Office 365 in gebruik? Office migratie wordt noodzakelijk!

Maakt uw organisatie op dit moment gebruik van Office 365 diensten zoals Exchange Online, maar is de Office applicatie nog niet gemigreerd naar de laatste versie van Office? Let dan op! Binnenkort zult u de Office omgeving moeten migreren naar de nieuwste versie, en dan het liefste op basis van de Office 365 ProPlus installatie. Hoe en waarom leest u in deze blog

 Leestijd: 3.10 minuten

Door Christiaan Hendriks, Microsoft Licensing Consultant

Beleidswijziging Office 365 op komst

Op dit moment is het mogelijk om een oudere Office versie te koppelen aan Office 365 diensten. Zo kan je bijvoorbeeld met Outlook 2010 of Outlook 2013 zonder problemen een Exchange Online mailbox openen. Microsoft garandeert niet dezelfde “gebruikerservaring” zoals deze met de laatste versie van het Office pakket wel kan worden verwacht, maar dat is het dan ook. Daar komt dus verandering in. 

Vaak wordt er nog een oude(re) Office versie gebruikt omdat er koppelingen en afhankelijkheden zijn met bijvoorbeeld het primaire zaaksysteem. Daarom heeft de aangekondigde beleidswijziging een enorme impact voor organisaties die al wel over zijn op bijvoorbeeld Exchange Online, maar de Office applicatie nog niet gemigreerd hebben. 

De beleidswijziging houdt in dat de Office versie in mainstream support moet zijn om verbinding te kunnen maken met bijvoorbeeld Exchange Online.

Mainstream support

Office 2016, op dit moment de jongste telg uit de Office familie, werd gelanceerd in de tweede helft van 2015. Vanaf de release wordt een versie 5 jaar ondersteund. In deze mainstream support fase ondersteunt Microsoft het product met feature- en security updates. Na deze 5 jaar vervalt het mainstream support en worden er alleen security patches uitgebracht. Voor Office 2016 geldt dat het mainstream support vervalt per 13 oktober 2020. Dit is de dag waarop de beleidswijziging in gaat en organisaties, die gebruik maken van Office 365 diensten, over moeten zijn naar Office 2019.

Office 2019

Office 2019 is in september 2017 aangekondigd tijdens Microsoft Ignite in Orlando. Deze Office versie wordt zowel als Office 365 (huur) en als perpetual (koop) variant uitgebracht. Op dit moment is het niet duidelijk of Office 2019 de laatste versie is die als perpetual licentie beschikbaar komt. Wat wel duidelijk is, is dat Office 2019 niet meer als MSI installatie beschikbaar komt. Office 2019 wordt alleen uitgebracht met Click to Run technologie, dezelfde technologie die op dit moment bruikbaar is bij de Office 2016 versie van Office 365 ProPlus.

Office migratie noodzakelijk

Hoe je het wendt of keert, het is duidelijk welke weg Microsoft in is geslagen. De doorontwikkeling zit hem met name in Office 365 ProPlus. Ten eerste wordt bij de release van Office 2019 geen MSI installatiemethode beschikbaar gesteld. Maar nog belangrijker: Office 2010, 2013 én Office 2016 worden in het laatste kwartaal van 2020 waardeloos in combinatie met Office 365. Heeft u advies of technische ondersteuning nodig op dit vlak? Neem dan contact met mij op! Dan bespreken we samen de mogelijkheden. 

Office 365 ProPlus update cyclus

Een migratie naar Office 365 ProPlus betekent een ander update mechanisme. Hier ga ik in mijn volgende blog verder op in.

Wilt u meer weten?

Wilt u meer weten? Neem dan gerust contact met mij op.

Neem contact op

Christiaan Hendriks

Christiaan Hendriks

Microsoft License Specialist

Deel deze pagina