Lees de blog-artikelen van onze Solution Advisors

26/02/2014 - Tom Viegen, Solution Advisor V&I / Belinda de Langen, Solution Advisor Microsoft

Windows XP: Hoe kunt u omgaan met het verlies van vertrouwde Microsoft technologie?

Het heeft lang geduurd, maar de stekker wordt er nu definitief uitgetrokken. Velen hebben mooie tijden met je meegemaakt en kunnen het nauwelijks geloven. Nog maar even en je bent er niet meer. Een sentimenteel afscheid en het sluiten van een era. Velen hebben geprobeerd je te vervangen maar hebben over het algemeen jammerlijk gefaald. Gelukkig heb je een broertje die de leegte kan vullen, maar daar willen velen nog niet aan denken. Ondanks het feit dat ze dit eigenlijk wel zouden moeten.
 
Namens een groot deel van IT-land: Windows XP Pro*, we gaan je heel erg missen!

Gelukkig maakt Windows 7 een mooie inhaalslag op de markt, zoals te zien in het onderstaande diagram. Maar nog steeds draait bijna 30% van alle pc’s op een Windows versie die de ondersteuning snel gaat verliezen.

Deze nog steeds erg grote groep moet op korte termijn in actie komen. Hoe kunnen we de overgang zo pijnloos mogelijk maken voor diegenen die maar geen afscheid nemen van Windows XP? Gelukkig kunnen we voor dit soort situaties altijd terugvallen op VMware. VMware Horizon Mirage is dé tool die u helpt met migraties van het desktop OS, applicaties, drivers, user settings etc.

Hoe werkt Horizon Mirage?

Horizon Mirage bouwt alle software op een logische gelayerde manier op. Dit zorgt ervoor dat u op een hele eenvoudige wijze een layer kunt vervangen door een nieuwe layer. Dit kan dus een applicatie zijn zoals Office* of Project, maar ook een Desktop OS zoals Windows 7. Dit vereenvoudigt migraties op een aanzienlijke manier. De eindgebruiker kan ondertussen namelijk gewoon doorwerken. Op het moment dat de nieuwe layer volledig is toegevoegd zal hij of zij een pop-up krijgen dat het systeem opnieuw opgestart kan worden. Wanneer het systeem opnieuw opgestart is zal het voorzien zijn van het -nieuwe OS. Een makkelijkere manier is er bijna niet!

* Windows XP en Office 2003 worden per 8 april 2014 uit de mainstream support gehaald.

Duur?

Ik zie u denken: speciaal een product aanschaffen voor een migratie. Is dat niet duur? Maar niets is minder waar. Speciaal voor migraties heeft VMware een product uitgebracht met een geldigheid van 6 maanden. U voert de migratie uit en direct daarna word het product automatisch gedeactiveerd en is het niet meer bruikbaar. Dit artikel heeft een list price van slechts € 40,55 per device.

Is dit dan het enige waar VMware Horizon Mirage voor gebruikt kan worden?

Nee zeker niet. Mirage kan ook ingezet worden voor het managen van de desktopomgeving. Of het nu fysieke systemen zijn of virtuele desktops of laptops; Mirage weet er raad mee. Ook backups van de systemen worden met Mirage gemaakt. Zo kunt u kunt offline werken op uw laptop. Maar zodra u weer aanlogt in het domein worden de wijzigingen opgeslagen. Zo raakt u nooit informatie kwijt. Ook Desktop Recovery is geen probleem. Gaat er een harddisk kapot? Geeft niks. U zet er gewoon een nieuwe schijf in en de image kan weer teruggezet worden. Additionele informatie over dit product vindt u in dit datasheet.

Naast Windows XP beginnen we tevens langzamerhand afscheid te nemen van Forefront TMG en UAG

In september 2012 heeft Microsoft aangekondigd te stoppen met de verdere ontwikkeling en verkoop van Forefront Threat Management Gateway (TMG). Toch was dit onder klanten met veel Microsoft technologie in huis een erg populaire oplossing. Voor klanten met huidige licenties loopt het support nog door tot april 2015. Maar toch dient er een keuze voor een ander product gemaakt te moeten worden. De meest logische stap was om te kijken naar Forefront Unified Access Gateway (UAG). TMG en UAG kenden namelijk een aantal vergelijkbare functionaliteiten.

Was inderdaad. Want wat schetst onze verbazing? Per januari 2014 heeft Microsoft dit product ook uit zijn prijslijsten verwijderd. Voor de huidige klanten wordt support gegeven tot april 2015. UAG blaast hiermee dus ook met stille trom de aftocht. Maar er is leven na TMG/UAG.

Windows Server 2012 R2. De pleister op de wonde?

Elke klant die over UAG onder Software Assurance beschikt ontvangt nu van Microsoft een Windows Server licentie in plaats van een UAG licentie. Zo kan de klant het SA verlengen wanneer het contract afloopt. Microsoft stelt namelijk een aantal functionaliteiten van de oude TMG en UAG beschikbaar als onderdeel van Windows Server 2012 R2. Denk hierbij aan de Windows Server Firewall, Reverse Proxy en Direct Access functionaliteiten. Daarnaast wordt in de serverapplicaties (bv. Exchange, Lync, SharePoint) steeds meer de nadruk gelegd op in-product security.

De vraag is dus of u in de toekomst nog wel een additionele oplossing als TMG/UAG nodig heeft? Wanneer uw antwoord op deze vraag toch “ja“ is, vraag uw contactpersoon binnen COMPAREX dan eens naar de oplossingen van Symantec (Web Gateway) en Citrix (Netscaler).

Meer informatie

Bent u op zoek naar meer informatie over een van deze onderwerpen, of staat u aan de vooravond van een migratie binnen uw organisatie? Neem dan contact op met één van onze Microsoft Solution Advisors via microsoft@comparex.nl, één van onze Virtualization and Infrastructure Solution Advisors via VI@comparex.nl of natuurlijk uw vaste contactpersoon binnen onze organisatie.

Neem contact op

Deel deze pagina