Lees de blog-artikelen van onze Solution Advisors

19/08/2014 - Tom Viegen, Solution Advisor VMware

Als uw organisatie regelmatig investeert in de IT infrastructuur vraagt u zich hoogstwaarschijnlijk voortdurend af wat de beste keuze is. Ik schets een voorbeeld: uw servers rammelen in het Rack, de SAN Storage staat op springen en het aantal VM’s rijst de pan uit. U bent zich ervan bewust dat er iets moet gaan gebeuren, want dit kan zo niet langer. Buiten de reguliere refreshrate van de bestaande hardware, weet u dat een uitbreiding noodzakelijk is. U heeft echter één uitdaging: kosten vs. het beschikbare budget.

Het is altijd heel eenvoudig geweest in dit soort situaties. U koopt een paar nieuwe servers en één of meerdere nieuwe SAN’s. U schaft nieuwe licenties aan voor de uitbreiding van de omgeving of investeert extra in heel krachtige hardware zodat het consolidatieratio per fysieke machine hoger wordt. Zo zou u toch wel besparingen op uw rackspace realiseren?

The only way?

Maar is dit allemaal voldoende? Er moet ook een gedegen capacity planning gedaan worden. En hoeveel tijd neemt het implementeren van de nieuwe infrastructuur in beslag? Met deze kostenpost moet wel degelijk ook rekening worden gehouden. Het lijkt eenvoudig, maar is dat wel zo? Er komt namelijk meer bij kijken dan menigeen denkt. Is dit dan de enige manier om een infrastructuur uit te breiden? Nee, er is een veel betere manier.
Wat als ik u vertel dat u uw huidige infrastructuur met 1 druk op de knop kunt uitbreiden? En als ik u daarbij ook nog vertel dat u zelf geen omkijken heeft naar de implementatie van de infrastructuur? Zelf alle routers en switches kopen en configureren is ook niet nodig. En security? Hoor ik u vragen. Ook dat is allemaal in kannen en kruiken. Dit klinkt bijna te mooi om waar te zijn. U vraagt zich dan misschien ook af waar ik het over heb.

The only way is up in de cloud!

Up in de cloud is het scenario waar ik het dan over heb. VMware heeft onlangs vCloud Air geïntroduceerd. Deze service is gebaseerd op het Infrastructure-as-a-Service principe en is op meerdere manieren inzetbaar. Omdat het gebaseerd is op hetzelfde vSphere platform dat u reeds gebruikt, bent u in staat uw VM’s van uw on-premise omgeving naadloos te verplaatsen naar de Cloud. VM’s hoeft u niet te converteren, maar migreert u middels vMotion. Er zijn zelfs geen kosten aan hardware, implementatie en licenties verbonden. U kunt uw third party licenties immers meenemen. Een andere mogelijkheid is om uw licenties vanuit de Cloud Operating Systems af te nemen. U selecteert deze dan in de catalog en maakt hier een nieuwe VM aan. VMware vCloud Air ondersteunt ruim 90 verschillende Operating Systems. Het ondersteunt zelfs meer Windows Server varianten dan Microsoft zelf in Azure.

De functionaliteit van vCloud Air

Bij vCHS heeft u keuze uit 3 verschillende proposities:

 1. Virtual Private Cloud
 2. Dedicated Cloud
 3. Disaster Recovery

Deze waarden zijn allemaal gemakkelijk uit te breiden wanneer er extra capaciteit benodigd is. Dit kan op een eenvoudige wijze aangevraagd worden via MyVMware. Bent u al in het bezit bent van VMware licenties? Dan logt u hierop in via uw gebruikelijke Login Credentials. Maar ook organisaties zonder een on-premise VMware omgeving kunnen van start met vCloud Air. Inloggen op het vCloud Air platform gaat via VPN.

Wat kunt u nog meer verwachten van vCloud Air? Alles wat vereist is om een High End en Secure omgeving te waarborgen. Op dit moment adviseert VMware zelf nog om Tier 2 en 3 Applications te draaien binnen vCloud Air, maar Tier 1 komt er zeer binnenkort bij. Dit betekent dat binnenkort ook uw bedrijfskritische applicaties hier veilig en stabiel in kunnen draaien.

Disaster Recovery as a service

Dan is er nog de Disaster Recovery Site, dat erg kostbaar is om zelf op te zetten. Om het goed in te richten is hier vSphere voor Site Recovery Manager voor nodig. Maar denk ook aan Windows Server Datacenter. Windows Servers worden toegekend aan de fysieke hardware en hebben dus geen License Mobility zoals de application servers (bijv. Exchange, Sharepoint, SQL etc).

Wanneer u Disaster Recovery echter als service afneemt, is het enige dat u nodig heeft vSphere 5.1 of hoger en vCenter 5.1 of hoger. Dit wordt dan Recovery as a Service (RaaS) genoemd. Met een contract voor 12 maanden kunt u twee keer per jaar een failover test doen. Op deze manier bent u dus gegarandeerd van zo min mogelijk downtime.

De 10 belangrijkste voordelen van vCloud Air:

 1. Geen upfront investering in hardware nodig;
 2. Geen upfront investering in software nodig;
 3. Geen kosten voor implementatie;
 4. De oplossing is volledig elastisch. Extra capaciteit is eenvoudig toe te voegen;
 5. Contractduur is flexibel en kan variëren van 1 maand tot 3 jaar;
 6. Facturatie per maand, of in één keer voor de volledige contractduur;
 7. Eenvoudig budgetteren;
 8. Geen migratie of conversie benodigd;
 9. U beheert alles via 1 portal: MyVMware;
 10. Een infrastructuur die u reeds volledig kent.

COMPAREX is sinds kort VMware Solution Provider Premier Partner. Daarnaast heeft COMPAREX ook de vCloud Air accreditatie. Met deze accreditatie is COMPAREX één van de weinige VMware partners in Nederland die gekwalificeerd is om u van advies rondom vCloud Air te voorzien.

Meer informatie?

 Neem NU contact met ons op!

Neem contact op

Deel deze pagina