Wie ben je en wat doe je precies binnen Comparex?

Ik ben Robin Hobo, 38 jaar, en werkzaam als Consultant Mobility bij COMPAREX. In mijn dagelijkse werk adviseer en begeleid ik klanten met hun Mobility vraagstukken en uitdagingen, door het beantwoorden van vragen als “hoe zorg ik er voor dat mail altijd beveiligd is op mobile devices?” of “hoe zorg ik ervoor dat bedrijfsdata beveiligd beschikbaar komt op privé toestellen van onze medewerkers terwijl privacy gewaarborgd blijft?”. Dit doe ik door het geven van inspiratie en brainstormsessies, workshops en de implementatie van een PoC. 

Hoe ben je in dit vak gerold?

Tijdens deze opleiding Informatica liep ik stage bij een bedrijf waar ik al vrij snel een vast dienstverband aangeboden kreeg als helpdeskmedewerker. Van deze rol ben doorgegroeid naar 2e en 3e lijns helpdesk in de detachering en later pakte ik als consultant projecten op. In de afgelopen jaren bleek dat klanten steeds meer behoefte kregen aan een goedwerkende mobility-oplossing. Ruim vijf jaar geleden was er nog niet zoveel keuze en kennis op de markt. Citrix had bijvoorbeeld net Zenprice (de voorloper van XenMobile) overgenomen om klanten met mobility-vraagstukken te helpen.
Het was allemaal nieuw. Zo nieuw, dat er nauwelijks documentatie beschikbaar was. Ik ben er toen helemaal ingedoken en heb mij de techniek en mogelijkheden eigen gemaakt. Dat kostte veel tijd en het voelde zeker als pionieren, maar ik vond het fantastisch! Er was ook niemand die wel over de kennis beschikte, dus ik ben er eigenlijk in blijven hangen. Zoals met veel technologische ontwikkelingen: eerst staat alles in de kinderschoenen en even later gaat het in een sneltreinvaart.

Hoe kwam je vanuit die rol bij COMPAREX terecht?

Een tijd lang was ik bij mijn vorige werkgever als technisch consultant aan het werk, maar ik wilde meer de pre-sales kant op en tegelijkertijd ook feeling houden met de techniek. Ik had behoefte om klanten te adviseren en via mijn netwerk kwam ik met COMPAREX in contact. COMPAREX kende ik niet echt en ik had de ervaring dat organisaties vaak een onderscheid maken tussen techniek of sales. Maar bij COMPAREX ging het om een functie waar beide aspecten een belangrijke rol spelen. Dat sprak mij enorm aan. Met name de ontwikkeling die COMPAREX toen doormaakte en mij de mogelijkheid bood die precies aansloot bij mijn ambitie. Ik vind het enorm belangrijk dat ik vendor-onafhankelijk adviseer, wat volledig past bij de visie van COMPAREX, en daarnaast ook technische vragen van klanten kan beantwoorden.

Je kent de markt, hoe onderscheidt COMPAREX zich daarin?

Veel organisaties werken samen met een of hooguit twee vendoren. COMPAREX onderscheidt zich door veel breder in te zetten en zeer nauwe banden aan te gaan met partners en vendoren om klanten volledig te ondersteunen. Doordat wij breed georiënteerd zijn, kunnen we klanten een passende oplossing aanbieden die aansluit bij hun behoefte. Een van de belangrijkste middelen hiervoor, en wat ik zelf erg leuk vind om te doen, is het geven van een inspiratiesessie bij klanten. Ik wil graag de klant overtuigen waarom het belangrijk is een Enterprise Mobility oplossing te implementeren. Daarna komen de functionele aspecten aan bod. Aansluitend volgt een brainstormsessie over wensen, eisen en visie van de klant. Waar wil deze klant over twee a drie jaar staan met zijn infrastructuur? Ik wil graag meedenken, dus de slogan “By Your Side in a Digital World” is mij op het lijf geschreven.

Je krijgt vaak van klanten dezelfde vragen, je houdt dezelfde sessies, gaat dat niet vervelen?

Het leuke is dat elk bedrijf weer anders in de uitdaging staat. Er zijn vaak verschillende scenario’s van toepassing. Soms krijg ik direct al de vraag: “beveiliging op mobiele apparaten, moeten we daar nu iets mee?” of een vervolgvraag: “we willen wel beveiligen, maar hoe respecteren we de privacy van onze eindgebruikers?”. “We willen een portaal waarin alle apps staan, onafhankelijk van apparaat of locatie van de medewerker, maar hoe regelen we dat?”. “Hoe zorgen we ervoor dat medewerkers zo productief mogelijk zijn als ze onderweg zijn?”. Elke bedrijf heeft andere vragen, dat houdt het afwisselend en uitdagend.

Hoe ziet voor jou een gemiddeld adviestraject eruit?

Dat is heel verschillend en is uiteraard sterk afhankelijk van de fase waarin de klant zich bevindt. Stel, een organisatie weet nog niet of ze iets met Mobility beveiliging moet doen. Wij organiseren dan een inspiratiesessie waarin de wensen, eisen en mogelijkheden worden besproken. Vaak volgt dan al snel een uitgewerkt advies vanuit onze kant. Indien nodig kunnen we een Mobility Assessment bij de klant uitvoeren, als niet helemaal duidelijk is welke wensen en eisen de klant heeft. Als de productkeuze al vrij duidelijk is kunnen we daar dieper op in gaan met een workshop om alle features en technische details te laten zien. Wil de klant weten hoe de oplossing op kleine schaal bevalt in hun eigen omgeving, dan gaan we over tot een Proof of Concept (PoC). Dat duurt enkele weken, afhankelijk van hoelang de klant wilt testen.

En waar ligt specifiek jouw kracht?

Ik houd mij bezig met pre-sales taken en ben ook technisch onderlegd. Tijdens sessies krijg ik vaak technische vragen, vaak over de infrastructuur van een Mobility oplossing of bijvoorbeeld over de technische afhankelijkheden van bepaalde functie. Deze vragen kan ik met mijn achtergrond prima beantwoorden. Dat zorgt ervoor dat ik snel en efficiënt klanten verder kan helpen. Dat stellen klanten op prijs en ik krijg dan ook soms het verzoek of ik persoonlijk de Enterprise Mobility oplossing kom implementeren, uiteraard behoort dit tot de mogelijkheden.

Wat zie je als trends voor de komende tijd?

Steeds meer applicaties worden aangeboden via een online web dienst (SaaS). Vanuit de Enterprise Mobility Management (EMM) oplossing zijn deze applicaties vaak via Single Sign-On aan te bieden. Dit komt zeer ten gunsten van de eindgebruikers ervaring. Daarnaast zijn de meeste EMM oplossingen zowel als online-dienst (cloud) als on-premise implementatie beschikbaar. Als trend zie ik hierin dat vendoren nieuwe features als eerste releasen in hun cloudoplossing en dat deze features pas later beschikbaar komen in de on-premise omgeving. Daarnaast merk ik dat klanten ook steeds meer vragen naar de cloud variant. In mijn vorige blog ga ik wat dieper in op de trends die ik zie tijdens mijn laatste projecten. 

Krijg je ook energie van COMPAREX?

Jazeker! De functie is mij op het lijf geschreven en door de afwisseling, het klantcontact, de constante uitdagingen, haal ik enorm veel energie uit mijn werk. Ik kom eigenlijk elke dag wel aspecten tegen die ik leuk vind, zowel vanuit de pre-sales kant als uit de techniek.

Wilt u een keer van gedachten wisselen met Robin over Mobility vraagstukken? Neem gerust contact met hem op, u vindt zijn contactgegevens op deze pagina.

Neem contact op

Robin Hobo

Robin Hobo

Solution Architect