Microsoft Power BI & (licentie)mogelijkheden | COMPAREX

Er is veel te doen omtrent Microsoft Power BI. Het is een prachtige tool waarmee u data visualiseert en eenvoudig toegang krijgt tot die data. Omdat u met Microsoft Power BI op een overzichtelijke, visuele manier data rapporteert, komt u tot inzichten die tot dan toe verborgen waren. Veel organisaties zijn direct na de release in 2015 met de tool aan de slag gegaan. Met de recente wijzigingen rondom dit platform staat Power BI wederom op de kaart en hebben wij dagelijks te maken met vraagstukken over de (licentie)mogelijkheden. Tijd voor een blog!

 Leestijd: 5.00 minuten

Door Chris van der Zwan, Software Licensing and Cloud Solutions Consultant

De verschillende Microsoft Power BI licenties

Vanaf de eerste release heeft Microsoft veel feedback gehad op het platform, met name over hoe organisaties hun data willen visualiseren. Denk aan het publiceren van rapportages voor uw klanten, partners en de gehele interne organisatie. Er zijn veel krachtige oplossingen te bedenken om uw service naar uw klanten te verhogen. Ook kunt u tot de ontdekking komen dat uw data informatie bevat die u nooit eerder in uw Excel-rapportages heeft gezien.

Microsoft heeft op 1 juni 2017 een aantal wijzigingen doorgevoerd in Power BI. Zo is het met de gratis variant niet langer mogelijk om een gedeeld dashboard te openen. Aan de andere kant is de functionaliteit van de gratis variant wel groter geworden.

Om breder aan de slag te gaan met het creëren van dashboards heeft Microsoft Power BI Premium geïntroduceerd. Anders dan de Free- of Pro-versie, betreft dit geen user-licentie. U neemt licenties af op basis van het aantal benodigde cores.

Microsoft kent de volgende Power BI licenties:

  • Power BI Free per user
  • Power BI Pro per user
  • Power BI Premium EM-series per core
  • Power BI Premium P-series per core
  • SQL Server Enterprise per core inclusief Software Assurance (Power BI Reporting Server).

Welke Microsoft Power BI licentie heeft u nodig?

Voordat we deze vraag kunnen beantwoorden, is de volgende vraag van belang: wat wilt u bereiken?. Afhankelijk van het doel is namelijk een bepaalde licentie nodig. Een gebruiker die zelf aan de slag gaat met het visualiseren van zijn Excel-sheets of -data uit een SQL-database, kan prima met de gratis variant uit de voeten.

Voor een gebruiker die data visualiseert en het dashboard vervolgens met tien collega’s deelt, is de aanschaf van tien Pro-licenties geschikter. En als een gebruiker een dashboard voor klanten of de gehele organisatie maakt, zal de voorkeur uitgaan naar Power BI Premium. Met deze editie heeft namelijk alleen de persoon die het dashboard maakt een Pro-licentie nodig. De personen die het dashboard bekijken of openen kunnen prima uit de voeten met de gratis variant. Dit is direct een van de grootste verschillen met de Pro-versie. Daarnaast levert u met de Premium-variant betere prestaties en kunt u werken met grotere datavolumes.

Microsoft Power BI

Hoe werkt het licentiemodel van Power BI Premium?

Microsoft Power BI Premium is een hybride licentie die zowel in de cloud als on-premise (of tegelijkertijd) ingezet kan worden. Anders dan de twee eerder genoemde varianten, kent Microsoff Power BI Premium een licentiemodel per core. De cores zijn verdeeld in een front- en backend capaciteit.

Frontend

De frontend cores zijn verantwoordelijk voor zaken als webservice, dashboard, rapporten, access rights management, planning scheduling, API’s, uploads, downloads, etc. Kortom, alles wat te maken heeft met de gebruikerservaring.

Backend

De backend cores zijn verantwoordelijk voor de zwaardere rekenkracht op de achtergrond. Denk aan query processing, cache management, running R servers, data refresh, natural language processing, real-time feeds en server-side rendering van rapporten en afbeeldingen. Met de backend cores wordt daarnaast een hoeveelheid geheugen gereserveerd. Dit is met name belangrijk als u te maken heeft met grote datamodellen of met een groot aantal actieve datasets.

Twee series

Microsoft Power BI wordt in twee verschillende series geleverd: de P-series en de EM-series. De P-series (Premium) betreffen de volledige producten, terwijl de EM-series (Embedded) hier een uitgeklede versie van zijn. De naam van de EM-series geeft al aan waar ze voor bedoeld zijn: het koppelen van Power BI aan specifieke applicaties.

Voor wie is Microsoft Power BI Premium vooral geschikt?

Premium is vooral geschikt voor organisaties die organisatiebreed met Power BI aan de slag gaan. De ontwerper die het dashboard maakt moet beschikken over een Power BI Pro licentie en de Premium versie wordt aangekocht op basis van het aantal benodigde cores.

Wat is Microsoft Power BI Report Server?

De laatste variant in de Microsoft Power BI familie is de Power BI Report Server. Report Server zit verweven in de Power BI Premium licentie, maar ook in SQL Server Enterprise. Belangrijk bij die laatste is dat u Report Server alleen kunt gebruiken indien u beschikt over Software Assurance en het core-model van de licentie.

Report server is op twee manieren te licentiëren:

  1. SQL server with SA per core (on-premise) + Power BI Pro per user
  2. Power BI Premium per capacity (hybrid) + Power BI Pro per user

Wilt u meer weten over Microsoft Power BI?

Wilt u meer weten over Microsoft Power BI of heeft u advies nodig welke licentie u het beste kunt aanschaffen? Neem dan gerust contact met mij op!

Neem contact op

Chris van der Zwan

Chris van der Zwan

Consultant

Deel deze pagina