Zo bereidt u zich voor op de upgrade naar Windows 10

12/11/2015 - Frederik Lefèvre, Cloud Consultant

Vroeg of laat upgraden organisaties naar Windows 10. Om goed voorbereid te zijn op de overgang van oudere versies van Windows naar Windows 10, vergelijken wij verschillende migratiemethoden. Daarnaast vertellen wij hoe u de compatibiliteit met uw hardware en softwaretoepassingen veiligstelt.

Een blog van COMPAREX collega John McGrath

Sinds de release op 29 juli van Windows 10 zijn er diverse wijzigingen toegebracht in de installatie van het besturingssysteem en het update-beheer. Dankzij dit nieuwe proces kunnen organisaties aanzienlijk besparen op personeelskosten die er anders zouden zijn voor de planning van migraties en de uitvoering van updates. Volgens Microsoft zijn alle hardware en ook toepassingen compatibel zijn met de vorige client-besturingssysteem Windows 7, Windows 8.0 of Windows 8.1.

Ik vermoed echter dat in de traditioneel risicomijdende organisaties uitgebreide tests worden uitgevoerd om de compatibiliteit met bedrijf kritische toepassingen te waarborgen. Microsoft is daar uiteraard op ingesteld en stelt alle tools gratis beschikbaar om een zo soepel mogelijke migratie naar Windows 10 mogelijk te maken.

Wanneer u momenteel met Windows 7, Windows 8 of Windows 8.1 werkt, zou u zich wat betreft de uitvoering van de upgrade niet moeten afvragen “waarom”, maar “wanneer”. Vooral gezien de beperkte ondersteuningsduur voor oudere versies van Internet Explorer is het verstandig om zo snel mogelijk te upgraden.

Features van Windows 10

“Cloud First, Mobility First” luidt de alomvattende strategie van Microsoft als het gaat om toekomstige software- en hardware-releases. Windows 10 is de eerste telg van de generatie “Cloud First, Mobility First” en belichaamt alle voordelen die deze nieuwe focus van Microsoft met zich meebrengt.

Windows 10 is het optimale platform voor organisaties:

 • Hoge gebruiksvriendelijkheid
  • Veranderingen zonder problemen voor gebruikers van Windows 7 en Windows 8
  • Consistente “look and feel” op alle mobiele apparaten
  • Universele toepassingen die op al uw Windows 10-apparaten werken
  • Spraakgestuurde assistent Cortana
 • Het samengaan van cloud en pc
  • Ontwikkeld voor het gebruik van cloud-toepassingen
  • Browser Microsoft Edge.
  • Office 365
  • Universal Office Apps voor Windows 10
  • Cloud-opslag “OneDrive for Business”
  • Eenmalige aanmelding (Single Sign-on) in Office 365
  • Office 365 met functies voor het beheer van mobiele apparaten
  • Ondersteuning voor de Continuum-functionaliteit

Ongecompliceerde installatie en beheer van Windows 10:

 • Uw eigen Business Store Portal
 • Gebruik van Office 365 met functies voor het beheer van mobiele apparaten
 • Vereenvoudigde update-processen

Klaar voor onmiddellijk gebruik in zakelijke omgevingen:

 • Meteen gebruiksklaar:
  • Gratis upgrade van standaard-pc's (Get Current)
  • Single-File-configuratie voor nieuwe apparaten
  • Geïntegreerde cloud-opslag (OneDrive for Business)

Verhoogde security

 • Nieuwe verificatiemethode
  • Windows Hello
  • Microsoft Passport
 • Multi-factor-verificatie
 • Bitlocker data-encryptie

Implementatie van Windows 10 in een netwerk

Met de release van Windows 10 luidt Microsoft het einde in van het tijdperk van terugzetten en opnieuw installeren. Dit wordt vanaf nu als een overbodige methode beschouwd. Organisaties hebben echter wel voldoende tijd nodig om de interacties tussen toepassingen te plannen en te testen. Microsoft beseft dat organisaties moeten kunnen controleren hoe upgrades worden geïmplementeerd.

Voor het beheer van implementaties kunnen gangbare tools zoals Microsoft System Center Configuration Manager (SCCM) of Microsoft Deployment Toolkit (MDT) worden gebruikt.

Product Ondersteunt beheer van Windows 10 Ondersteunt implementatie van Windows 10
System Center 2012 R2 Configuration Manager ja ja
System Center 2012 Configuration Manager ja ja
System Center 2012 Configuration Manager 2007 ja x
Windows Server 2012 R2
Windows Server 2012
Windows Server 2008
ja x
Microsoft Deployment Toolkit 2013 x ja

In place-upgrade: “Let Windows do the work.”

“In Place” luidt de voorgestelde methode van Microsoft voor versies van Windows 7, Windows 8 en Windows 8.1 – ook in het Enterprise-segment.
Het voordeel van deze methode is dat alle bestaande gegevens, toepassingen en drivers behouden blijven zonder dat de gebruiker iets hoeft in te voeren. In het onwaarschijnlijke geval dat een upgrade mislukt, wordt de installatie automatisch teruggezet naar het vorige besturingssysteem.
Voer de upgrade uit met behulp van Windows Update of download de media en gebruik voor de implementatie de tool SCCM of Microsoft Deployment Toolkit (MDT) wanneer tests en controles vereist zijn. In kleinere omgevingen is een handmatige implementatie realistisch.

Houd hierbij wel rekening met een aantal punten:

 • De overgang van een Windows X86-platform naar een X64-platform wordt niet ondersteund. Hier is terugzetten en opnieuw installeren noodzakelijk.
 • Sommige encryptietools van derden kunnen problemen veroorzaken bij de directe upgrade. Daarom is het raadzaam de encryptie tijdens de upgrade tijdelijk uit te schakelen.

Provisioning bij ‘Choose Your Own’ strategie

“Provisioning” is een nieuwe methode om een nieuw privéapparaat snel en eenvoudig te veranderen in een volledig functioneel zakelijk apparaat dat aan alle voorschriften voldoet. Door gebruik van een bestaande Enterprise Build Image, die is gemaakt met Windows Imaging and Configuration Designer, ICD), kunnen organisaties snel client-images implementeren. Het apparaat hoeft hierbij niet teruggezet te worden of opnieuw geïnstalleerd te worden.
Provisioning is vooral zinvol bij organisaties met een CYOD-strategie (Choose Your Own Device). Stel dat een werknemer een mobiel apparaat koopt dat hij wil gebruiken als primair werkapparaat. Dan zijn er flexibele implementatiemethoden voor de image: met behulp van media, USB-tethering of e-mails voor handmatige distributie. Microsoft werkt ook aan automatische provisioning van mobiele apparaten door verbinding met een bedrijfsdomein of een in de cloud gehost Azure AD-domein.

Andere scenario's die mogelijk zijn met Provisioning:

 • Wijzigen van de SKU's van apparaten, bijvoorbeeld bij het overgaan van Windows 10 Pro op Windows 10 Enterprise.
 • Automatische apparaatregistratie bij Mobile Device Management (MDM) 
 • Eenvoudig toevoegen van het apparaat aan een bestaand domein of een bestaande cloudservice zoals Azure AD

Terugzetten en opnieuw installeren

Terugzetten en opnieuw installeren was tot nu toe de meest gangbare methode. Daarbij worden alle gegevens en instellingen opgeslagen, de image met het nieuwe besturingssysteem wordt geïmplementeerd, drivers en toepassingen worden geïnstalleerd en de gegevens worden hersteld.
Deze optie blijft echter in alle gevallen een tijdrovende klus en is dus niet noodzakelijk bij de installatie van Windows 10.

Compatibiliteit met toepassingen en apparaten

 1. Hardware
  Microsoft stelt dat er bij hardware met Windows 7, Windows 8.0 of Windows 8.1 als besturingssysteem geen problemen zullen optreden bij een installatie van Windows 10. Ze beweren zelfs dat Windows 10 in veel gevallen beter zal draaien dan het oude besturingssysteem dat op de hardware werd gehost. Een klein aandachtspunt is dat Windows 10 x64 niet werkt op Pentium D-systemen.
   
 2. Toepassingen
  Volgens Microsoft zullen bij 90 procent van de toepassingen geen compatibiliteitsproblemen met Windows 10 optreden.
   
 3. Internet Explorer
  Op dit punt moeten bedrijven strategisch vooruitplannen. Vanaf januari 2016 zal Microsoft Internet Explorer 11 de enige ondersteunde browser zijn. Vanaf dat moment stopt Microsoft met beveiligingsupdates voor alle versies ouder dan Internet Explorer 11.

Volumeactivering

Microsoft heeft aangekondigd dat het proces hetzelfde blijft en dat alleen de sleutels veranderen.

 • Windows Update moet Windows 10 met bestaande KMS-servers ondersteunen.
 • Nieuwe KMS- en MAK-sleutels vereist.
 • Doorlopende ondersteuning voor op Active Directory gebaseerde activering.

Belangrijkste aandachtspunten bij de Windows 10 Upgrade

Gezien de vele gratis tools die Microsoft beschikbaar heeft gesteld om het upgrade-proces zo naadloos mogelijk te laten verlopen, bevinden gebruikers van Windows 8.1 zich in de ideale positie om stapsgewijs en in een rustig tempo over te gaan op Windows 10.

Afhankelijk van hoe realistisch dit is, gezien de omvang van de organisatie, moeten gebruikers van Windows 8.0 uiterlijk in januari 2016 upgraden naar Windows 8.1.
Hetzelfde geldt voor gebruikers van Windows 7. Hoewel een tussentijdse upgrade naar Internet Explorer 11 nog voor een kleine adempauze kan zorgen, om vervolgens een directe upgrade naar Windows 10 effectief te kunnen plannen.

In de tabel hieronder leest u de adviezen die gebruikers van oudere Windows versies dienen te nemen volgens Microsoft.

Windows 7  Windows 8  Windows 8.1

Windows 8.1 voor Touch-scenario's evalueren

Tot januari 2016 upgraden naar Internet Explorer 11

Tot januari 2016 upgraden naar Internet Explorer 8.1

Windows 10 plannen voor alle apparaten
Windows 10-upgrade uitvoeren op alle apparaten

Meer informatie?

Voor vragen over Windows 10 neemt u contact op met Frederik Lefèvre, Cloud Solution Consultant.
Zijn telefoonnummer is (06) 1007 0789 of per e-mail.

Neem contact op

Frederik Lefèvre

Frederik Lefèvre

Cloud Solutions Consultant

Deel deze pagina