Violin Memory: Meer performance met minder licenties.

06/01/2014 - Manuel Middendorp, Senior Solution Advisor Microsoft

Wanneer u tegen de beperkingen van uw datacenter aanloopt kunt u dit oplossen door servers of processoren toe te voegen of te vervangen door krachtiger exemplaren. Deze exercitie zal mogelijk het aantal processoren en zeer waarschijnlijk het aantal cores vergroten.
Omdat veel software tegenwoordig op basis van rekenkracht wordt afgerekend in een CPU of coremodel, brengt een dergelijke optimalisatie ook extra licentiekosten voor software met zich mee. Deze licentiekosten zullen wellicht een wrange bijsmaak kennen. U bent immers toch niet meer software gaan gebruiken? Zou er een manier zijn om er voor te zorgen dat elke euro die u reserveert voor het optimaliseren van uw datacenter daar ook echt aan gespendeerd kan worden?

Het antwoord op die vraag is ja. Dit kan met Violin Memory. In de basis is dit een op flash gebaseerde storage oplossing die de kenners onder u als bijzonder krachtig zullen herkennen. Gunstige bijwerking is echter dat het uw bestaande hardware een dusdanige boost kan geven, dat het uitbreiding of vervanging van servers en processoren onnodig maakt. Om te beginnen ‘eten’ de oplossingen van Violin Memory geen CPU power. Dat is alvast heel fijn, omdat je cores die door je storage oplossing worden opgesnoept niet mag uitsluiten in bijvoorbeeld het afrekenen van je SQL licenties. Maar dat is alleen ten opzichte van veel andere storage oplossingen een win.

De echte winst zit hem in het feit dat Violin Memory in staat is de ‘work’ van uw processors van 20% naar 95% te brengen en dat daarmee de ‘wait’ van 80% naar 5% wordt verlaagd, vergeleken met traditionele Disk storage. Dit betekent een gigantische capaciteitswinst voor bijvoorbeeld het plaatsen van virtuele servers en desktops. Dit houdt in dat er potentieel nog maar een kwart van de computerkracht nodig is om hetzelfde aantal virtuele servers te huisvesten. Ook is uit tests gebleken dat er per core 25 in plaats van 10 virtuele desktops gehost kunnen worden.

Stel, uw omgeving telt 12 hosts met ieder 2 quadcore processoren voor 200 virtuele Windows Servers. Deze servers zijn gevirtualiseerd middels Hyper-V en worden gemanaged met System Center. Ook uw SQL servers heeft u op de fysieke laag afgekocht met SQL Enterprise corelicenties. Wat zouden dan de financiële implicaties van zijn vanuit licentieperspectief wanneer Violin Memory wordt ingezet? Het aantal hosts zouden we dan met driekwart terug kunnen dringen, waardoor er ook nog maar een kwart van de licenties nodig zijn. Dit gaat u merken bij de aanschaf van nieuwe versies of de verlenging van uw Software Assurance. Wanneer u een subscription contract heeft merkt u dat direct bij de eerstvolgende jaarbetaling. In onderstaande tabel ziet u de besparing die de inzet van Violin Memory met zich meebrengt binnen een Enterprise Subscription Agreement:

      Before   After
Product Retail Price Quantity Total Price per Year Quantity Total Price per Year
Windows Server Datacenter 2 CPU € 2.714,00 12 € 32.568,00 3 € 8.142,00
System Center Datacenter 2 CPU € 913,00 12 € 10.956,00 3 € 2.739,00
SQL Svr Enterprise 2 Cores € 6.061,00 48 € 290.928.00 12 € 72.732,00
      € 334.452,00   € 83.613,00

* Deze prijzen zijn puur ter illustratie, hier kunnen geen rechten aan ontleend worden.

In dit voorbeeld wordt er € 250.839,00 per jaar bespaard op slechts drie producten, terwijl er nog legio andere producten te bedenken zijn die per CPU of core worden gelicenseerd. Denk bijvoorbeeld aan verschillende oplossingen van Oracle en VMWare. Tel daar bij op dat kosten voor stroom en koeling tot wel 90% verminderd kunnen worden en het wordt duidelijk dat Violin Memory zich snel, heel snel terugverdient.

Wilt u weten wat Violin Memory voor u kan betekenen?

Neem dan contact op met Teamleider Microsoft Manuel Middendorp. Wij werken voor deze oplossing nauw samen met Zettastor, specialist op het gebied van data management oplossingen. Meer informatie op www.zettastor.eu.

Neem contact op

Manuel Middendorp

Manuel Middendorp

Senior/Teamleader Microsoft

Deel deze pagina