COMPAREX Press releases

Bij COMPAREX zijn onze mensen onze belangrijkste asset. Daarom stellen wij u graag van tijd tot tijd voor aan een collega. Ditmaal vertelt Cloud Solutions Consultant Frederik Lefèvre over zijn rol binnen onze organisatie en wat hij doet voor onze klanten.

19 mei 2016

Wat houdt jouw functie precies in?

“Als consultant kom ik bij onze klanten over de vloer en neem ik ze tijdens een inspiratiesessie mee naar de werkplek van de toekomst gebaseerd rondom Microsoft Cloud oplossingen (Azure, Office 365, Windows 10, Intune, etc.). Mijn focus ligt daarbij op overheids- en gezondheidszorginstanties die aan de vooravond staan van een nieuwe werkplekstrategie. Veel organisatie hebben het namelijk over de stip aan de horizon, maar hoe kom je daar?

Als ik eerlijk ben, dan heeft eigenlijk elke organisatie dezelfde behoefte. Ze willen snel en locatie-onafhankelijk samenwerken op een persoonlijk apparaat naar eigen keus. De belangrijkste vraag is dan hoe de IT-omgeving moet worden ingericht om daarin te faciliteren. Het komt dan ook weleens voor dat de strategie die een organisatie in gedachten heeft lijnrecht tegenover de cloud staat. Voor mij is het dan des te uitdagender om uit te mogen leggen dat de cloud geen bedreiging is: je hoeft namelijk niet alles in één keer te gebruiken! Microsoft Cloud oplossingen bieden ruime mogelijkheden om op- en af te schalen op alle vlakken, dus zeker ook voor bedrijven die seizoensgebonden drukte kennen, is dit zeer interessant.

Een situatie waar ik ook weleens in belandt, is dat ik met iemand in gesprek raak die aangeeft absoluut niks met de cloud te willen doen. Ik laat dan zien wat de cloud is en hoe de transitie naar de cloud in z’n werk gaat. Wat betekent het voor de gebruiker, de IT-afdeling en hoe ziet het hybride stuk eruit? Wat men zich regelmatig niet realiseert, is dat een bestaande infrastructuur niet naar de cloud hoeft te worden gemigreerd. Soms is het veel interessanter om geheel opnieuw te beginnen in de cloud.

In mijn ogen is het dan ook nooit te vroeg of te laat om met de cloud te beginnen. Bovendien is de Microsoft Cloud voor de meeste organisaties absoluut goedkoper dan een traditionele omgeving. Je betaalt namelijk niet voor licenties, maar voor diensten die je per werknemer afneemt. In ruil daarvoor krijg je een breed scala aan functionaliteit, innovatie en een belangrijk stuk standaardisatie.

Tijdens onze Cloud inspiratieworkshop komt ook aan bod dat we het in de IT over mensen hebben. Tegenwoordig is niet alleen het bedrijf doorslaggevend voor werknemers, ze kiezen ook voor een moderne werkplek waarin ze eenvoudig kunnen samenwerken. Datzelfde geldt voor het IT-beheer, vooral kleinere organisaties moeten zich afvragen of ze wel alle specialisaties qua IT in huis willen houden. Door (gedeeltelijk) over te stappen naar de cloud, zijn er qua IT-beheer flinke besparingen te realiseren.

Op deze en alle andere vraagstukken geef ik altijd een eerlijk en transparant advies. Het is namelijk mijn doel om een trusted advisor te worden, zodat klanten mij altijd blijven benaderen met vragen over de cloud.”

Hoe ben je in dit vak terecht gekomen?

“Tijdens de opleiding voor CAD-tekenaar, kwam ik tijdens mijn stage terecht bij een bedrijf waar ze iemand zochten die de interne IT wilde organiseren. Ondanks dat mijn opleiding niet aansloot, vond ik de technologie zo interessant dat ik verder wilde groeien in deze branche.

Via een detacheerder heb ik bij talloze klanten gewerkt, waarbij ik mij specialiseerde in netwerken, firewalls, etc. Na een nieuwe baan te hebben gevonden bij een gemeente, kwam juist virtualisatie in opkomst. Ik besloot me hierin te gaan verdiepen en zo leerde ik alles over thuiswerken en virtualisatie. Ik kreeg hier ook de kans om deze nieuwe technologieën te implementeren. Uiteindelijk kwamen daar ook nieuwe functionaliteiten bij zoals Unified Communication (Lync, OCS, etc.), die ik toen voor het eerst bij een overheidsinstantie mocht implementeren.

Na te zijn doorgestroomd naar een commerciële organisatie ontwikkelde ik me snel van architect naar lead architect, in feite een pre-sales rol. Deze ervaringen waren in 2015 de springplank naar COMPAREX, waar ik samen met Ron Vermeulen (Manager Cloud Solutions) ben gaan bouwen aan het Cloud Solutions team.

Vanuit mijn netwerkarchitectuur-achtergrond ben ik in staat een compleet beeld te vormen over de situatie bij de klant. Cloud is geweldig, maar het moet wel integreren in de organisatie. Je moet dus begrijpen hoe alles met elkaar communiceert en wat er wel en niet kan, zodat altijd de juiste afweging en keuze wordt gemaakt. Daarbij moet gezegd worden dat de cloud altijd te implementeren is, sterker nog: je kunt het je niet veroorloven te wachten omdat een klein onderdeel niet volledig voldoet aan de wensen, er is altijd een balans te vinden.”

Noem eens een project waar je echt trots op bent.

“Een van onze klanten is een gemeente die op het punt stond een Virtual Desktop Infrastructure (VDI) werkplek uit te rollen. Het was een uitdaging om in gesprek te komen omdat de keuze eigenlijk al was gemaakt, maar uiteindelijk hebben wij toch de kans gekregen een alternatief voor te stellen.

Tijdens de inspiratieworkshop hebben wij hen ervan overtuigd dat een werkplek gebaseerd op Office 365 enorme voordelen heeft. In plaats van enkel een werkplekvernieuwing, wordt met Office 365 hun hele werkstijl vernieuwd. Nu gaat deze gemeente zelfs de line-of-business applicaties ook op het Microsoft platform bouwen, waardoor een geheel nieuwe en flexibele omgeving wordt gecreëerd voor zowel de werknemers als de burgers die gebruik maken van de gemeentediensten.

Ik ben er trots op dat wij deze klant hebben geïnspireerd na te denken over een alternatieve oplossing. De laatste die zegt dat je moet besparen op IT ben ik, want IT is geen kostenpost maar een investering. Maar je kunt je geld maar één keer uitgeven, dus dat moet je goed doen!”

Neem contact op

Frederik Lefèvre

Frederik Lefèvre

Cloud Solutions Consultant

Deel dit artikel