Interview met Lotte Hof - de dame achter uw Microsoft contracten

In het kader van "Maak kennis met onze experts" stellen wij een aantal specialisten aan u voor.

Lotte Hof - de dame achter uw Microsoft contracten

Kun je iets vertellen over jouw functie?

Als Operations Manager zorg ik ervoor dat alle Microsoft contracten binnen COMPAREX Nederland, België en Luxemburg op de juiste manier worden afgehandeld. Vanaf de ontvangst van de order van de klant tot en met de levering van de licenties. Er mag geen enkel misverstand over bestaan op naam van welke juridische entiteit het contract moet worden opgesteld, welke contractkeuzes er gemaakt zijn, enz. De controle gaat zover dat bijvoorbeeld het gebruik (of juist het weglaten) van punten in de tenaamstelling al tot problemen kan leiden.

Microsoft Ierland is het Europees centrum waar de contracten worden gefinaliseerd. Ons Duitse hoofdkantoor in Leipzig heeft daar contact mee. Zelf spreek ik Microsoft Nederland op regelmatige basis. En ik heb uiteraard veel contact met onze Salesafdeling, met onze Solution Advisors en soms direct met de klant om bepaalde zaken snel af te ronden. Je kunt ons team dus zeker een spin in het web noemen.

Hoe ben je in dit vak gerold?

In het verleden heb ik HBO Fashion Management gedaan. Voornamelijk omdat ik graag wilde doorstuderen, heb ik mijn Bachelor Bedrijfseconomie behaald binnen een jaar en een Master opleiding Business Studies afgerond aan de UvA. Vervolgens ben ik gaan werken bij een bedrijf dat events en promoties organiseert, waarbij ik verantwoordelijk was voor de fashion-tak. Later werd ik verantwoordelijk voor alle events en promoties. Ik was eerst vooral uitvoerend bezig, maar later kreeg ik steeds meer aansturingstaken. Het is uiteraard een totaal andere branche dan de IT, maar ik vond het erg leuk en afwisselend werk. Voor het werk moet je echt een passie hebben; het waren onregelmatige en vooral lange dagen, vaak ook ’s avonds.

Ik was al een tijdje op zoek naar een andere uitdaging, toen ik bij toeval een vacature bij COMPAREX tegenkwam. Ik twijfelde eerst nog vanwege de totaal andere branche waarvan ik geen kennis had. Mijn ouders trouwens wel. Later besloot ik toch te reageren en heb in mijn reactie en latere gesprekken altijd eerlijk aangegeven dat ik niet de juiste achtergrond had, maar zeker bereid was om me volledig te verdiepen in de IT. Nadat ik was aangenomen, bleken de handelingen en het inzicht in de processen geen enkel probleem. Sinds die tijd heb ik enorm veel geleerd! 

Wat vind je zo leuk aan jouw werk?

Wat ik het leukste vind, is dat geen dag hetzelfde is. Je zou dat misschien wel verwachten, maar elke dag krijg ik weer nieuwe zaken onder ogen die ik moet oplossen. Ik hou enorm van uitdagingen. En je hoeft zelf niet alles te weten, zolang je maar weet wie de kennis heeft. De ene keer heb ik een Sales collega nodig, een andere keer iemand van onze Finance afdeling, maar eigenlijk heb ik met alle afdelingen te maken, Sales, Finance, Solution Advisors, onze Legal afdeling, etc.

Microsoft is heel complex met alle regelgeving en processen rondom contracten en het is cruciaal dat dit goed gebeurt. Maar regelen is echt mijn ding en ik vind het dan ook totaal niet erg. Het scheelt dat ik een heel sterk verantwoordelijkheidsbesef heb en graag alles goed wil afronden.

Het sociale contact met collega’s is voor mij belangrijk en hoewel ik zelf niet uit de IT kom, spreken de vernieuwing in de IT en de snelle veranderingen me enorm aan. 

Heb je een mooi voorbeeld van een onlangs afgerond project?

Vanwege mijn werkzaamheden kan ik niet een specifiek project noemen, maar het einde van het boekjaar van Microsoft is voor ons team het drukste moment van het jaar. Meer nog dan eind december. Er zijn altijd onverwachte situaties, waarbij het nog meer dan normaal aankomt op creativiteit, samenwerken en niet te vergeten time-management. Het is zo belangrijk dat je op het juiste moment de juiste stap zet.

Vanuit de klant, onze eigen organisatie, maar ook vanuit Microsoft staat er veel druk op de ketel om zaken tijdig af te ronden. Dat is logisch, maar soms wel hectisch. Je moet jezelf dwingen om rustig te blijven en de juiste prioriteiten te stellen. Het lijkt misschien een beetje op schaken: je denkt een aantal zetten vooruit.

Het is daarom een fantastisch gevoel als alle puzzelstukjes uiteindelijk op hun plaats vallen en dat je harde werk wordt beloond!

Wil je iets vertellen over je leven naast COMPAREX?

Ik ben gek op Amsterdam, waar ik zelf ook woon. Er is altijd wat te doen, zeker in de zomer. Ik ben een buitenmens, zit vaak op de fiets door de stad heen en soms naar het strand. Ik vind het ook fijn om ’s avonds gewoon in de stad te lopen en indrukken op te doen.

Ik hou erg van reizen, zo ben ik kort geleden naar Zuid-Korea geweest. Ik hou van avontuur en het onbekende. Ik boek liever een vlucht en zie dan wel waar ik beland dan dat ik met een georganiseerde reis meega. Meer een rugzaktoerist dus: gewoon lekker rondtrekken, waarbij niets vast ligt. Ik laat me graag verrassen.

Zo ben ik bijvoorbeeld een half jaar in Australië geweest, wat niet vooraf was gepland. En ik heb een jaar lang als backpacker door Zuidoost Azië en Australië gereisd, wat begon met een enkele reis naar Bali, samen met een vriendin. Binnenkort ga ik op vakantie naar Zweden. Lekker rustig, geen wifi, telefoon uit!

Neem contact op

Lotte Hof

Lotte Hof

Operations Manager Microsoft

Deel dit artikel