Lees de blog-artikelen van onze Solution Advisors

15/8/2013, Belinda de Langen, Solution Advisor Microsoft

Langzamerhand ontstaat er binnen bijna elk bedrijf een wildgroei aan mobiele apparatuur. Uiteraard wilt u als organisatie met de tijd mee, maar wat heeft dit voor consequenties voor uw bedrijfsvoering? Denk hierbij aan scenario’s waarin u een selecte groep werknemers voorziet van smartphones, tablets of PC’s naar keuze (CYOD). Daarnaast zien we op dit moment een opkomst van medewerkers die een eigen device mee willen nemen om deze binnen uw organisatie te gebruiken (BYOD). Uiteraard wilt u als organisatie met de tijd mee, maar wat heeft dit voor consequenties voor uw bedrijfsvoering?

De uitdagingen

Voordat u deze apparaten in uw netwerk toestaat moet er uiteraard gedacht worden aan de risico’s. Hoe gaat u deze apparaten beheren, beveiligen, en wat betekent dit voor uw licentiepositie? In de volgende alinea’s gaan wij hier iets dieper op in, vanuit de Microsoft visie.

Beheer & veiligheid

Om elk mobiel apparaat veilig in uw organisatie toe te staan biedt Microsoft u Windows Intune. Of het nu een Andoid, iOS of een Windows toestel is; in de System Center Configuration Manager beheersconsole kunt u al deze apparaten op afstand beheren en beveiligen, on-premise of vanuit de cloud. Zo kunt u beleidsregels instellen voor gebruikersgroepen op basis van het AD, software beschikbaar stellen aan uw eindgebruikers en met de meegeleverde anti-virus en anti-malware software zorgt u ervoor dat uw netwerk beschermd is tegen dreigingen.

Vanuit de visie dat één medewerker in de huidige tijd niet meer slechts één apparaat tot zijn of haar beschikking heeft, is de licentiëring van Windows Intune user based. Hiermee mag één gebruiker Windows Intune gebruiken op tot vijf apparaten, of dit nu mobiele apparaten zijn of reguliere desktop PC’s.

Probeer Windows Intune 30 dagen gratis via deze link: http://www.microsoft.com/nl-nl/windows/windowsintune/try.aspx

Licentiëring

Goed, u heeft nu uw beleid aangepast zodat uw medewerkers ook mobiele apparatuur mogen gebruiken om binnen uw netwerk efficiënter te kunnen werken. Nu is de vraag welke consequenties dit heeft voor uw licentiecontract. Er is een aantal vragen die u zichzelf zal moeten stellen.

  • In hoeverre gaat u bijvoorbeeld de toegang tot uw netwerk openstellen voor deze apparaten?
  • Maakt u gebruik van VDI technologie om een virtuele desktop beschikbaar te maken aan een tablet?
  • Kunnen gebruikers e-mail benaderen via Outlook Web Access of via een Outlook client?
  • Op welke wijze biedt u overige applicaties aan richting uw mobiele gebruikers?

Afhankelijk van uw huidige contractvorm kan het antwoord op deze vragen een grote impact hebben op uw licentiepositie. Binnen bepaalde licentiecontracten bent u zelfs verplicht licenties af te nemen voor elk apparaat binnen de omgeving.

De oplossing

Juist omdat het steeds vaker gebeurt dat één medewerker gebruik maakt van meerdere apparaten (denk aan een PC, een smartphone, een laptop, een thuis PC of zelfs eventueel een systeem in een internetcafé) blijkt de traditionele wijze van Microsoft licentiëring vaak een kostbare optie. Microsoft heeft hierop geanticipeerd door bepaalde serverdiensten en applicaties aan te bieden vanuit de cloud.

Office 365 biedt u, naar gelang uw situatie, een scala aan diensten dat het mogelijk maakt om ook applicaties zoals Office, Visio en Project op userbasis te kunnen gebruiken. Net als bij Windows Intune verkrijgt een gebruiker hiermee het recht om de applicatie op maximaal vijf apparaten te gebruiken. Daarnaast bestaat met de genoemde applicaties ook het recht op een lokale installatie of een installatie op een RDS Server.

Trials van Office 365 inclusief Office Pro Plus, Project Pro for Office 365 en Visio Pro for Office 365 zijn aan te vragen via onze Microsoft Solution Advisors.

Naast het beschikbaar maken van applicaties en serverdiensten naar mobiele apparaten dient ook nagedacht te worden over het Windows OS dat u wilt aanbieden aan deze gebruikers. Wanneer u een licentie van Windows Professional heeft inclusief Software Assurance kan een Windows CSL (Companion Subscription License) abonnement aan deze licentie worden toegevoegd. Deze CSL geeft de primaire gebruiker van een gelicentieerd apparaat het recht om zijn of haar desktop te benaderen via VDI of Windows To Go, op tot 4 apparaten. Deze apparaten mogen elk type apparaat zijn dat persoonlijk eigendom van de gebruiker is of een non-x86 apparaat welke eigendom is van uw bedrijf (bijvoorbeeld een iPad of Android device).

Meer informatie

Bent u op zoek naar meer informatie over de impact van BYOD/CYOD binnen uw organisatie?

 Neem NU contact met ons op!

Neem contact op

Deel deze pagina