Op weg naar een compleet SDDC - deel 5

07/12/2015 - Daan van Baardewijk, Teamleider Computing Everywhere

In de afgelopen vier blogs heeft u kennisgemaakt met alle aspecten van een Software Defined Data Center (SDDC). In een SDDC virtualiseer je alle componenten (server, storage, firewall, router, netwerk) in het datacenter en bied je ze aan als een service. Gezien alle voordelen van een SDDC is de vraag niet óf je wel wilt overstappen, maar wanneer je dat gaat doen.

Daarom in dit vijfde deel: de roadmap naar een SDDC.

Een overzicht van de vijf blogs:

  1. SDDC: de volgende stap na servervirtualisatie.
  2. vRealize: het management, de controle en reporting van de virtuele omgeving.
  3. vSAN: storage virtualisatie.
  4. NSX: netwerkvirtualisatie.
  5. De roadmap naar een complete SDDC: hoe gaan we dit bereiken?

Veel bedrijven hebben al een groot deel van de IT Infrastructuur gevirtualiseerd en zijn tevreden over de flexibiliteit en kostenbesparing die het hun biedt. De focus is in de laatste jaren wel meer gericht geweest op het virtualiseren van de servers. Maar zoals in blog 3 en blog 4 van deze serie al is verteld, biedt Storage- en Netwerk virtualisatie dezelfde grote voordelen. Tijd om dit nu samen te brengen in het Software Defined Data Center (SDDC).

Een SDDC, waarom wil je dat ook al weer?

Het SDDC is niet zozeer een doel, maar een middel om ervoor te zorgen dat bedrijven kostenefficiënt zijn en flexibel of agile kunnen reageren op veranderende marktontwikkelingen. De IT afdeling is hierbij aan het veranderen. Zij moeten steeds vaker direct kunnen inspelen op de vraag van de business. Door gebruik te maken of toe te werken naar een SDDC, beïnvloed je de snelheid van uitlevering, de time to market of snelheid van deployment, zeer gunstig. Het gaat er hierbij om de drie elementen van een SDDC: Compute, Storage en Network, samen te brengen en deze door software te laten beheren.

Hoe zit het met de hardware in een SDDC?

De fysieke hardware in een SDDC krijgt een steeds meer ondergeschikte rol binnen een SDDC. Het maakt immers niet uit of virtuele infrastructuur nu op Server product A of Storage product B draait. Ook niet als dit bijvoorbeeld wordt uitgebreid met een Storage appliance C. Zolang de hardware maar bijdraagt in de tegemoetkoming van de niet functionele eisen die aan een applicatie of dienst gesteld worden, is het okay. Met niet functionele eisen (NFR’s) moet u denken aan: snelheid, beschikbaarheid, betrouwbaarheid, capaciteit, flexibiliteit, schaalbaarheid, etc.

U zult wellicht gehoord hebben van hyperconverged systemen. Hierbij worden de drie elementen van een SDDC (Compute-Storage-Network) als het ware samengeperst in een box. Kom je nu capaciteit te kort? Plaats je er gemakkelijk een box bij. Dit werkt prima zolang de drie elementen van een SDDC dezelfde capaciteit vraag hebben. Loopt daar nu één van uit de pas zal er toch een andere oplossing gevonden moeten worden. Het blijft dus belangrijk de juiste keuzes te maken ten aanzien van de hardware.

Voorkom shadow IT

Tegenwoordig is men gewend geraakt aan snelle levering van producten en diensten. Wilt u een nieuwe dienst of product van een willekeurige aanbieder is dit gemakkelijk met een druk op de knop of één telefoontje te regelen. Mensen kunnen het gewoon moeilijk accepteren dat zij weken moeten wachten of dat er niet geleverd kan worden wat zij willen. Mensen zullen naar alternatieven opzoek gaan en deze ook vinden. Zo kan er een shadow IT ontstaan die volledig aan uw zicht is onttrokken. Met een paar klikken is het tegenwoordig namelijk voor iedereen mogelijk een compleet ingerichte server af te nemen. Of die SaaS oplossing die voor het project nodig was. Door met een SDDC dit zelf aan te bieden voorkomt u een shadow IT beter. 

Uitdagingen SDDC

Met het virtualiseren van servers is de basis van virtualisatie vaak al gelegd. De kwestie is meer: wanneer ga je de volgende stap maken en welke stap is dat? Zijn er ook applicaties die gevirtualiseerd kunnen worden? Kun je die applicaties ook los van de hardware aanbieden aan de gebruikers? Moeten we met het virtualiseren van de storage aan de gang gaan? Wat biedt dat ons nu en in de toekomst?

De grootste uitdaging is dat het SDDC voor veel bedrijven zo’n groot onderwerp is, dat ze niet goed weten waar ze moeten beginnen en zich afvragen: hoe krijg ik dat geïmplementeerd? COMPAREX helpt daarbij door het traject op te splitsen in hapklare brokken. Je moet niet alles in één keer willen, maar wel een duidelijk pad hebben van hoe je het voor elkaar krijgt. Voor sommige bedrijven kan netwerkvirtualisatie een stap te ver zijn.

COMPAREX helpt met overzicht creëren en een stappenplan maken van wat je wilt bereiken. Waar sta je nu als organisatie? Hoe ziet de IT infrastructuur er nu uit? Wat is een logische vervolgstap? Binnen welke termijn moet het gerealiseerd zijn? Wat zijn de uitdagingen op IT-gebied? Waar wil je naar toe? Misschien hoef je niet aan de slag te gaan met een gevirtualiseerd netwerk of storage; misschien zijn er eerst andere zaken die ingeregeld moeten worden. Over al die aspecten kunnen wij u adviseren. Een ding is duidelijk: het is echt een voorwaarde dat je beweegt naar een SDDC. De vraag is dus niet of je op weg gaat, maar wanneer.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over een Software Defined Data Center (SDDC)?

 Neem NU contact met ons op!

Neem contact op

Daan van Baardewijk

Daan van Baardewijk

Teamleider en Solution Advisor Computing Everywhere

Deel deze pagina