Op 10 maart vond de COMPAREX Mobility Roundtable plaats in de Amsterdam Arena. Alle belangrijke vendoren op mobility gebied waren uitgenodigd om een ronde tafel te hosten. In totaal lieten ruim 50 klanten zich informeren over de laatste trends op Mobility gebied. Eén ding werd gedurende de dag wel duidelijk, gezien ook de grote belangstelling voor het evenement: Mobility is een ontwikkeling die hoe dan ook bij elke organisatie staat te gebeuren. Als er nog niet goed is nagedacht over de mobiele koers van de organisatie, is het nu hét moment om een mobilitystrategie te bepalen.

Jan van Halst

Oud-profvoetballer en bestuurder Jan van Halst trapte de dag af met een pakkend verhaal, waarbij samenwerken, communiceren en winnen de rode draad vormde. Met enkele leuke anekdotes uit zijn voetbaltijd en zijn periode als analyticus betrok hij de aanwezigen bij de opening van de dag. Daarna begonnen de round tables, waarbij elke deelnemer langs de zeven aanwezige vendoren geleid werd. Een korte terugblik op deze sessies aan iedere tafel.

Citrix – Tafelhost Jits Langedijk (PQR)

Citrix start met het schetsen van het huidige mobility landschap. De verschillen worden uitgelegd tussen:

  • Mobile Device Management (MDM). Gericht op het beveiligen en beheren van de devices.
  • Mobile Application Management (MAM). Gericht op het managen van de apps.
  • Mobile Information Management (MIM). Gericht op het veilig en controleerbaar delen van data.

Citrix stelt tomorrow’s workspace voor, waarbij het gaat om het totaalplaatje aan oplossingen dat aangeboden wordt aan de medewerker. Citrix’s oplossing Xenmobile biedt de complete stack aan mobility solutions. Het omvat oplossingen voor mail, web en het delen van data. Deze tools bieden de mogelijkheden om bijlagen te sturen, waarbij ingesteld kan worden wie het mag openen, hoe lang deze beschikbaar mag blijven, etcetera.

Ook is het mogelijk om apps af te scheiden door ze binnen hun omgeving met elkaar te laten communiceren. Met Sharefile biedt Citrix een oplossing waarmee zowel in de cloud als on-premise veilig en controleerbaar data gedeeld kan worden. Citrix heeft ook een eigen appstore. Hierin zijn Windows, Linux, Cloud en Native apps beschikbaar. Het is in deze appstore zelfs mogelijk om uw eigen corporate huisstijl toe te passen, zodat er één omgeving ontstaat, die overal dezelfde look and feel biedt.

Citrix wordt door Gartner ingedeeld in het ‘leader’ quadrant wanneer het om Enterprise Mobility Management oplossingen gaat.

De centrale boodschap van Citrix: Focus eerst op de mobiele strategie. Wat wil ik voor welke medewerker, op welk device, op welke plek beschikbaar hebben? Dan pas selecteren voor welke tool en in welke vorm u kiest.

Airwatch – Tafelhost Peter Schuchmann

Airwatch stelt dat uw mobiele strategie afhangt van uw bedrijfsdoelstellingen. Wilt u echt efficiënter werken? Dan dienen devices anders gebruikt te worden en dienen alle functionaliteiten mobiel ondersteund te worden. De bescherming van data komt hierbij vanzelfsprekend wel om de hoek kijken. Bovendien moet de gebruiker het fijn en vertrouwd vinden om te gebruiken. Veiligheid, efficiency en gebruiksvriendelijkheid zijn volgens Airwatch de drie belangrijkste componenten van een goed mobilitybeleid.

Airwatch heeft een eigen workspace ontwikkeld, waarbij een ‘container’ op het device gezet wordt. Dit pakket is afgesloten en beschermd en wordt uitgerust met ‘single sign on’. Wanneer bijvoorbeeld een wipe uitgevoerd dient te worden, wipet men alleen de apps die zich binnen deze encrypted contrainer bevinden.

De native omgeving van het device blijft in tact, waardoor bijvoorbeeld apps als Angry Birds, Facebook en privémail gewoon beschikbaar blijven. De gebruiksvriendelijkheid van de devices wordt zo verhoogd. Deze 2 omgevingen communiceren in principe niet met elkaar, tenzij dit gewenst is. Dus ook het adresboek kan bijvoorbeeld gewoon in de Airwatch omgeving geopend worden. Airwatch heeft ook een eigen chatapp ontwikkeld, waarmee gebruikers op een Whatsapp–achtige manier met elkaar kunnen communiceren.

Zowel Cloud als on-premise omgevingen worden door Airwatch ondersteund. Airwatch geeft aan dat het zich aanpast aan de wens van de klant. Wilt u on-premise blijven? Dan is dat vanzelfsprekend mogelijk. Wel is het zo dat ongeveer 75% van de Airwatch klanten zich in de cloud bevindt. Dit biedt toch meer flexibiliteit dan on-premise scenario’s.

MobileIron - Tafelhost Arjan Veenboer

MobileIron zet zeer stellig de gebruiker centraal in haar aanpak. Probeer eerst te praten en te inventariseren met gebruikers, voordat u als organisatie iets uitrolt. Mobiliteit gaat elke organisatie hoe dan ook gebeuren. IT kan hierin dus maar beter vooraf samenwerken met de medewerkers, voordat het hen overkomt. Mobility die gepast is voor de IT organisatie, is namelijk vaak niet wenselijk voor gebruikers. Wanneer IT dwingt om bepaalde apps, storage en devices te gebruiken, is de kans groot dat er door de gebruikers een ‘schaduwomgeving’ gecreëerd wordt.

Mobility is het enige thema waar MobileIron zich mee bezighoudt. Zij hebben dus een grote focus en veel ervaring op dit gebied.

Volgens MobileIron zijn er 3 stappen van belang:

  1. Mobile device management. De manier van werken verandert. Medewerkers willen hun eigen devices gebruiken om op te werken. Zij willen dit ook zelf kunnen regelen, en niet afhankelijk zijn van bijvoorbeeld een helpdesk.
  2. Mobile application management. Zorg ervoor dat de apps die u inzet gebruiksvriendelijk zijn. Zo heeft MobileIron apps ontwikkeld waarbij u foto’s kunt doorsturen van declaraties. Dit zijn kleine en eenvoudige zaken die helpen om het werk efficiënter en prettiger te maken.
  3. Business transformatie. Het is echt een andere manier van werken voor iedereen. Bedenk goed hoe u dit wilt bereiken en monitoren.

MobileIron zorgt ervoor dat gebruikers kunnen inloggen op basis van hun profielen. Zowel corporate als publieke apps worden hier beschikbaar gesteld. Iedereen heeft dus een persoonlijke omgeving die volgens eigen voorkeuren ingericht kan worden. Alle corporate data wordt in een container gezet. Als het device wordt gestolen of iemand het verliest kunnen externen dan ook niet bij de inhoud van het device.

En hoe is het dan gesteld met privégegevens? Kan MobileIron persoonlijke berichtjes lezen, foto’s bekijken of Facebookdata inzien? Nee. Dat is vastgelegd in de voorwaarden. Men kan vaak meer met het zakelijke deel, en minder met de privégegevens van de gebruiker, dan iedereen denkt. Het is goed om iedereen hiervan bewust te maken.

IBM – Tafelhost Micha Koenen

IBM geeft aan dat het creëren en beveiligen van apps en het beheren van devices van groot belang is, maar dat zij verder gaan. Mobiel wordt van strategisch belang, aangezien we gemiddeld 150x per dag onze smartphone pakken. Wat wilt uw organisatie nu echt met mobility? Het is ‘leuk’ als u eigen apps kunt maken, maar deze moeten wel een doel hebben. Wat als bijvoorbeeld een luchtmaatschappij in staat is om een klant te informeren dat zijn vlucht vertraagd is, en dat hij daarbij tevens een voucher op zijn device ontvangt waarmee hij in een lounge kan plaatsnemen? Dan is men echt strategisch en klantgericht bezig. Want ook in de wereld van mobility draait alles om klanttevredenheid, zowel intern als extern. Hoe lang kunnen bijvoorbeeld banken nog wegkomen met downtime van de apps? We gaan naar een tijdperk toe waarin de kwaliteit van de app van een bank doorslaggevend wordt voor waar klanten gaan bankieren. Dus mobiliteit wordt echt van strategisch belang voor organisaties. IBM heeft slimme oplossingen in huis om als organisatie uw klanten op de juiste momenten met de juiste informatie aan te spreken.

Veel appbouwers denken na over de voorkant van de app. Hoe ziet het eruit en wat voor content bied ik aan? Maar belangrijker voor IT is hoe alles aan de achterkant ingeregeld is. Hoe wordt bijvoorbeeld versiebeheer toegepast? Hoe is de koppeling tussen de Active Directory en Android, IOS?  IBM geeft aan dat het beheer hiervan zeker net zo belangrijk is als hoe het eruit ziet. Oftewel: 30% van de effort is zichtbaar in de app, maar 70% van het werk ligt aan de achterkant. Het efficiënt en veilig beschikbaar stellen van de juiste data is het belangrijkste. IBM onderscheidt zich door het aanbieden van een geïntegreerd portfolio. Ze denken graag met de hele cyclus van klanten mee, waarbij niet alleen naar security gekeken wordt. Klanten hebben bij IBM de mogelijkheid om flexibel te licentiëren. Maandelijks of jaarlijks, cloudgebaseerd of on-premise.

Symantec – Tafelhost Roderick Brouwer

Informatie beveiligen zit in de genen van Symantec. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat een gebruiker veilig bij zijn data kan, op elk device? Symantec ziet als marktleider wat er in de (mobiele) wereld optreedt op het gebied van virussen en malware. Deze data wordt verzameld in een groot netwerk, waardoor zij zeer snel kunnen reageren eventuele lekken en aanvallen.

De aankomende wetswijzigingen op het gebied van datalekken en privacy zijn van groot belang.
Bedrijven zijn, ongeacht locatie, verplicht om bepaalde gegevens te rapporteren. Ook data van mobiele devices. Op deze manier wordt Mobility dus een vast onderdeel van goed securitybeleid.

Ook Symantec geeft aan dat het device inmiddels van ondergeschikt belang is. Het effectief gebruikmaken van apps is ‘the way forward’, waarbij de user experience het meest essentieel is. Als het gevoerde beleid niet aanslaat is de kans zeer groot dat IT gepasseerd wordt, omdat apps feitelijk overal in alle vormen beschikbaar zijn en komen. Het beheer wordt op deze manier een haast onmogelijke taak. Symantec is in staat organisaties te enablen om mobiel te werken, om risico’s te minimaliseren en om gebruikers centraal te stellen. Zo zijn gebruikers in staat om apps uit de publieke of de company app store te halen. Deze company apps worden wel gescheiden, dit maakt het mogelijk om de zakelijke data te wipen wanneer de situatie hierom vraagt.

Microsoft – Tafelhost Jeroen Engelander (Brainforce)

Volgens Microsoft is mobility ‘the new normal’. Gebruikers zijn tegenwoordig in 5 seconden in staat een app te installeren, zonder dat IT hierbij betrokken wordt of hier goedkeuring voor kan geven. Dit resulteert regelmatig in een schaduwomgeving, waarbij mensen eigen Dropbox-omgevingen opzetten om informatie met elkaar te delen.

Om dit tegen te gaan biedt Microsoft de Enterprise Mobility Suite. Deze bestaat uit 3 componenten:
Azure AD Premium: Een portal die customer gebrand kan worden, waarin apps via single-sign-on beschikbaar zijn voor iedereen binnen zijn eigen omgeving.

Windows Intune: Voor het beheren van mobiele apparaten. Binnen 15 minuten kan er een account aangemaakt worden vanuit de cloud. Via deze hard- en software inventory kunt u ook zien wat men gebruikt. Intune valt ook te koppelen aan SCCM, voor een nog beter inzicht.

Information Rights management server: Voor het toekennen van rechten en het beveiligen van bepaalde mappen. Wat mag een gebruiker waar en wanneer openen?

Ook native apps kunnen worden gebruikt bij de Mobility suite van Microsoft. Microsoft doet niet aan containerization, maar apps worden ‘gepusht’ naar een device. Er wordt een schil om deze apps gecreëerd waarin voorwaarden gedefinieerd worden. Zo worden policies makkelijker gemanaged.

De oplossingen van Microsoft  zijn 100% cloudgebaseerd. Als organisatie dient u dus wel klaar te zijn voor de cloud. Dankzij de belangrijkste EU-certificering op cloud-gebied, waar Microsoft over beschikt, garanderen zij dat uw data veilig is.

Good Technology – Tafelhost Kevin van Deutekom

Good richt zich voornamelijk op Mobile Device Management, Secure E-mail en Mobile Applicatition Management. Dit laaste realiseren zij via Good Collaboration, een veilig app ecosysteem.

De belangrijkste vraag die Good aan gebruikers stelt is: Hoe gaat u corporate content beveiligen en beschikbaar stellen? Good kijkt vooral naar de data in de apps, niet naar de apps en devices zelf. Hiervoor hebben zij een eigen architectuur ontwikkeld, waar geen VPN-technologie aan te pas komt. In de afgelopen jaren heeft Good een groot aantal third party apps toegelaten op haar platform. Deze worden via de eigen appstore gedistribueerd.

Good laat een demo zien van hun omgeving. Alle content bevindt zich onder de Good Box. Dit is een aparte app waarmee u naar uw zakelijke omgeving switcht. Via Good Connect ziet u een gebruiksvriendelijke mail, chat en agenda-omgeving. Hierin kunnen snel en gemakkelijk vergaderingen gepland worden en beschikbaarheid worden gecheckt.

Het is mogelijk om een secure browser in te stellen. Hiermee kunt u instellen welke intranetsites en webportals er wel en niet bezocht mogen worden.

Binnenkort komt tevens een documentbibliotheek beschikbaar binnen de Good omgeving. Hiermee kunnen documenten bewerkt worden, en via containers verstuurd worden naar andere apps. De Good omgevingen zijn flexibel en sluiten aan op de onderliggende OS systemen. Dus de omgeving die u gewend bent ziet u terugkomen in de EMM suites van Good.

Neem contact op

Jeffrey de Heer

Jeffrey de Heer

Business Unit Manager Solution Advising