Microsoft Premium Assurance, een must?

14 juli 2015, de dag waarop het Extended Support op Windows Server 2003 verliep. Wat gebeurt er als u nog systemen op een verouderd niet-supported platform heeft draaien? En welke opties zijn er om alsnog ondersteuning te krijgen? In dit blog ga ik in op deze vragen.

 Leestijd: 5.00 minuten

Door Christiaan Hendriks, Microsoft Licensing Consultant

Hoe ziet de levenscyclus van Microsoft software er nu eigenlijk uit?

In het algemeen zijn er twee ondersteuningsfases te onderscheiden. Een release wordt 10 jaar ondersteund waarbij Microsoft de eerste vijf jaar basisondersteuning (Mainstream Support) biedt. In deze fase wordt het product volledig ondersteund met feature- en security updates. Na 5 jaar komt het product in de “Extended Support”-fase.

Van Mainstream naar Extended Support

In de Extended Support-fase ondersteunt Microsoft het product nog wél met beveiligingsupdates, maar er worden geen nieuwe functionaliteiten meer toegevoegd. Voor niet-beveiligingsupdates is er Extended Hotfix Support nodig, beschikbaar via een Premier Support contract. Meer informatie over Premier support vindt u in de link onderaan deze blog.

Wat gebeurt er na de Extended Support fase?

Na de Extended Support fase worden er geen beveiligingsupdates meer uitgegeven door Microsoft, wat een potentieel beveiligingsrisico betekent. Het is niet voor niets dat de overheid twee jaar geleden EUR 1,7 miljoen heeft gespendeerd aan “extended-extended support” op Windows Server 2003. En terecht, want de beveiligingsrisico’s en de daarbij behorende potentiële schade liggen waarschijnlijk vele malen hoger.

… En toen was er Premium Assurance

Premium Assurance, dé oplossing wanneer u verwacht langer ondersteuning nodig te hebben dan de 10 jaar die Microsoft biedt. Met Premium Assurance kunt u de levensduur namelijk verlengen met 6 jaar extra ondersteuning.

Microsoft Support fases

Hoe werkt Premium Assurance?

Premium Assurance is beschikbaar voor Windows Server en SQL Server vanaf versie 2008. We nemen als voorbeeld SQL Server 2008, waarvan de Extended Support op 9 juli 2019 verloopt. Wanneer u Premium Assurance in juli 2017 toevoegt aan Software Assurance (SA is namelijk verplicht om Premium Assurance toe te kunnen voegen), betaalt u jaarlijks 7% van de huidige licentieprijs. Dit bedrag staat, zolang u Premium Assurance verlengt, vast voor de gehele looptijd. Bij uitbreidingen wordt hetzelfde Premium Assurance tarief gehanteerd. 

 

Microsoft Premium Assurance kosten

Wat gebeurt er dan met de prijs als mijn licentiecontract afloopt?

Dan wordt de prijs uit het oude contract overgenomen en voortgezet in het nieuwe contract. De prijs kan alleen gewijzigd worden in het geval van koersschommelingen en wanneer er een nieuw prijslevel van toepassing is.

In welke contractvormen is Premium Assurance beschikbaar?

Premium Assurance is beschikbaar binnen een Enterprise (Subscription) Agreement, Server & Cloud Enrollment en Enrollment for Education Solutions. Premium Assurance kan alleen toegevoegd worden aan hetzelfde contract als het onderliggende Software Assurance component aanwezig is. 

Wat zijn de contractuele voorwaarden van Premium Assurance?

Hieronder de belangrijkste voorwaarden op een rij:

  1. Software Assurance is verplicht, op zowel de servers als voor de Client Access Licenses indien van toepassing
  2. Premium Assurance moet worden afgenomen voor alle licenties binnen dezelfde Product Family die binnen het betreffende contract aanwezig zijn.
    Microsoft Premium Assurance Product Familiy tabel
  3. Premium Assurance moet worden afgenomen voor alle aanvullende licenties die in de loop van de contractperiode worden aangekocht.

Wat is verstandig?

Op het moment dat u over systemen beschikt die buiten support komen te vallen, is het raadzaam contact op te nemen met uw contactpersoon bij COMPAREX. Samen met u bespreken wij de mogelijkheden om te bepalen welk scenario het beste aansluit. Hierbij kunt u denken aan de upgrade van de betreffende systemen, het verplaatsen van de systemen naar de Cloud of uiteindelijk toch kiezen voor de Premium Assurance. Hierbij wordt rekening gehouden met de functionele- en technische requirements, risico’s en de kosten.  

Wilt u meer weten over Premium Assurance?

Wilt u meer weten over Premium Assurance? Neem dan gerust contact met mij op.

Neem contact op

Christiaan Hendriks

Christiaan Hendriks

Microsoft License Specialist

Deel deze pagina