Modern werken begint bij veilig werken

Dé werkplek bestaat niet meer. Jouw medewerkers werken per slot van rekening waar het hen uitkomt. Thuis, op kantoor, vanuit een restaurant of vanaf hun vakantieadres. Zij bepalen hun werkplek, hun werktijden en de devices die ze gebruiken steeds meer zelf. Flexibel en handig, maar er zijn ook aandachtspunten. Want waar een vaste fysieke locatie om het werk uit te voeren minder belangrijk wordt, is goede veiligheid steeds noodzakelijker. Je hebt toch weinig zicht op de locaties, de devices en de webapplicaties die jouw medewerkers gebruiken. Maar hoe faciliteer je dit flexibele werken zonder concessies te doen aan de veiligheid van jouw data?

Door William Jansen en Eric Bruseker, Senior Solution Specialists – 25 maart 2019

 Leestijd: 4.00 minuten

Security is prioriteit

In de praktijk zien wij dat het grootste deel van onze klanten hybride werkt. Een deel van de IT on-premise, het andere deel van de data en applicaties in de cloud. Zowel cloud als on-premise verdienen aandacht als het gaat om veiligheid. Wij zien gelukkig dat die aandacht er de laatste jaren ook steeds meer is. Waar security voorheen pas aan het eind van een proces aan bod kwam, is dat tegenwoordig steeds vaker bij de start van een nieuw project. Security by design!

Het begint bij mensen

Natuurlijk vinden wij het een goede ontwikkeling dat veiligheid steeds meer prioriteit krijgt. Toch geeft jou dat nog geen garantie. Want uit ervaring weten wij dat alles valt of staat met bewustwording in de organisatie. Het begint dus bij jouw medewerkers. Zij moeten het beleid van jouw organisatie kennen en omarmen. Wij noemen dat ook nog wel eens de "human firewall". Vervolgens is er uiteraard nog de inrichting van de IT. Die moet op orde zijn. Een goede rolverdeling en koppeling van de juiste rechten vormen daarbij de eerste stap. Ga er daarbij altijd vanuit dat niets te vertrouwen is. Met die uitgangspositie kun je vervolgens rechten toekennen en bepaal je vanaf welke devices, netwerken en locaties je toegang wilt verlenen. Een goed idee is om hierbij multi-factor authenticatie toe te passen. Zo krijgen onbevoegden niet de beschikking over jouw data.

De onmisbare cloud

Uiteraard is de cloud bij de moderne werkplek onmisbaar. Wij zien regelmatig dat met argusogen naar de cloud wordt gekeken.

Onterecht! Met de juiste voorzorgsmaatregelen is de cloud wel degelijk veilig.


Sterker nog. De cloud biedt met het oog op veiligheid voordelen ten opzichte van een on-premise omgeving. Updates worden immers automatisch uitgevoerd in tegenstelling tot bij een traditionele omgeving. Vorig jaar zijn er een aantal ransomware uitbraken geweest. Veel van deze uitbraken hadden voorkomen kunnen worden wanneer er tijdig gepatcht was. On-premise is dit in de praktijk nog wel eens lastig, maar in de cloud is dit een stuk eenvoudiger.

Platformvisie

Uiteraard komt er bij de veiligheid rondom de moderne werkplek veel kijken. Vraag jij je af hoe je te werk moet gaan en waar je allemaal aan moet denken? Wij begrijpen dat je niet zit te wachten op een aparte oplossing voor elk pijnpunt, wat een wildgroei aan oplossingen in de omgeving tot gevolg heeft. Bovendien is het lastig omdat je dan voor elke oplossing expertise in huis moet hebben. Daarom adviseren wij een platform waarin meerdere oplossingen, van verschillende fabrikanten, kunnen worden gekoppeld en waarmee alle onderdelen binnen jouw IT-security integraal met elkaar zijn verbonden en intelligentie kunnen delen. Benodigde acties richting andere componenten in het platform vinden automatisch plaats. Er is geen overlap of tekort in functionaliteit, incidenten zijn sneller op te sporen en beter te managen. Ook heb je een completer en sneller inzicht. Handig voor het aantonen van compliance. De totale beheers- en exploitatiekosten kunnen hiermee fors verlaagd worden en de security wordt nog krachtiger en effectiever.

Van Roadmap tot en met uitvoering

Om tot dat platform te komen, maken wij allereerst een roadmap. Daarbij kijken wij welke expertise en oplossingen je al in huis hebt, waar je nu staat, wat je wilt en bepalen wij de route om tot het securityplatform te komen. Zo werken wij op een efficiënte manier zonder dat wij de bestaande omgeving volledig hoeven uit te faseren. Daardoor is de adoptiegraad bij interne medewerkers hoog en worden desinvesteringen geminimaliseerd. Vervolgens helpen wij jou met de daadwerkelijke uitvoering.

Meer weten rondom de moderne werkplek?

Wil je weten hoe wij je kunnen helpen met de moderne werkplek? Of heb je vragen over beveiliging van jouw omgeving? Laat dan jouw gegevens achter in het onderstaande formulier en wij nemen contact met je op.

 Neem NU contact met ons op!

Neem contact op

William Jansen

William Jansen

Senior Solution Specialist Security

Neem contact op

Eric Bruseker

Eric Bruseker

Senior Solution Specialist Security

Deel deze pagina