Microsoft Bing heeft de toekomst

Microsoft Bing is de toekomst! Ondanks dat het alweer een tijd geleden is dat ik Microsoft Ignite heb bezocht, wil ik er toch nog even bij stilstaan. Vooral omdat ik samen met collega Terrence Varma een heel goede indruk heb gekregen waar Microsoft in de toekomst heen gaat en dat ziet er goed uit!

 Leestijd: 4.20 minuten

Door Frederik Lefèvre, Cloud Solution Consultant

Samenwerking

Klinkt het u bekend dat je bij terugkomst op kantoor na een beurs of congres als eerste de vraag krijg: “Wat heb je gezien en geleerd en hoe kunnen we dit toepassen bij onze klanten?” Soms is daar niet echt een makkelijk antwoord op te geven, maar eerlijk gezegd ben ik echt onder de indruk waar Microsoft op dit moment mee bezig is. Zo ging CEO Satya Nadella tijdens de Keynote in gesprek met wetenschappers over de samenwerking tussen wetenschap en technologie om wereldproblemen zoals klimaatverandering door CO2-uitstoot op te lossen. Er wordt bijvoorbeeld gezocht naar het reduceren van het energieverbruik van hun datacenters, waar weer kwantumcomputers voor nodig zijn. Misschien niet toepasbaar bij onze klanten, maar zeker wel relevant!

Servers beheren vanuit de browser

Een van de eerste sessies die ik bijwoonde ging over Project Honolulu. Een zeer interessante ontwikkeling voor alle Windows Server beheerders en dus ook voor onze klanten. Met Project Honolulu brengt Microsoft het beheer van Windows Servers zonder Azure of Cloud afhankelijkheid naar de browser. En dus zeer interessant voor het managen van private networks zonder internetverbinding.

Afbeelding 1: Honolulu Technical Preview. Bron: Microsoft

Offline Azure?

Uiteraard heb ik als Cloud Consultant ook veel sessies gevolgd over Azure en met name over Azure Stack. Logisch, want de Cloud, en in veel gevallen Microsoft Azure is voor veel organisaties de toekomst en daar ondersteunen wij hen bij vanuit het COMPAREX Cloud Team. 

En er is zeker weten een mooie toekomst weggelegd voor Azure Stack. Gedurende de sessies zijn veel scenario’s besproken en een van de opvallendste businesscases is in mijn ogen de infrastructuur op schepen. Op volle zee is bandbreedte namelijk vaak een uitdaging en via Azure Stack kunnen de workloads toch op het Azure platform gehost worden. Wilt u meer leren over Azure Stack, dan bieden wij vanuit onze COMPAREX Cloudcampus begin 2018 twee trainingen aan, waarin u een Hybrid Cloud op basis van Azure Stack leert configureren en beheren. 

Microsoft Graph

Een ander hot item is Microsoft Graph, waarmee slim machine learning wordt gekoppeld aan de beschikbare rijkdom aan data en gebruikersgedrag in de Cloud. Met Microsoft Graph kunnen slimme apps gebouwd worden, waarmee organisaties en eindgebruikers informatie getoond krijgen die actueel zijn en in relatie tot elkaar staan. 

Een van de bekende tools die goed gebruik maakt van de kracht van Graph is Smartsheet. Door de integratie van Graph met Office 365, krijgen eindgebruikers vanuit Smartsheet direct informatie uit Outlook controle over bestanden op OneDrive. Op Channel9 staat een zeer informatieve webcast over Graph die ik u zeker kan aanraden als u hier meer over wilt weten.

Microsoft Bing bing bing bing!

Terugkomend op  mijn doel van deze blog: Microsoft Bing onder de aandacht te brengen. Zoals u misschien weet was Satya Nadella lang de aangewezen persoon voor het succes van deze zoekmachine. En hoewel hij sinds zijn aantreden als CEO van Microsoft veel in positieve zin heeft veranderd, kan ik niet beoordelen of hij is geslaagd in het succesvol maken van Bing. Want wie gebruikt er eigenlijk Bing als zoekmachine? Persoonlijk ken ik niet zoveel mensen die dat doen en is Google naar mijn weten heer en meester.

Toch heeft iedereen met Windows 10 standaard Bing als zoekmachine. En dat maakt het volgende eigenlijk nog interessanter, want Microsoft heeft Bing for Business geïntroduceerd en dat is simpelweg geweldig! Het is een nieuwe intelligente zoekervaring voor Office 365 en Microsoft 365, die gebruik maakt van Artificial Intelligence en Microsoft Graph om meer relevante zoekresultaten te leveren op basis van je organisatorische context.

Afbeelding 2. In de bovenstaande afbeelding een voorbeeld van een zoekopdracht. Bron: Microsoft

Bing for Business helpt gebruikers tijd te besparen door veilig intelligente informatie op te vragen uit de Microsoft Cloud zoals bedrijfsgegevens, personen, documenten, sites, locaties én openbare websites. Alles wordt in één overzicht weergegeven en Bing for Business is toegankelijk vanaf elk apparaat met een browser. Windows 10 gebruikers met Cortana kunnen op deze manier zoeken in alle lokale bronnen maar ook op Bing for Business.

Preview

Op dit moment is Microsoft Bing for Business in preview beschikbaar waarna het in 2018 onderdeel wordt van nagenoeg alle Office 365 pakketten. De impact die Microsoft Bing for Business kan hebben op de productiviteit binnen organisaties, is groot. Microsoft zoekt dan ook Office 365 klanten die Microsoft Bing for Business willen uitproberen.

Meer informatie?

Als u interesse heeft, dan kunt u zich eenvoudig aanmelden via http://aka.ms/b4bprivatepreview. Neemt u in dat geval even contact met mij op. Ik deel graag ervaringen met u en wellicht kunnen wij er in de loop van volgend jaar gezamenlijk een mooi blog over schrijven. To be continued!

Neem contact op

Frederik Lefèvre

Frederik Lefèvre

Cloud Solutions Consultant

Deel deze pagina