2015 - Daan van Baardewijk, Teamleider Computing Everywhere

In een Software Defined Data Center (SDDC) virtualiseert u allee componenten in het datacenter. NSX is het laatste essentiële onderdeel van een SDDC. In een SDDC virtualiseert u alle componenten (server, storage, firewall, router, netwerk) in het datacenter en biedt u deze aan als een service. Dat geeft veel voordelen op het gebied van flexibiliteit, schaalbaarheid, stroomverbruik en de beschikbaarheid van uw datacenter. SDDC is een onderwerp dat zo interessant, actueel en uitgebreid is dat we het niet in één blog kunnen vangen. Daarom gaan we in een serie van vijf blogs in op deze bijzondere ontwikkeling.

In dit vierde deel aandacht voor NSX. Met NSX kunt u een virtueel netwerk maken in het SDDC.

Een overzicht van de vijf blogs:

  1. SDDC: de volgende stap na servervirtualisatie.
  2. vRealize: het management, de controle en reporting van de virtuele omgeving.
  3. vSAN: storage virtualisatie.
  4. NSX: netwerkvirtualisatie.
  5. De roadmap naar een complete SDDC: hoe gaan we dit bereiken?

Wat is NSX?

NSX is het virtual network en security softwareproduct van VMware. Het stelt u in staat een volledig virtueel netwerk binnen een hypervisor creëren. NSX is ontstaan uit VMware vCloud Networking and Security (vCNS) met bijbehorende vShield producten en Nicira Network Virtualization Platform (NVP). VMware heeft in 2012 Nicira overgenomen en heeft vervolgens het beste van beide producten samengebracht in VMware NSX, dat in 2013 op de markt is gebracht.

Een virtueel netwerk is niet meer dan een software container en levert netwerk diensten zoals dat in een normaal netwerk mag worden verwacht. Denk hierbij aan logische switches, routers, load balancers en firewalls, allemaal gedefinieerd in het virtuele netwerk.

Het is belangrijk te begrijpen dat NSX boven op het bestaande (fysieke) netwerk van het datacenter komt te liggen. Het is daarbij overigens niet nodig het volledige netwerk te virtualiseren. Bepaalde delen van de virtuele infrastructuur is ook mogelijk. NSX gebruikt hierbij het fysieke netwerk alleen als een IP backplane. Aan het fysieke netwerk zijn alle virtualisatie hosts op de gebruikelijke wijze verbonden. Op de hypervisor zijn virtuele switches gedefinieerd, NSX maakt van deze basis gebruik om een virtueel netwerk te creëren. En zoals op iedere virtualisatie laag mogelijk is, kunnen hier vervolgens virtuele (netwerk) componenten worden gedefinieerd. Precies zoals gebruikelijk met virtuele servers.
De onderliggende hardware wordt door het gebruik van NSX steeds minder van belang. U kunt hierbij kiezen voor ieder fysiek netwerk naar keuze. De configuratie vind immers plaats in het virtuele netwerk. Een virtualisatie host hoeft dus maar een keer te worden aangesloten op het fysieke netwerk, daarna kan alles door de software worden geregeld.

Waar bestaat NSX uit?

NSX is software en dus moeilijk tastbaar. Het bestaat uit een NSX controller die inhaakt op de hypervisor en vervolgens kan worden aangesproken door een cloud management platform.

Het is belangrijk om te begrijpen dat NSX onafhankelijk van hardware, hypervisor, management platform en applicatie kan bestaan. Door middel van het Cloud Management Platform naar keuze wordt het virtuele netwerk vervolgens geconfigureerd en beheerd.

Wat zijn de voordelen van NSX?

Een groot voordeel van NSX is het gemak waarmee u netwerken kunt segmenteren. Microsegmentatie is een belangrijke stap om een betere controle te verkrijgen op het interne netwerk. Multi-tier applicaties kunnen nu worden gescheiden zonder een hardware investering en kabels te trekken. Ook de security uitdagingen zijn met NSX gemakkelijker aan te pakken.

Een bijkomend voordeel is dat de kosten dramatisch omlaag kunnen als u kiest voor NSX. U heeft vrijwel geen CAPEX (capital expenditures of investeringen in hardware) meer nodig en de OPEX (operational expenditures) kunnen ook flink lager worden, ware het niet dat er natuurlijk altijd nog beheer nodig is.

Alle andere bijkomende voordelen van NSX zijn samen te vatten in agility, de mate waarin u zich kunt aanpassen aan de veranderende wereld. Het deployment van netwerken is snel en volledig te automatiseren. Het is mogelijk om direct in te springen op de veranderende vraag.

Wat zijn de uitdagingen?

NSX kan worden gezien als disruptive technology. Het schudt de bestaande netwerkomgevingen behoorlijk overhoop. Veel organisatie zullen daarom koud water vrees hebben voor deze nieuwe technologie. Door steeds maar weer te blijven inzoomen op alle voordelen van netwerk virtualisatie en te begrijpen dat het een essentieel onderdeel is van een SDDC zullen steeds meer interne IT afdelingen er van overtuigd raken dat de voordelen van NSX gaan bijdragen om aan de wensen van de interne organisatie te voldoen. Zij zien namelijk IT steeds meer als een dienst die snel moet inspringen op de veranderende vraag.

Wat de voordelen zijn van NSX en hoe het past binnen uw organisatie leggen wij graag uit tijdens een maatwerk workshop op locatie of bij ons op kantoor. Samen met u bekijken we uw huidige situatie, the road to SDDC en hoe wij u daarbij kunnen helpen.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over een Software Defined Data Center (SDDC) of NSX?

 Neem NU contact met ons op!

Neem contact op

Daan van Baardewijk

Daan van Baardewijk

Teamleider en Solution Advisor Computing Everywhere

Deel deze pagina