Verslag van Microsoft Ignite 2019 Orlado, Florida

Dit jaar was COMPAREX/SoftwareONE Nederland opnieuw vertegenwoordigd op Ignite, het grootste IT-trainingsevent van Microsoft. Deze keer met Madeleine van de Rotten, Mattijs Versteeg, Gertjan Jongeneel en Stefan Hartmans. Met circa 26.000 bezoekers en bijna 1.600 sessies heeft Microsoft inzicht gegeven in alle nieuwe ontwikkelingen. Madeleine van de Rotten heeft ook een blog geschreven met een focus op de Moderne Werkplek.

Door Gertjan Jongeneel, Senior Solutions Architect en Stefan Hartmans, Microsoft Cloud Specialist

 Leestijd: 4.15 minuten

vlnr. Stefan Hartmans, Gertjan Jongeneel, Madeleine van de Rotten, Mattijs Versteeg

Keynote Satya Nadella

De week begon met de keynote van Satya Nadella, CEO van Microsoft. We waren al om 7 uur aanwezig zodat we in aanmerking kwamen voor het live bijwonen van deze sessie. Dit was alleen weggelegd voor de eerste 3.000 belangstellenden; de overige bezoekers moesten de sessie bijwonen via schermen. Op inspirerende wijze nam Satya ons mee in diverse aankondigingen om de digitale transformatie verder vorm te geven. Hieronder een selectie uit de talloze aankondigen die zijn gedaan gedurende de week. Houd hierbij rekening met het feit dat veel van de zaken nog in preview zijn.

 • Azure ARC

Klanten kunnen hiermee gebruik maken van Azure services en management binnen andere infrastructuren (bijvoorbeeld een on-premises omgeving) of andere Cloud aanbieders zoals Amazon of Google. Vanuit de Azure portal kan je in dat geval centraal en uniform zaken inzetten zoals patch management en monitoring. Een voorbeeld van monitoring zou kunnen zijn dat een tekort aan resources wordt opgemerkt en dat er desgewenst voor zolang nodig geautomatiseerd capaciteit vanuit Azure is bij te schalen om dat tekort op te vangen. Je krijgt meer grip op o.a. Windows en Linux servers, databases en Kubernetes clusters inclusief container-gebaseerde applicaties Tenslotte heb je uitgebreide beveiligingsmogelijkheden door het toepassen van controle, compliance en security beleidsregels.

 • Azure Synapse Analytics

Dit is de nieuwste evolutie van het Azure SQL Data Warehouse met onbeperkte capaciteit. Hiermee wordt de kloof tussen data warehouses en data lakes overbrugd, daarbij gebruik makend van andere Microsoft services zoals PowerBI en Machine Learning. Je kunt hiermee zowel relationele als ongestructureerde data centraal beheren en analyseren.

 • Project Cortex

Sinds de lancering van Teams is dit de eerste nieuwe dienst in Microsoft 365. Project Cortex gebruikt kunstmatige intelligentie om een kennisnetwerk te creëren dat gegevens van organisaties analyseert en automatisch rangschikt in onderwerpen zoals projecten of klanten. Microsoft heeft aangegeven dat deze dienst in de eerste helft van 2020 verwacht kan worden.

 • Windows Virtual Desktop (WVD) - nieuwe features

We krijgen de laatste tijd zeer veel vragen over WVD. Hiermee kan de klant op een vrij eenvoudige, veilige en kostenefficiënte manier een Windows desktop aanbieden vanuit Azure.  De ontwikkelingen op dit gebied staan dan ook zeker niet stil. Hieronder enkele van de aankondigen die zijn gedaan.

 • Er komt nu een management GUI voor WVD. Tot dusver moest veel van de configuratie via PowerShell en deze toevoeging maakt de configuratie en het beheer weer eenvoudiger.
 • Het is in de toekomst ook mogelijk om de desktop of applicatie (de zgn. session host) zelf op basis van on-premises hardware aan te bieden waarbij de overige infrastructuur-componenten als managed service vanuit Azure blijven komen.Er is daarvoor on-premises een nieuwe component vereist, namelijk de Azure Stack Hub.
 • Officiële ondersteuning voor Linux gebaseerde endpoints waarop de WVD-client staat. De eerste leverancier met een werkende oplossing die nu is aangekondigd is Igel (https://www.igel.com/page/wvd/).
 • Er komt een nieuwe versie van de WVD-client met ondersteuning van diverse aantrekkelijke features. Te denken valt aan de selectie van de monitor(en) waarop de WVD-sessie zichtbaar is, optimalisatie van multimedia en een verbeterde beeldkwaliteit.
 • Er zijn additionele tools beschikbaar om de migratie vanuit een huidige desktopoplossing naar WVD te vereenvoudigen en te optimaliseren.
 • De werking van applicaties wordt min of meer gegarandeerd vanuit het Desktop App Assure-program. Werkt een applicatie niet, dan gaat Microsoft hierbij actief ondersteunen om dit alsnog voor elkaar te krijgen.
 • Microsoft Edge en Bing

De Microsoft-browser Edge krijgt begin volgend jaar een grote update met meer opties om de privacy te beschermen en een verbeterde versie van de zoekmachine Bing. De nieuwe versie van Edge is gebouwd op Chromium, de software waar ook Google Chrome op draait. De nieuwste versie geeft de unieke mogelijkheid om het intranet van een organisatie te verbinden met Microsoft Search, zodat er sneller en efficiënter gezocht kan worden naar relevante data.

 • Microsoft Endpoint Manager

Dit is een end-to-end managementoplossing die bestaat uit de combinatie van Intune en System Center Configuration Manager (SSCM) met de toevoeging van een aantal nieuwe features en componenten zoals Device Management Admin Center (DMAC) and Desktop Analytics.

 • Power Automate

Microsoft heeft zijn automated workflow-oplossing, Microsoft Flow, hernoemd naar Power Automate. De Power Automate oplossing biedt API en User Interface (UI) gebaseerde automation voor bedrijven via een unified platform. Het creëren van een UI-flow is een eenvoudige en vertrouwde point-and-click / low-code ervaring die het voor gebruikers gemakkelijk maakt om handmatige taken om te zetten in een geautomatiseerde variant.

 • Project Sillica

Tenslotte een ander aardig technisch nieuwtje. Op de eerste dag van Ignite werd aandacht besteed aan een bijzondere samenwerking tussen Microsoft en Warner Bros. Zij zijn er samen in geslaagd om de eerste Superman film op een stuk kwartsglas te laseren. Het stuk glas heeft daarbij een beperkte grootte, namelijk 75x75x2 mm. Het betreft een Microsoft Azure project dat recente ontdekkingen in ultrasnelle laseroptica en kunstmatige intelligentie gebruikt om gegevens in kwartsglas op te slaan. Op welke termijn dit daadwerkelijk concreet toepasbaar is, zal de toekomst moeten uitwijzen.

Meer informatie of advies nodig?

We kunnen ons voorstellen dat er naar aanleiding van bovenstaande aankondigen vragen zijn ontstaan. Vanzelfsprekend is het altijd mogelijk om wat dieper in te gaan op een specifiek onderwerp en een andere toelichting te geven. Neem contact met ons op door je contactgegevens achter te laten via het onderstaande formulier.

 Laat NU je gegevens achter voor meer informatie of advies

Neem contact op

Gertjan Jongeneel

Gertjan Jongeneel

Senior Solution Architect

Neem contact op

Stefan Hartmans

Stefan Hartmans

Microsoft Cloud Specialist

Deel deze pagina