Hoe maak je een tenant aan voor een Office 365 dev/testomgeving?

Vaak is het een goed idee om een aparte ontwikkel- en testomgeving op te zetten voor het testen van nieuwe functies, wijzigingen in de configuratie, ontwikkelen van scripts. Voor een Microsoft Office 365 omgeving geldt dit ook. Klanten vragen ons vaak hoe zij een aparte ontwikkel- en test-tenant met Microsoft Office 365 diensten kunnen opzetten. In dit blog gaan we hierop in.

 Leestijd: 2.00 minuten

Door Arjan de Groot, Solution Advisor Microsoft - 25 februari 2019

Wat is een tenant eigenlijk?

Een tenant bevat een uniek geïdentificeerd domein met gebruikers, beveiligingsgroepen en abonnementen. De tenant die voor jouw organisatie wordt aangemaakt heeft in principe de domeinnaam "<account>.onmicrosoft.com". Zoals wellicht bekend, kan een Microsoft Office 365 abonnement maar in één tenant worden gekoppeld aan een gebruiker. Voor meer informatie over de tenant: mijn collega Michel Mars heeft een uitgebreid blog geschreven over de Microsoft tenant.

Maar wat als je een aparte ontwikkel- en test-tenant wilt aanmaken?

Ten eerste moet je niet de naam voor jouw (toekomstige) productieomgeving gebruiken voor de dev/test tenant maar bijvoorbeeld "<account_test>.onmicrosoft.com". Kijk eerst op o365.rocks om te controleren of de tenant-naam beschikbaar is.

Initieel kun je een Office 365 trialomgeving opstarten. Deze kun je maximaal 90 dagen gebruiken (na verlenging). Wil je langer dan 90 dagen testen, dan kunnen er aan deze trial-omgeving betaalde subscripties worden toegevoegd. Welk contract daarvoor het meesst geschikt is, hangt af van het aantal subscripties waarmee getest gaat worden.

Daarnaast kun je hieraan een op Azure gehoste infrastructuur koppelen om jouw omgeving te simuleren. Met de Office 365 dev/testomgeving in Azure kun je stapsgewijs een (vereenvoudigde) omgeving configureren. Je hebt hiervoor een Azure abonnement nodig. Wanneer je al beschikt over (een) Visual Studio abonnement(en), kun je gebruikmaken van de bijbehorende gratis Azure credits.

Tips

Wij adviseren je de dev/test tenant in te stellen op “First Release” om zo nieuwe features te testen voordat deze worden uitgerold naar jouw eindgebruikers. En om snel te starten kun je hier een E5 test-tenant aanmaken voor 25 gebruikers.

Meer weten of advies nodig?

Wil je graag meer weten of heb je advies nodig? Laat dan je contactgegevens achter in het onderstaande formulier.

 Neem NU contact met ons op!