Android Enterprise: het nieuwe beheer van Android apparaten

Google introduceerde in 2010 de Device Administration API’s (Application Programming Interface). Hiermee werd het mogelijk Android toestellen te beheren via een Unified Endpoint Management (UEM) oplossing.

De wensen en eisen vanuit de medewerkers en bedrijven werden steeds groter. Medewerkers wilden bijvoorbeeld zakelijke en privégegevens op één apparaat houden. Bedrijven wilden dit wel faciliteren, maar dan op een veilige en gecontroleerde manier. Dit was niet mogelijk met de bestaande API's en het antwoord vanuit Google kwam met Android 5.0 waarin Android Enterprise werd gelanceerd (destijds ‘Android for Work’ genoemd).

Medio 2019 gaat deze situatie veranderen. Google heeft de keuze gemaakt de in 2010 geïntroduceerde API’s niet meer beschikbaar te stellen vanaf Android versie 10. De op Android 10 gebaseerde toestellen kunnen uitsluitend beheerd worden via Android Enterprise.

Door Robin Hobo, Solution Architect – 17 december 2018

 Leestijd: 3.30 minuten

Wat is Android Enterprise eigenlijk?

Android Enterprise

Android Enterprise is een nieuwe manier van het beveiligen van Android toestellen en bedrijfsgegevens door onder andere applicaties kan laten draaien in een afgeschermde omgeving. Hierdoor kun je bijvoorbeeld de werk- en privéomgeving scheiden.

Via Unified Endpoint Management (UEM) oplossingen zoals Microsoft EM+S en VMWare Workspace One kan Android Enterprise worden geconfigureerd op verschillende manieren.

  1. In de work profile-modus kunnen bedrijfsapplicaties in een afgeschermde omgeving draaien. Dit is handig voor privétoestellen die ook zakelijk worden gebruikt en andersom.
     
  2. Een andere modus is de work only modus die ervoor zorgt dat het toestel alleen zakelijk ingezet wordt.
     
  3. Of de dedicated device-modus, die ervoor zorgt dat het toestel beperkt wordt voor het gebruik van één of meerdere applicaties Dit wordt ook wel de kiosk modus genoemd.

Actie noodzakelijk

Door het verdwijnen van de API’s is het van belang dat bedrijven die Android toestellen via deze “oude” manier beheren, in actie komen.

En wat is de consequentie als ik niet overstap?

Nieuwe Android 10 toestellen kunnen niet op de traditionele manier in beheer genomen worden. Bestaande toestellen, voorzien van Android 9, die worden geüpdatet naar Android 10 kunnen na de update niet meer beheerd worden. Op deze toestellen verlies je de grip. De huidige Android toestellen die voorzien zijn van Android versie 9 en lager kun je nog gewoon op de traditionele manier beheren

Hoe stap ik gemakkelijk over?

De transitie naar Android Enterprise kan eenvoudig gefaseerd doorgevoerd worden door bijvoorbeeld via een UEM-oplossing Android Enterprise eerst te testen bij een selecte groep gebruikers.

Als blijkt dat alles op de juiste manier is ingesteld, kan de traditionele manier geblokkeerd worden zodat er geen nieuwe toestellen via deze manier beheerd gaan worden.

Aan de rechterkant is als voorbeeld een afbeelding te zien hoe dit binnen Microsoft Intune is in te stellen.

De vervolgstap is dan om alle bestaande Android toestellen in fases over te zetten.

Android Enterprise UEM

Meer weten of advies nodig?

Wilt u meer weten over Android Enterprise of heeft u advies nodig over UEM-oplossingen? Laat dan uw gegevens achter in het onderstaande formulier of neem direct contact op met Robin Hobo.

 Neem NU contact met ons op!

Neem contact op

Robin Hobo

Robin Hobo

Solution Architect

Volg Robin Hobo op:

 LinkedIn

 Twitter

 Website

Deel deze pagina