De nieuwe manier van licentiëren: Windows Core Licensing

Begin oktober 2018 heeft Microsoft Windows Server 2019 uitgebracht. Na Windows Server 2016, die drie jaar geleden uitkwam, is dit de tweede editie van Windows Server dat het Core Licentiemodel volgt. Er zijn de afgelopen 3 jaar al veel organisaties overgestapt naar dit nieuwe model. In 2015 schreef ik al over de aankondiging en in deze vernieuwde blog ga ik in op het licentiemodel van Windows Server. System Center Server kan in één adem worden genoemd met Windows Server, die hetzelfde licentiemodel volgt als laatstgenoemde.

Door Christiaan Hendriks, Microsoft License Specialist – 19 april 2019

 Leestijd: 4.10 minuten

Wat betekent de wijziging in het Windows licentiemodel voor jouw organisatie?

Dit zal de meest gestelde vraag worden de komende tijd, en is meteen lastig om in twee zinnen te duiden. Het is goed om te weten dat het core licentiemodel van toepassing zal zijn vanaf de nieuwe release. Er zijn een aantal momenten waarop je als organisatie te maken krijgt met het core model:

  • Migratie naar Windows server 2016 / 2019 of System Center 2016 / 2019
  • Verlenging van Software Assurance (SA) op Windows server en System Center
  • Uitbreiding van Windows Server en System Center licenties

Bestaande omgevingen op basis van het 2012 R2 platform (of lager) blijven op basis van het CPU model getoetst worden. Pas bij uitbreiding en verlenging van SA krijg je te maken met het core model.

Hoe ziet het nieuwe licentiemodel er concreet uit?

Waar in het oude model de licenties per 2 CPU werden geleverd, wordt in het nieuwe model de 2 core packs geïntroduceerd, zoals bij bijvoorbeeld het SQL model bekend is. De prijs van een 2 CPU licentie zal overeenkomen met de prijs van 16 cores, oftewel 8 x 2 core packs. Helaas is het niet mogelijk om een investeringsvoordeel te behalen door een server in te richten met minder dan 16 cores aangezien je rekening moet houden met de volgende minimale licentiëring (aan beide voorwaarden moet worden voldaan):

  1. Minimaal 8 cores per processor

  2. Minimaal 16 cores per server

Dit klinkt ingewikkeld, maar als je bedenkt dat deze regels ervoor zorgen dat voor een Windows server / System Center minimaal dezelfde kostprijs betaald dient te worden, is het op zich wel weer logisch.

Wat moet je doen als je SA verlengt op Windows server / System Center nadat het nieuwe licentiemodel van toepassing is?

De reguliere omwisselratio zal zijn 8 cores per CPU. Aangezien de licenties in 2-packs worden geleverd, zal elke 2-CPU pack worden omgewisseld voor 8 x 2 core packs.

Mocht bij een inventarisatie blijken dat er meer cores benodigd zijn, omdat er meer dan 8 cores in een processor aanwezig zijn, dan kan het SA worden verlengd voor het benodigde aantal cores voor de desbetreffende processoren. Om gebruik te maken van deze “extra grant” moet een Microsoft Software Inventory Logging tool gebruikt worden om zo bij toekomstige reviews of audits aan te kunnen tonen dat de hosts aanwezig waren op het moment van verlengen.

Verwacht je een hardwarevervanging te doen ná de SA-verlenging, en in deze hosts zitten meer cores dan de standaard SA grant van 16 cores per host? Dan mag er geen gebruik worden gemaakt van de extra grant.

Is het Core licentiemodel ook van toepassing op System Center server en de CIS bundel?

Ja, deze componenten volgen exact hetzelfde licentiemodel als Windows Server.

Verandert alles met dit nieuwe model?

Nee. Belangrijke punten die niet zullen veranderen:

  • Client Access Licenses zullen nodig blijven voor toegang tot Windows server;
  • De External Connector zal blijven bestaan om zodoende toegang voor externen mogelijk te maken.

Besparingsmogelijkheden op Azure: maak gebruik van de Azure Hybrid Benefit!

Verwacht je binnenkort de stap naar Azure te maken, of heb je deze al gemaakt? Dan kun je besparen op je Windows server licentiekosten. Ja, want in de Pay as you Go kosten op jouw Windows server VM’s op Azure zitten ook Windows server licenties inbegrepen. En deze licentiekosten zijn een stuk hoger dan de reguliere Windows server licentiekosten in een volume licentiecontract. Begrijpelijk, aangezien je de servers op Azure per minuut aan of uit kunt zetten.

Heb je deze flexibiliteit niet nodig omdat de VM’s voor een langere periode aan staan? Dan loont het de moeite om jouw Windows server licentie-investering te (her)gebruiken: Azure Hybrid Benefit.

Voor elke 8 cores aan Windows server licenties kun je een virtuele machine op Azure licentiëren tot maximaal 8 virtuele cores. Is de VM krachtiger van 10 tot 16 cores? Dan is er een volgend setje van 8 cores benodigd. Van 18 tot 24 cores zijn er weer 8 core licenties extra nodig, etc.

De voorwaarde hiervoor is dat er Software Assurance aanwezig is. Is er geen Software Assurance meer aanwezig? Dan kun je de licenties ook huren voor 1 of 3 jaar.

Heb je technisch / inhoudelijk advies nodig?

Wil je advies bij de licentiering van Windows server? Of wil je technisch / inhoudelijk advies wat er komt kijken bij de migratie naar Azure en het gebruik van Azure Hybrid Benefit? Neem dan contact met mij op!

 Neem NU contact met ons op!