End of Support Windows Server 2003/R2 - Welke gevolgen heeft dit?

15/12/2014 - Jurjen Verbeek, Solution Advisor Microsoft

Zorgeloos aftellen tot de warme wintermaanden?

In deze winterse periode lijken de warme, zomerse maanden nog ver weg. U telt misschien de maanden af totdat u weer van betere temperaturen kunt genieten. Of nog beter, u bent al plannen aan het maken voor een vakantie in die periode. U doet dit het liefst zo vroeg en zorgvuldig mogelijk. Zodat u verzekerd bent van de beste optie voor het geld dat u eraan besteedt.

Zoals u privé zaken vooruit plant, geldt dat vanzelfsprekend ook zakelijk. Met een complexe IT-infrastructuur is het van groot belang om naar de toekomst te kijken. Enerzijds om kosten te besparen, anderzijds om risico’s uit te sluiten.

Een onderwerp waar velen van u mee te maken zullen krijgen is het feit dat Microsoft op 14 juli 2015 stopt met de support van Windows server 2003/R2. Dat lijkt nog ver weg, maar dit is al over een half jaar.

Worden er binnen uw organisatie nog Windows 2003/R2 servers gebruikt? Dan dient dit u hier op korte termijn voorbereidingen voor te treffen.

Want wat betekent het eigenlijk wanneer een product “End of support” gaat? Het komt er op neer dat Microsoft geen updates meer publiceert na 14 juli 2015. Ter illustratie: In 2013 werden nog 37 kritische updates uitgebracht voor 2003/R2.

Welke gevolgen heeft het gebruik na 14 juli 2015?

Zodra Microsoft de support beëindigd, loopt u risico op incompliancy. De kans bestaat dat u dan niet meer voldoet aan wettelijke regels omdat u niet meer volgens de huidige standaarden werkt. U dient te onderzoeken welke consequenties het heeft wanneer u hier niet meer aan voldoet.
Daarnaast staat u mogelijk voor additionele kosten, omdat de kosten om oude en niet-ondersteunde applicaties te onderhouden hoger zijn dan bij nieuwe versies of nieuwe hardware. Ook dient u het securitybeleid van deze servers aan te passen, om zeker te zijn dat uw data veilig staat. Dit kan tevens extra kosten met zich meebrengen. Denk bijvoorbeeld aan een aparte omgeving met firewalls, om de 2003/R2 omgeving gescheiden te houden van uw andere servers.

Wat kunt u doen om deze extra risico’s en kosten te voorkomen?

Om goed voorbereid te zijn, raden wij u aan om vier stappen te ondernemen:

 1. Inventariseren
  De eerste stap is om nu alle Windows Server 2003/R2 instanties in kaart te brengen en te inventariseren waarvoor deze gebruikt worden. Ook dient u te kijken naar de applicaties die de server ondersteunt. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld gebruikmaken van de gratis Microsoft Assessment & Planning toolkit. Maar er zijn ook andere oplossingen voor beschikbaar. U kunt ons natuurlijk vragen u hierbij te adviseren. Onze zusterorganisatie InfraControl beschikt over kennis en tooling om dit inzichtelijk te maken. Deze tooling helpt u ook om alle andere servers in uw organisatie in kaart te brengen zodat deze ook meegenomen kunnen worden in de toekomstplannen van uw serveromgeving.
   
 2. Categoriseren
  Wanneer u de Windows Server 2003/R2 instanties heeft geïnventariseerd, dient u per server te bekijken wat de functie van deze server is. Hoe kritisch is deze? Werkt de applicatie op een latere versie van Windows server of kan deze worden omgezet naar een SaaS-applicatie? Aan de hand hiervan stelt u een prioriteitenlijst op. Hierin geeft u aan welke server het eerste dient te worden geüpgraded of te worden gemigreerd.
   
 3. Keuze maken
  Hierna kunt u bepalen welke opties er zijn en welke opties het beste aansluit(en) op uw wensen, eisen en IT-beleid. Wij adviseren u graag over de diverse opties. Verderop in deze blog leg ik een aantal aantrekkelijke opties voor. Belangrijke zaken waarmee u rekening dient te houden bij de keuze voor een bepaalde optie: de kosten, de complexiteit van de migratie en de termijn waarop en snelheid waarmee deze migratie uitgevoerd kan worden.
   
 4. Migreren
  Nu zijn de servers geïdentificeerd, geïnventariseerd en is er bepaald wat er met de servers gaat gebeuren. Dan komt de laatste en belangrijkste fase: het daadwerkelijk migreren van de server. Hiervoor zijn diverse oplossingen beschikbaar, bijvoorbeeld Dell ChangeBASE, Citrix AppDNA en AppZero of het migreren naar Microsoft Azure, waar ik verder op in ga. Wij gaan graag met u in gesprek om gezamenlijk te bepalen welke migratie-optie het beste bij uw omgeving en wensen aansluit.


 

De meest aantrekkelijke migratie-opties

U kunt mogelijk de betreffende applicatie als SaaS-dienst afnemen of de server upgraden naar een latere versie, bijvoorbeeld Windows Server 2012/R2. Dit is een aantrekkelijk scenario wanneer u liever niet naar de public cloud migreert. Dit betekent echter wel dat mogelijk nieuwe licenties en hardware aangeschaft dient te worden. In een volgende blog gaat mijn collega Manuel Middendorp verder in op deze optie.

Misschien kan er in een bestaande private cloud een extra virtuele server worden geplaatst. Dan zijn de kosten voor licenties en hardware niet van toepassing. Van belang is hierbij of het een 32- of 64-bits server betreft. Een 32-bits server kan bijvoorbeeld niet hoger worden geüpgraded dan een 2008 versie.
Een optie is de variant waarin u uw servers naar Azure migreert of gebruikmaakt van de Azure AppRemote optie, waarmee u besluit de applicatie in de cloud te zetten. Dit scenario biedt diverse voordelen:

 • U hoeft geen nieuwe hardware af te nemen en dus geen grote investering te doen;
 • Azure is zeer en gemakkelijk te schalen aan de wensen en eisen die u heeft;
 • U betaalt alleen voor wat u gebruikt!;
 • U bent verzekerd een beschikbaarheid van meer dan 99% waarbij u ook geld terug ontvangt wanneer dit niet het geval is;
 • Concurrerend geprijsde oplossing.

Maak uw toekomstige kosten inzichtelijk

Uw kosten bij het migreren naar de cloud spelen vanzelfsprekend een belangrijke rol bij uw keuze. Hoe krijgt u deze inzichtelijk? Er zijn enkele tools beschikbaar die u hierbij kunnen helpen. Interessant zijn de Cloudamize tools; Pre Cloud evaluation, Cloud migration & planning plus de In cloud optimization oplossing. Met deze tools bent u in staat de Total Cost of Ownership van uw huidige omgeving inzichtelijk te maken. Ook bieden deze tools u informatie over uw toekomstige kosten wanneer u naar de cloud migreert en geeft het u inzicht in de aanbevolen settings in de cloud.

Een andere zeer interessante tool is de Microsoft Azure (IaaS) Cost Estimator Tool. Deze tool is echter wel alleen op Azure gebaseerd. Het maakt een profiel van uw VMware/ESXi, Hyper-V en Virtual Machine Manager servers over een bepaalde periode. Daarnaast levert het een rapport op met daarin de resourceconsumptie van de huidige omgeving. Deze wordt gekoppeld met Azure resources & virtual machine-formaten in Azure en de bijbehorende kosten. Zo krijgt u inzicht in de toekomstige kosten van uw (Azure) gebruik.

Met een gerust hart op vakantie

Er zijn dus genoeg middelen beschikbaar om u te helpen bij de besluitvorming rondom dit thema. In deel 2 gaat mijn collega Manuel Middendorp in op een andere optie, waarbij u migreert naar nieuwe hardware.

Maar om specifiek te kijken naar uw situatie, gaan we graag met u in overleg. Neem contact met ons op om uw situatie door te nemen en de beste opties te bespreken. Ik kan u garanderen dat u dan in alle rust van het mooie weer kunt genieten in de zomer van 2015. Zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over hoge kosten of veiligheidsrisico’s van uw IT-omgeving.

Neem contact op

Jurjen Verbeek

Jurjen Verbeek

Solution Advisor Windows Azure

Deel deze pagina