Transparantie in licentieportfolio bij Enza Zaden dankzij COMPAREX

Recentelijk stelde de directie van Enza Zaden het doel om binnen de organisatie compliancy te realiseren. Tot op dat moment werden de softwarelicenties van het groenteveredelingsbedrijf uit Enkhuizen niet proactief beheerd. De verantwoordelijkheid om dit op orde te krijgen en houden lag teveel verspreid door de organisatie. Enza Zaden had al een goedlopende relatie met COMPAREX op het gebied van inkoop en advisering rondom softwarelicenties. Monique Struijs, inkoper bij Enza Zaden, vroeg COMPAREX om hulp bij het realiseren van compliancy.

Eén aanspreekpunt voor alle vragen rondom licentiemanagement

Monique Struijs: “Ik vind het belangrijk om één aanspreekpunt te hebben, zowel voor de aanschaf als voor het beheer van softwarelicenties. COMPAREX heeft voor ons de mogelijkheden toegelicht aan de hand van diverse scenario’s. De geboden support en het advies van COMPAREX gaf ons direct vertrouwen om verder samen te werken. We hebben nog kort contact gehad met een andere partij, maar de toegevoegde waarde die COMPAREX ons bood was een doorslaggevende factor. Bovendien vond ik het single-point-of-contact een groot pluspunt. We wilden graag ontzorgd worden op dit gebied, omdat het echt een vak apart is. We hebben bij Enza Zaden geen collega’s in huis die gespecialiseerd zijn in licentiemanagement.”

Enza ZadenCOMPAREX kreeg de opdracht om Enza Zaden inzicht in hun licentiehuishouding te bieden. Waar heeft de organisatie tekort aan licenties? Of zijn er misschien wel teveel licenties aangekocht? Wordt alle software die in huis is wel gebruikt? Doelen hierbij waren het bieden van transparantie en het realiseren van compliancy bij Enza Zaden. COMPAREX werd verzocht om diverse rapportages te maken voor Enza Zaden. De tooling die hiervoor werd gebruikt was die van Snow Software.

Alle processen en licenties in kaart gebracht

“Hiermee wordt ons licentieportfolio bewaakt en beheerd. We ontvangen een melding via e-mail wanneer we actie dienen te ondernemen. Bijvoorbeeld wanneer er een upgrademogelijkheid is, wanneer we nieuwe licenties dienen aan te schaffen of wanneer een contract verloopt. Dit werkt erg prettig voor ons. Iedereen kan eenvoudig met deze tooling uit de voeten. Alle processen en licenties zijn in kaart gebracht. Het is aan mij en de afdelingen werkplekbeheer en de supportdesk om dit proces vervolgens intern te begeleiden en bewaken,” zegt Monique Struijs.

COMPAREX werkt volgens een eigen ontwikkelde methodiek die ook bij Enza Zaden is toegepast. De consultants van COMPAREX hebben de tooling toegelicht en belangrijkste kennis rondom het invoeren van de gegevens overgebracht. Zij hebben ook advies gegeven over hoe Enza Zaden draagvlak creëert binnen de organisatie voor dit nieuw te voeren beleid. De inrichting van het proces is vervolgens door Enza Zaden samen met een consultant van COMPAREX besproken.

Compliancy bij Enza Zaden

De samenwerking met COMPAREX levert Enza Zaden transparantie op. Tevens voldoet de organisatie inmiddels aan de compliancy doelstelling. Voordat de hulp van COMPAREX werd ingeschakeld, was er onvoldoende aandacht voor licentiemanagement. Contracten werden stilzwijgend verlengd of helemaal niet verlengd. Monique Struijs: “Nu krijgen we daar op tijd bericht van. We kunnen bovendien bij COMPAREX terecht voor alle vragen rondom ons Software Asset Management traject. Ik heb COMPAREX toevallig laatst nog aanbevolen bij een branchegenoot die ik heb ontmoet op een ICT-evenement. Ik ben er namelijk van overtuigd dat COMPAREX meer bedrijven kan helpen, zoals ze dat ook bij ons gedaan hebben.”

Over Enza Zaden

Enza Zaden is een groeiend, zelfstandig veredelingsbedrijf dat over de hele wereld groenterassen ontwikkelt en de zaden ervan verkoopt. Grote kans dus dat u regelmatig tomaat, komkommer, paprika, sla of andere groente van dit bedrijf op uw bord vindt. Waar u ook ter wereld bent. Binnen dit familiebedrijf werken meer dan 1500 mensen in een van de ruim 35 dochterondernemingen en joint ventures. Deze zijn gelegen op alle continenten. Enza Zaden heeft ruim 1.000 geautomatiseerde werkplekken.

Neem contact op