Lees de blog-artikelen van onze Solution Advisors

03/10/2013 - Tom Viegen, Solution Advisor V&I

Vanochtend toen ik wakker werd, schoot de volgende stelling door mijn hoofd: Software is eigenlijk in mijn ogen net als vakantie. Denk er maar over na... Je bent er altijd ruim van tevoren mee bezig. Het is spannend naarmate het dichterbij komt.
Je bent altijd geneigd om naar een prijs/kwaliteit verhouding te kijken en wanneer je weer terug bent hoop je dat alles hetzelfde is gebleven en de normale gang van zaken weer door gaat… Dat gezegd hebbende zijn er natuurlijk verschillende kostenaspecten. Je hebt upfront kosten en kosten gedurende de periode. Welke keuze ga je maken?

Camping

Veel mensen zullen zeggen: Ga naar de camping! Dat kost maar 1.500 euro voor 2 weken! Ik ga zelf het liefst naar een All Inclusive resort. Je hebt dan wel upfront kosten van bijvoorbeeld 2.500 euro maar dan ben je ook helemaal klaar. Terwijl de een met een toiletrol over het terrein struint met een krant onder zijn arm sta ik op uit bed en loop naar mijn eigen toilet op de kamer. Ik weet dat het toilet vrij is. Maar heeft de camping genoeg capaciteit, of sta je te wachten met je krantje en je rolletje? Als ik wat wil drinken loop ik naar de dichtstbijzijnde bar, daar word ik gratis voorzien van een heerlijke cocktail. De campinggast trekt de knip en bestelt voor 10 euro dezelfde lekkere cocktail, al heeft deze dan een wat wrange nasmaak. Zeker als je kijkt naar alle kosten die je uiteindelijk gemaakt hebt na de vakantie. Stel jezelf de volgende vragen:

  1. Wat kost je reis daarheen? En de reistijd?
  2. Tentje opzetten?
  3. Wat kost je verblijf?
  4. Welke extra uitgaven heb je nog? Eten en Drinken? Leuke dingen doen?

En zo zijn er nog vele punten te bedenken. Krab jezelf eens achter je oor en ga eens na wie nu de meest voordelige vakantie heeft gehad.

Dan zullen we nu de brug naar Software maar eens slaan. Als je kijkt naar de camping, laten we die vanaf nu bijvoorbeeld Hyper-V noemen, zit die nog erg op de korte termijn gedachte. Virtualiseren. Wil je gebruik maken van Live Migration, komen er extra kosten bij (System Center). Je standplaats heeft een footprint bij een full install van maar liefst 8GB (General Purpose OS omdat het op basis van Windows Server 2012 is). Als je daar aan komt vraag je je af of je je tentje nog wel neer kan zetten (Consolidatie Ratio). Wil je melding maken van een verstopt toilet? Dan komen er weer extra kosten bij (Premier Support).

All-inclusive Resort

Bij een All Inclusive Resort, laten wie die nu vSphere (footprint ESXi 144MB) noemen, met de meest luxe kamer, laten we die de vCloud suite noemen, zitten alle kosten er bij in (vCloud Suite + Production Support). Geen verborgen kosten, alles inbegrepen. Wil je een uitstapje maken (Hybrid Cloud)? Dat is gewoon mogelijk. Kost natuurlijk wel iets meer, maar de mogelijkheden zijn er gewoon. Zie http://vcloud.vmware.com/ voor meer informatie hierover.

VMware kijkt al geruime tijd veel verder dan alleen het virtualisatie aspect. Ze kijken naar Management, Disaster Recovery, Quick Provisioning en interne doorbelasting (vCloud Director en Chargeback) etc.  Ze kunnen tegenwoordig zelfs Virtual SAN’s bouwen, Networking en Security virtualiseren (middels Networking & Security en NSX). Anti-virus word niet op de VM laag ingeregeld maar middels vShield API’s al afgevangen in de ESXi laag. Dat is de visie van VMware, een compleet plaatje waarin niets vergeten is en aan alles is gedacht. Zie de VMware Visie als het All Inclusive resort.

Concurrentie als Hyper-V, Xen, Oracle VM of Red Hat ondersteunen ook alleen hun eigen applicaties/OSen. Dit terwijl al deze applicatie en Operating Systems gemakkelijk en goed gevirtualiseerd, gemanaged en ondersteund worden op het platform van de market leader in Virtualization. Denk aan Red Hat Linux en Windows OS, denk wat betreft Business Critical Apps aan SQL, Oracle DB, SAP, Exchange en Sharepoint. Alles draait op VMware vSphere. Is het dan echt de moeite om met 4 verschillende HyperVisor lagen te gaan werken? Hoeveel gaat dit kosten aan management?

Heb je meerdere OS lagen? Heb je multivendor Apps die gevirtualiseerd en gemanaged moeten worden? Dan moet er 1 woord op komen: VMware.

Denk bij All Inclusive vanaf nu aan het Software Defined Datacenter, waar alles kan en niets moet. In mijn ogen 'vrijheid blijheid'. En is dat niet het doel van een vakantie?

Meer informatie

Geïnteresseerd in meer informatie over het Software Defined Datacenter?

 Neem NU contact met ons op!

Neem contact op

Deel deze pagina